Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

standsiller 

všechny recenze uživatele

Od dnes sa pravdepodobne budem veľmi obávať kam budem šliapať. Nesmierny zážitok . Kamera perfektná, hudba veľmi podmanivá a trefná . Režisér geniálny, veď ním bola koniec koncov sama príroda . Ale samozrejme pocta patrí aj dvojici režisérov, ktorí sa na tom podieľali a zobudili vo mne , že svet nie je len okolo a nad nami ako o tom často polemizujú filozofickí i náboženskí fanatici, no i pod nami a ďaleko rafinovanejší, ako sa na prvý pohľad a bežným okom zdá. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejdokonalejší přírodopisný dokument. Úchvatné záběry, chvilkami jsem si připadal jako jeden z nich. Celý dokument je slyšet jen zvuk hmyzu a chvilkami trocha melodie a to dokonale vytvoří atmosféru a donutí vás to začít přemýšlet a lépe pozorovat přírodu i ve skutečnosti. Už vím skoro všechno o světě pod nohami. Z mé výšky 174 cm vidím mravence a další hmyz jako černé tečky, ale nyní si je budu prohlížet pečlivěji a dávat pozor ať jich moc nezašlápnu. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu o přírodě vzniklo umělecké dílo. Skvělé propojení nádherných záběrů kamery na mikro svět a krásné hudby. Jsou tam i humorné okamžiky. Povedené dílko, na kterém si dali tvůrci opravdu záležet. Však 15 let výzkumu, 2 roky příprav, 3 roky natáčení a 80 km filmu (v zajímavostech), tomu říkám maxi preciznost. Nechala jsem se unést a cítila jsem při sledování vůni louky, lesa a bzučení i kapky deště byly tak uklidňující....Pohlazení po duši. ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

O tom, kteráže země je nekorunovaným králem tvorby přírodopisných dokumentů, nemůže být sporu. Mikrokosmos je ojedinělý a fascinující dokument, umocněný faktem, že je natáčen v luzích a hájích. Tedy světech, které běžně míjíme bez povšimnutí, nebo při bedlivější návštěvě nahlédneme klíčovou dírkou od "obřího" společenství. Málokdo však měl tu možnost spatřit na vlastní oči zakuklující se larvu vosy či líhnoucího se otakárka fenyklového. Ano, značná část prostoru v dokumentu je věnována různým vývojovým stádiím motýlů, mé nejoblíbenější fauně, o to bedlivěji jsem hltal každý snímek. Hudební doprovod je komorní a dokumentem provází spíše originální zvuky přírody. Jedním vsunutým komentářem mě autoři překvapili, jako by si sami nebyli jistí, zda-li by dokument měli obohatit mluveným slovem či nikoliv. Nabízí se tak srovnání s neméně skvělým třídílným dokumentem Svět hmyzu, který je pojat více populistickou formou a zaměřen na hříčky přírody. Mikrokosmos je však zvláštní i škálou svého zaměření, ač se snímky tváří být pořízeny z jednoho místa. Vsunutá "apokaliptická bouře" mě přinutila přemýšlet o dešti ve zcela jiné dimenzi. A který záběr byl nejzajímavější? Určitě ten zachycující obřího bažanta decimujícího mravenčí kolonii, snad musel být ochočený nebo vycpaný, že se tvůrcům podařilo zachytit ho i z podhledu. ║30.8.2009║ ()

VIPerson 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry z jedné "prosté" louky se spoustou kvalitních němých herců.Dokument téměř bez komentáře.Zpočátku na mě Mikrokosmos působil,jako by se tvůrci snažili o něco až příliš artového,ale asi po deseti minutkách mě přesvědčili o hravosti celého filmu.Navzdory své krátké stopáži přesto chvílemi nudil.Chtěl bych snad jen vypíchnout záběry na hovnivála,skvělou scénou se šneky podbarvenou Coulaisovou hudbou,zakuklení a vykuklení vosy či co to bylo a pár kratičkých patálií s hmyzem na vodě...jinak mi to nepřišlo ani nijak přínosné,zábavné a ani umělecké.Tvůrcům závidím jejich trpělivost,které jistě musí mít přehršel.PS:Nakonec jsem udělil hvězdy 4...v bluray to musí být ještě o dvě tykadla lepší. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pro dokument byla s pomocí tabletu a počítače speciálně vyvinuta kamera na dálkové ovládání. (mr.filo)
  • Scény z filmu byly použity ve videoklipu "You Don't Love Me (Like You Used to Do)" kanadské skupiny The Philosopher Kings. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Cannes. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Reklama

Reklama