Reklama

Reklama

Daleko od lidí

  • Francie Loin des hommes (více)
Trailer 1

Alžírsko 1954. Uprostřed neklidné a násilné doby se na cestu přes pohoří Atlas vydává podivná dvojice mužů: vesničan Mohamed (Reda Kateb), obviněný z vraždy, a učitel evropského původu Daru (Viggo Mortensen), který byl vybrán, aby jej jako eskorta doprovodil k soudu. Pronásledovaní jezdci, kteří touží po okamžitém trestu pro Mohameda, a pomstychtivými vesničany musí oba muži čelit kulkám, zuřící válce, zimě a dalším nebezpečím, aby si vybojovali svobodu. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (68)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Aaach Alžír Alžír. Suchý, kamenistý s pálivým slnkom. V takom prostredí sa odohrával príbeh dvojice - jeden domorodec arab nábožný , ktorý si ctí tradície a dobrovoľne sa necháva viest k súdu, kde ho čakal trest smrti a jeden beloch učiteľ, ktorý ho doprevádzal, aj keď veľmi nechcel. Okrem scenérie zaujala taká melancholická prachobyčajná ľudskosť znela v celom príbehu. Áno humánnosť príbehu ... v slovách, gestách, dialógoch .... to je hlavná črta - skoro až odkaz toho filmu. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Název filmu napovídá, že by se mohlo jednat o nějaké duchovně zaměřené putování pustou alžírskou krajinou, kde dva hrdinové dojdou k sebepoznání. Bohužel, není tomu úplně tak, protože i když se toto děje, naši dva hrdinové potkávají cestou tolik různých lidí, že jsem si chvíli říkal, jestli název filmu není jen blbě přeloženej - není. Ale to neznamená, že to je špatný film - ale je to spíš dobrodružství s určitým nadčasovým a duchovním poselstvím a když jsem si tohle uvědomil, tak už jsem měl klid a mohl jsem si naplno vychutnat tu pustou krajinu a putování těch dvou hrdinů. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický klubový film, u něhož označení "western" poněkud pokulhává. Spíš jde opravdu o komorní příběh z vleklé osvobozenecké války alžírského lidu proti francouzským kolonizátorům. Učitel Daru se po skončení světové války rozhodně uchýlit nedaleko od svého rodiště na alžírském venkově uprostřed pouště, aby vzdělával děti. Úkol, který dostává, je pro něj těžký, má dovést domorodého vraha do města před soud. Postupně se zahryzáváme do psychiky obou hrdinů a Mohamed si získává stále větší naše sympatie; neskončí to jinak - Daru a Mohamed se stanou přáteli, což je utvrzeno v několika kritických okamžicích, kdy jde oběma v tlaku dvou znepřátelených stran o krk. Filmje trochu rozvleklý a možná mnohé začne nudit neustále se dívat na ten vyprahlý kout Sahary, ale jinak to je film velmi dobrý. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Ne příliš zajímavý příběh, kde se do Alžírské války podíváme opravdu jen na chviličku. Film si spíš hraje se surovou atmosférou kamenité pouště a se svízelnou životní situací alžírského vesničana, kterému pomáhá osamělý učitel. Viggo Mortensen opravdu předvedl své jazykové znalosti. Ještě jsem neviděl, že by herec v jednom filmu plynně mluvil 3 různými jazyky. Zarážející je, že prý ovládá ještě minimálně další 2. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mortensen sa po trilógii Pán prsteňov akosi vytratil z veľkých projektov, ale vyhľadáva zaujímavé filmy a tento k nim rozhodne patrí. Film má pomalšie tempo, ale nenudí a to je dôležité. Exteríéry robia film ešte zaujimavejším a keď k tomu pripočítame Mortensenov prirodzený prejav a dobrú myšlienku o cene a zmysle života, tak aspoň mne z toho vychádza celkom sympatický a vydarený film. Malý film rozhodne netrhal rekordy návštevnosti a nezarobil milióny dolárov, ale mne sú tieto filmy bližšie než vykalkulované blockbustre. 80%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • The New York Times o filme napísal: Camus určuje počiatočný kurz filmu, ale pán Oelhoffen ho rozhodne nasmeruje domov s politickým kontextom, historickým spätným pohľadom, jednoznačným morálnym imperatívom a párom dobre zladených výkonov“. (Arsenal83)
  • David Oelhoffen musel pôvodnú poviedku Alberta Camusa predĺžiť a adaptovať. Ako novinár používal mnoho Camusových textov a využil tiež ďalší text s názvom 'Alžírske kroniky', ktorý Camus napísal v 30. rokoch, keď cestoval do regiónu Kabylia. (Arsenal83)
  • Keď mal Mortensen prvé stretnutie s Oelhoffenom, priniesol mu dve biografie Alberta Camusa a filmový scenár s poznámkami. Stretnutie trvalo šesť alebo sedem hodín a celý deň sa hovorilo len o scenári. (Arsenal83)

Reklama

Reklama