Reklama

Reklama

Černý zabiják

  • Česko Kosatky (více)
Ukázka z filmu

Snímek Blackfish odhaluje příběh notoricky známé kosatky Tilikum, která – na rozdíl od jakékoli jiné volně žijící kosatky – zabila v zajetí několik lidí. Co se s ní za tu dobu stalo? Šokující záběry a poutavé rozhovory s trenéry a experty manifestují mimořádnou náturu těchto tvorů. V posledních čtyřech desetiletích si můžeme pozorovat opravdu kruté zacházení s kosatkami v zajetí a rostoucí rozčarování pracovníků, kteří byli mylně informováni o ohrožení tohoto druhu v divočině. A to jenom kvůli vysokým ziskům průmyslu mořských parků. Tento emotivní a napínavý příběh nás přiměje k tomu, abychom zvážili náš vztah k přírodě. Zároveň ale odhaluje, jak málo toho my lidé vlastně víme o těchto vysoce inteligentních a překvapivě vnímavých savcích, které jsme chtěli ovládat. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (101)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Náhodou zastihl v TV a neuvěřitelně mě to v noci vytočilo, spousta událostí o kterých jsem nikdy neslyšel. Jak se vůbec člověk opovažuje tohle dělat, dokážou vnímat city a bolest stejně jako mi. Co lidé honící se za mamonem a slávou ve formě aqua parků čekají? Že jim bude tento vrcholový predátor moří skákat jak pejsek?? Lidé, kteří se stali obětmi útoků nějakým zvláštním způsobem nelituji i když měli to jen práci a opravdový tvořitel těchto parků by zasloužil zavřít do klece. GRRRRRRRRRR! Emotivní a autentické záběry. PRYČ SE ZÁBAVNÍMI PARKY SE ZVÍŘATY, PRYČ S CIRKUSY!!!!!!! 80% ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, po jehož zhlédnutí získáte obdiv ke kosatkám a slíbíte si, že v životě nepodpoříte žádný akvapark s živými zvířaty. Respekt patří i jejich cvičitelům, kteří byli na kameru schopni přiznat svoje omyly. (Jakmile z vás ale vyprchají emoce podnícené naléhavým, jednostranným tónem snímku, dojde vám, že černobílé jsou jen kosatky.) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútne šokujúci dokument, ktorý Vám v určitých pasážach, svojimi autentickými zábermi, na 100% - vyrazí dych. Niektoré pocity, ktoré vo vás vyvolá, budú hlbšie a mrazivejšie, ako pri sledovaní jedného z najstrašnejších hororov, aké ste doposiaľ videli. Záverečná beznádej je iba vyvrcholením nadpriemernej drámy, ktorú by mali povinne vysielať na stredných školách. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě a památce k trenérce Dawn Brancheau, být já Tilikum, sežral bych jí taky. Po těch letech týrání a potlačování veškerých přirozeností se docela divím, že těch incidentů nebylo ještě víc. Člověk by si už měl uvědomit, kde jsou hranice nějaké morálky a slušného chování k ostatním obyvatelům naší planety. Tím spíše, že dle výzkumů patří kosatky k těm inteligentnějším tvorům. Dokument to je zajímavý, ale někteří z těch bývalých trenérů intelektem zrovna nevynikají… A pak mě ještě dorazilo, jak ta brunetka s úsměvem na tváři do kamery mluvila o fantastickém zážitku návštěvy mořského parku, při kterém se stala svědkyní krmení dravých ryb lidským masem zaměstnanců parku. Jakoby to byla opravdu vzrušující zábava… ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Poněkud tendenční dokument, který se ale dle úsloví ,,účel světí prostředky" pokouší probudit v konzumní společnosti povědomí o utrpení živých a inteligentních tvorů jen pro zábavu znuděné civilizace. Jako počin sloužící dobré myšlence to beru, objektivitu však v něm nelze hledat. Především je to však smutný obraz toho, jak lze manipulovat obecným povědomím. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Po vydaní dokumentu odhovorilo koncerty vo vodnom parku SeaWorld, kde je Tilikum držaný, mnoho hudobníkov a kapiel (Martina McBride, 38 Special, REO Speedwagon, Cheap Trick, Heart, Barenaked Ladies, Trisha Yearwood a Willie Nelson). (whack)
  • Tilikum, kterému je snímek věnován, se ani po odvysílání napříč protestům veřejnosti svobody nedočkal. Vysvobozením tak pro něj byla až jeho smrt 6. ledna 2017 ve věku 35 let, což je polovina věku, kterého se samci kosatek ve volné přírodě dožívají. (freelex)
  • Poslední potomek Tilikuma se narodil 20. 4. 2017 v Texaském SeaWorldu. (freelex)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama