Reklama

Reklama

Holky pod zámkem

(pořad)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2015, 7x45 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběhy žen ve vězení ve Světlé nad Sázavou. Co je dostalo dovnitř a co je čeká venku? Režim věznice i nepsaná pravidla přežití v časosběrném dokumentu TV Nova. (TV Nova)

Recenze (36)

kingik 

všechny recenze uživatele

Až vás nehezký, otylý soudce odsoudí k desítce nepodmíněně za "elpako", jehož rozsudek budete argumentovat tím, že jste si chtěli jen vylepšit svoji finanční situaci a udělat si hezké Vánoce s rodinou, a v žádném případě jste té hezké slečně na benzínce, před jejímž obličejem jste divoce mávali a gestikulovali "načerno" pořízenou pistolí, nechtěli ublížit, jen jste trénovali roli padoucha do připravované televizní krimi, koment, který jste předtím čirou náhodou napsali zde k tomuto dokumentu, bude mít rázem vskutku časosběrnou kvalitu. Vrátíte se o deset let starší, po uvítání s rodinou, z níž dobrá polovina se mezitím usou(lo)žila k smrti, se hned vrhnete k noťasu, který za tu dekádu nabral poněkud futuristický design, nicméně CSFD stále bude existovat a spolu s ní i váš profil. Lačně se vrhnete k tomu přístroji a v okamžení projedete tehdejší komenty, jejichž kvalita za tu dobu měla sestupnou tendenci. Váš koment, tehdy připomínající nejlepší Čapkova díla, je rázem nynější kvalitou u dítěte předškolního věku. Tehdy byla jiná doba, vězení jste znali jen z nováckého dokumentu, který kdyby nebyl tolik plačtivý, respektive netlačil tolik na emoce, byl by v podstatě tím lepším, co Nova vysílala. Nejednou sice budete mít pocit, že trestankyně měly zřejmě prostor i čas naučit se určité zdvořilostní fráze, které se na kameru vždycky hodí, ovšem už budete vědět, v jakých místech mluví za sebe a v jakých místech podle nadiktovaného scénáře. Hlava vás z toho Třeštíková nebude. 6/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já si vždycky myslel, že dostat se do kriminálu je za trest, že jsem provedl něco špatného a jsem třeba i velkou hrozbou pro společnost. No jak poslední dobou vidím, tak všude po světě tomu tak je, jen u nás je z toho skoro lázeňský pobyt a ozdravovna, no a většina odsouzených z toho má ještě srandu. Tyhle ženské se sice snaží hrát i na city, ale se mnou to nic nedělalo. Jasně je rozdíl, když tam jde někdo za krádeže, finanční zpronevěru, nebo když někdo zabije své děcka, rodiče či partnera. NOVA už ale natočila větší sračky a několikrát jsem se u některých bab musel i trochu pousmát nad jejich příběhy a emočními výlevy před kamerou… ()

Reklama

yehudit 

všechny recenze uživatele

Třeštíková to věru není, ale jinak si myslím, že se jedná o (tady) nespravedlivě podhodnocený dokument, který dovoluje divákovi nahlédnout do - pro většinu z nás - exotického místa českho vězení, nastiňuje spoustu otázek a podňecuje touhu dozvědět se více. Na rozdíl od některých zdejších komentátorů vězeňské útulno z našich daní jeho obyvatelkám nezávidím, přesto mě napadlo, že skutečné, a mnohem horší vězení je pro většinu těchto dívek kdesi v hlubinách jejich psyché. Dokument vkusně podtrhuje hudba Jana P. Muchowa, jinak samozřejmě dominuje snaha o co největší senzaci a zjednodušení, což se projevuje hlavně v místy až nechtěně humorných komentářích, ve kterých se mimo jiné dozvíte, "proč se nevyplatí zavraždit vašeho manžela". Přesto si stojím za tím, že na Tv dokument z produkce Tv Nova příjemné překvapení a zasloužené 3*. ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Vadí mi, že celý koncept rádobydokumentu na mě působí tak, že bych snad odsouzené měla litovat. Ne, nebudu. Můžou si za to samy a akorát mě dokáže vytočit, když některá z nich řekne, že už je tam potřetí a vzápětí dodá, že má doma minimálně dvě děti. Celý je to akorát tak, jak už tu psal někdo pode mnou, k nasrání. ()

Sláveček 

všechny recenze uživatele

Mám to vůbec komentovat, vždyť jsem v jedné z těch věznic zaměstnaný? Dodám jen, že někteří zde komentující nevědí, o čem mluví a jejich úsudek z tohoto dokumentu je jak jinak než zkreslený. Ať už je to pohled na množství cigánek, kterých tam rozhodně není 90%, ani většina. Nebo pohled na to, že se tam vlastně mají dobře, když dostanou jídlo, čisté prádlo apod. A určitě bych přál některým zde hodnotícím, aby si to tam vyzkoušeli. Viděli by, že každá mince má 2 strany. Zkreslený pohled na život ve věznici podává i tento dokument komerční televize, nepodává pohled na vězeňství jako na nějáký celek, ale spíše na život jednotlivých žen, jejichž dialogy v seriálu jsou často vytrženy z kontextu. Také se zde v jejich osudech moc nerozebírá to, proč se vlastně do problémů dostaly, protože opravdu ne každý si za to může sám. Seirál se ani nevěnuje problematice nápravy odsouzených, možnostem rekvalifikace, přípravy k jejich zařazení do společnosti, žádná zmínka o práci psychologů, psychiatrů a vůbec o možnostech dostat obvyklou zdravotní péči od praktického nebo zubního lékaře, gynekologa apod. Nemluví se o financích, kolik musí vězeň platit za jídlo, kolik odevzdá ze své výplaty, pokud pracuje, zpět do systému; nevěnuje se problematice osobní hygieny v přeplněných věznicích; divák neví, jak funguje systém vycházek; zkreslený pohled na bachaře, z nichž většina je v dokumentu vykreslena v dobrém, ale vězte, že šikana existuje i zde, a vůbec, vždyť oni si to zaslouží, že? Pravdou je, že částečný pohled na život ve věžnici to podává, ale určitě si z toho nikdo nedělejte závěry, ani o tom, jak je to tam v pohodě nebo naopak. Doporučuji ale k shlédnutí. Já věřím, že každý by měl dostat šanci, i kdyby ji měl znovu promarnit, a také v to, že v každém z nás je něco dobrého, i v tom, kdo už je tam po třetí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Čtyřdílný dokumentární seriál byl vyroben pro stanici Nova v roce 2011, ale jeho televizní premiéra proběhla až koncem roku 2014. (Bernyz)

Reklama

Reklama