Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Snídám steroidy, obědvám růstové hormony a večeřím EPO, ale že bych někdy dopoval, tak na to si nevzpomínám. Lance Armstrong si na to nakonec vzpomněl a to je dobře. Trvalo mu to sice mnoho let, poštval přitom právníky na nejednoho usvědčeného povídálka a přiznal jen to, co mu bylo jednoznačně prokázáno, ale to je mi jedno. Ve světě nadopovaných závodníků byl totiž tím jednoznačně nejlepším jezdcem a předváděl tak úžasné výkony, že jsem si jist, že v "čistém" pelotonu by stejně neměl žádnou konkurenci. Pro mne zůstává jedním z nejlepších jezdců všech dob, bojovníkem proti rakovině a vítězem sedmi Tour. Tím nechci nijak omlouvat jeho lhaní, ze kterého se jistě zvedá žaludek i jemu, ale komu by se chtělo vzdávat příjmu od sponzorů? Mě asi ne, ale mne taky neužije na úmyslné ničení vlastního zdraví chemickým sajrajtem, takže své 146. místo na prestižním závodě Kolem Velké Hleďsebe již patrně nepřekonám. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Moje první informace o Armstrongovi: ty jo, on měl první minutu po startu průměrnou rychlost vyšší než 60 kilometrů za hodinu. Jakou rychlostí teda nakonec jel? Jak se zdá, nebyl pro mě neznámou personou. Osobně bych film hodnotil kladně za chytrý sestřih výrazných milníků historie dopování a krevních transfúzí v životě Lance. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

V cyklistice se neorientuji - u nás - v atletické rodině to prostě nějako nefrčí :D :D Ale samozřejmě přehled mám :) Dozvěděla jsem se plno nových info ohledně tohoto sportu, za což jsem ráda :) Ale název dokumentu mluví jasně - LEŽ! To je opravdu trefné a je to dost zajímavé, jak tento člověk dokázal opravdu roky a roky klamat okolí - a všem vykládal takové lži. Ale na druhou stranu ho tedy obdivuji, že s tím skončil a zvládnul to vůbec přiznat. Za to ho obdivuji. Jelikož si myslím, že plno lidí by si buď hodilo mašli a nebo se odtrhlo od světa a vůbec by o tom s nikým již nediskutovali...Odhalilo to pro mě mnoho nových věcí - nejen, že mě cyklistika a celý koncept Tour de France zaujal :) Ale jsem sama zvědavá, jak se to bude vyvíjet dále s Betsy a její situací v nemocnici...Dokument je dobře udělaný, ale hlavně je pro mě zajímavý v tom, že prvotní myšlenka byla úplně jiná a je to fakt na ho*no, když v průběhu zjistíte - ne vlastní vinnou, že Váš hlavní hrdina to fakt fest po*ral a Vy to budete vlastně udělat najednou úplně jinak :) Ne jako obrovitánský návrat, ale jako gigantickou lež...To, že tady několikrát padlo, jakože se pomalu režisére pasoval do hlavní role svého dokumentu - mě to tedy nepřišlo, ale určitá "přesila" tam byla, ale já se tomu ani nedivim, když i on byl ten, co byl opravdu hodně oklamán a i jeho budoucnost tím utrpěla. Je to hezky vytvořené, od každého je tam trochu a není to zbytečně pře*íčené :) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po filmu The Program: pád legendy jsem si dal i dokument Armstrongova lež, abych si případně doplnil a opravil pohled na celý příběh. Byl jsem příjemně překvapen, jak se tvůrci filmu drželi reálu a zbytečně nikde nedramatizovali. Dokument samotný je také velmi dobrý. Formální stránka klasika, ale obsah je skvělý. Líbil se mi nestranný pohled a snaha podat více úhlů pohledu. Tak by to mělo být. Lance Armstrong byl rozhodně jednou z nejvlivnějších postav nedávných let a slovo kontroverzní k němu sedí. Na jednu stranu porazil rakovinu, vybral na boj s ní obrovské peníze, vyhrál sedmkrát Tour de France a stal se globální celebritou. Na druhou stranu podváděl, dopoval, lhal, a když byl někdo proti němu, tak se jej snažil zničit. Na konci ovšem vše přiznal a to já velmi oceňuji. Někdo lže až do smrti a pravda nikdy nevyjde najevo. V tomto případě si každý, kdo chce, informace dohledá. Jak jsem psal u filmu, soudy Lance Armstronga nechám na každém. Dokument i film ale rád doporučím všem. Dokonce i těm, koho cyklistika nebaví (stejně jako mě). Má totiž co říct každému, pro fanoušky cyklistiky je to pak povinnost.   ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Je otázka, co hodnotit. Dokument sám by potřeboval nůžky a větší tah na branku. Některé situace přímo vyzývaly k otázce a tu nikdo nepoložil, jako by se bál. Dokument je americký, což taky může mnohé znamenat. Armstrong prokázal, že je chlap, který by pro úspěch oddělal svou matku. Žvásty, že v tour v té době dopovali všichni ho žádným způsobem neomlouvá. To je manipulace jako prase. Dobře věděl, co dělá a ten jeho manažer taky. Z dokumentu je ukrutně cítit, jak se snaží všechno svést na okolnosti, že to tak chodí a kdesi cosi. Když začal s manipulací ohledně toho, kolik peněz vydělal a tím nadace pomohla dětem s rakovinou, bylo mi z něj na blití. Jeho upřímné doznání, že tour 2009 jel čistě a přitom se prokáže, že zase lhal, je už jen takovým zakončením. Armstrong furt opakuje, že jako jediný vyhrál tour 7x. Další lež. Nevyhrál přece ani jednu. To je jako bych jel na skútru a prohlásil se za vítěze. Byl bych vítěz? Je to největší podvodník v dějinách cyklistiky, který nevyhrál ani jednu tour a jen mnoho let lhal lidem přímo do očí. Armstronga je třeba pravdivěji chápat jako chorobně ctižádostivého, bezskrupolózního a prospěchářského manipulátora a podvodníka, který zaslouží jen pohrdání. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Armstrong se při svých vítězstvích na Tour v letech 2002 - 2005 mohl spoléhat i na pomoc českého cyklisty Pavla Padrnose, který byl členem týmů US Postal Service a následně i Discovery Channel. (.se)

Reklama

Reklama