Reklama

Reklama

Models

  • Slovensko Modelky
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentaristicky ladená snímka popredného predstaviteľa tzv. "nového rakúskeho civilizmu" Ulricha Seidla zachytáva výrez zo života štyroch druhotriednych modeliek. Film bez štipky sentimentu odhaľuje povrchnosť a pokrytectvo sveta modelingu, ale aj spoločnosti ako takej. Podáva portrét nešťastných a zlomených žien, ktoré sa v snahe naplniť ideál dokonalého Ja a dokonalého života prepadajú stále hlbšie a hlbšie do osamelosti, psychických aj zdravotných problémov a do narkománie. Hrdinky filmu žijú deň ku dňu v nádeji, že raz urobia skvelú kariéru, že sa ocitnú na titulných stránkach časopisov, že nájdu lásku a možno aj jednoduché šťastie. V skutočnosti to však s ich ideálnym svetom vyzerá úplne inak... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na záchodě kachličky, každá jiná, v hlavě ale všechno bílé, vybílené. Kdyby se jim podařilo sáhnout latex ze svého umakartu, snad by se objevilo něco víc než jen vlasové trhliny, které nejsou ani záblesky lepších časů v budoucnosti. Druhá polovina filmu ztratila na dynamice, jako by to měl Ulrich Seidel v hodinovce. Každopádně by už měl zase něco natočit; doufám, že to bude brzy a jsem na to zvědavý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno si dnes povieme, že všetko, čo nám Seidl predstiera, je predsa každému jasné. Dokument už má nejakých 15 rokov, takže už nemôže takým spôsobom šokovať. To aj vzhľadom na fakt, že podobný spôsob života nie je blízky iba modelkám, alebo herečkám. Nechcem polemizovať nad tým, že tu zobrazené rakúske modelky nie sú nič moc, čo myslím nie je spôsobené našim predsudkom, že rakúšanky nie sú príťažlivé, ale faktom, že mi modelkovský vychudnutý typ žien veľa nehovorí. Modelky sú hraný film, ktorý pôsobí dojmom dokumentu, čo bude jedným z faktorov, prečo je Seidlova tvorba tak festivalovo populárna. Jeho šokantné námety majú však tiež výrazný divácky potenciál, lenže komerčné televízie to našťastie nepochopili :). Ale možno by prerušovanie Modeliek reklamami malo istý cynický podtext. Napríklad reklamami na šminky. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film na téma, které mě vlastně nezajímá. Musím ale uznat, že jako nakouknutí do prostředí modelingu druhé třídy a vesměs jednotvárných životů jeho protagonistek mě to často upoutat dokázalo a ty holky to ztvárnily fakt skvěle, přirozeně, až jsem chvílemi váhal, zda pořád sleduji hraný film. Párkrát jsem nabyl obavy, aby spočátku nevšední sledování nezašlo pro mě naplno do fáze znudění a byť už to párkrát hrozilo, v rámci možností, celkového poselství a konceptu opakujícího se bludného kruhu se Modelky dokážou v druhé polovině posunout i do nových vyhlídek, alespoň s nadějí a novým očekáváním ohledně dalšího osudu hlavních postav. Navzdory nevýraznému konci mám dojem, že Ulrich Seidl měl celý ten koncept hodně promyšlený. Pár zbloudilých mladých ženských duší, ztracených uprostřed svých ideálů, pro jejichž případné naplnění samy téměř nic nepodniknou, nalézající vrchol dočasného štěstí v povrchní kráse, sexu a drogách... díkybohu nedošlo na žádnou explicitní sexuální scénu..! :o) Dílko filmařsky pozoruhodné, obzvlášť se mi líbily scény s kamerou ve stylu zrcadla, před nímž se holky neustále líčí, dialogy autenticky uvolněné, pocitově míchající v sobě nechtěnou komičnost s naprostou zoufalostí, jako částečně psychologické drama v dokumentárním stylu solidní záležitost. Dlouho jsem měl pomyšlení na 4 hvězdičky, jenže to by Modelky musel Seidl zkrátit na klasickou hodinu a půl, hlavně tu vystříhat či zkrátit některé doslova repetitivní scény nabízející znovu ten samý obsah, udělat občas samotný film svižnějším, živějším (třeba i s výraznějším využitím hudby), jelikož sdělení lze prokouknout brzy a na žádný epičtější příběh tu nedochází. Z toho důvodu vnímám dvouhodinovou stopáž jako přepálenou. [65%] ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Správně naturalistické - ubohost těch, po nichž muži nejvíc touží: nesmyslné, absurdní, ponižující castingy, "vztahy", při nichž o nic jiného než o "Ficken" nejde a tolik času stráveného na toaletě vyvrhováním jídla, které si modelka dovolit nemůže. Snad Seidl jenom přehání - nekoukalo se mi na to dobře. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mít to 25, nanejvýš 30 minut, dal bych snad i plný počet. Po filmařské stránce se mi to totiž hodně líbilo, především všechny ty záběry koncipované jako zrcadlo, před kterým se ústřední postavy upravují, měly dost do sebe a vedení celého námětu mi přišlo zdařilé, správně syrové a taky dost výstižné, včetně dialogů a chování postav. Jen mi teda přijde krapet divné označovat jako psychologický film takový, ve kterém ústřední postavy ani nepoužívají mozek, ale budiž. Vlastně se mi to celkem líbilo a mile mě překvapilo, že si zde Seidl výjimečně odpustil svůj povrchní výsměch celému světu a svým arogantním názorem do něj nezasahoval jako normálně, naopak skutečně vše nechal jen tak plynout, jak se to k tomuhle stylu hodí nejvíc. Tak proč teda dávám tak mizerné hodnocení? Důvod je jednoduchý. Ať už z Models uvidíte jakýkoli záběr, je z něj naprosto patrné, co chce celý film vlastně říct. A abyste pochopili celý Seidlův záměr se všemi detaily a nápady, stačí vám na to vidět libovolných 25 minut. Je jedno jakých, dostanete v nich všechno - těžce jednoduché charaktery druhořadých modelek, jejich banální dialogy a životní touhy, které jsou jen o sexu, drogách a kráse a taky tu záměrnou repetitivnost, kterou chce Seidl říct to, že v téhle bludné smyčce se jejich životy budou pohybovat neustále. Je to tam všechno naprosto jasné. Jenže tyhle smyčky toho samého tu budete sledovat dvě hodiny v kuse, bez jakéhokoli vývinu či posunu dopředu, naprosto bez děje a bez čehokoli navíc. Onen záměr jsem pochopil už v úvodních 25 minutách a pak už jsem se jen v návalu té nekončící repetitivnosti čím dál tím víc nudil. Jak už jsem naznačil v první větě svého komentáře, mohl z toho být krásný středometrážní sestřih těch nejzajímavějších a nejsilnějších scén a byl by z toho skvělý film, ale takhle? Co mě má na dvě hodiny upoutat v něčem, co po první čtvrtině už nemá co nového říct? Hodina a půl z dvouhodinového filmu je pak tedy naprosto zbytečná, i přes ten záměrný bludný kruh. Tím pádem to prostě není dobrý artový film. A přitom mohl být, i nejlepší ze Seidlovy tvorby, protože ze začátku tak i vypadal. Sám se pak odstřelil, nedá se nic dělat. Lepší 2* ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama