Reklama

Reklama

Ryba v nás

(seriál)
  • Česko Skrytá tvář evoluce (více)

Obsahy(1)

Nový pohled na vývoj naší fyzické podoby klade důraz na části těla, které v nás zůstaly z dávné zvířecí minulosti. Americký přírodovědec Neil Shubin se dívá na lidské tělo zcela jiným způsobem než většina z nás. Jako anatom je velmi dobře obeznámen s každým kousíčkem lidského těla. Jako paleontolog v nás však vidí i živočichy, kterými jsme byli kdysi. Tato kombinace umožňuje Shubinovi nahlížet na člověka jedinečným způsobem. Nejmodernější filmová animace spojující anatomické celky s fosilními pozůstatky řady živočichů pak názorně ukazuje, že různé části lidského těla mají kořeny u našich dávných zvířecích předků. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o evoluci čehokoli jiného než dinosaurů je poskrovnu, ale ještě méně je dobrých dokumentů o evoluci. Ryba v nás je takovým plamínkem naděje v temnotě. Jde do pro laika přijatelné hloubky, je věcný a nepodbízí se. Vřele doporučuji každému, kdo se chce dozvědět něco o evoluci obratlovců! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Atraktivně zpracované téma evoluce věnující se důležitým mezičlánkům mezi prvními živými organismy a člověkem. Dozvíte se, co se stalo, když ryby vstoupily na souš, když se plazům zlepšily smysly a také když se opicím rozvinuly kognitivní schopnosti. Pořadem nás provází paleontolog, zdrojem poznání jsou tedy staré fosilie a v dokumentu uvidíme právě i proces jejich vyhledávání a získávání. Osobně bych ocenil méně osobních příběhů a více vědeckých, klidně i komplikovaných informací, ale to už je jen detail. Celkově se jedná o přesvědčivý dokument, který by měl zabedněným kreacionistům konečně zavřit hubu. :) 8/10 ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Co se kde podařilo vykopat jako přehled a k tomu grafické animace, poměrně podrobné porovnání naší kostry s kostrou jiných primátů, to vše je fajn. ALE mě by jenom zajímalo, jestli někdy Neil Shubin četl bibli? Nejsem věřící, ale právě v bibli je už přeci napsáno, jak byl člověk stvořen. A proto se nedaří a ani nepodaří najít ten mězistupeň mězi homo erectem a homo sapiensem, protože prostě není. No a že jeden vysloužilý vojenský lékař si na stará kolena dopřál svou zálibu ve vykopávkách fosílií a napsal o tom evoluční teorii, to byl zvrat a lidi tomu už století a půl věří, ale před tím x set let věřili ve stvoření, jak je psáno v bibli. Kdyby se Neil Shubin někdy díval na film Mise na Mars (2000), tak tam má na samém konci celou tu tzv. evoluci krásně popsanou běhen několika vteřin a minut. Ne že by to tam bylo přesně, ale bylo to tam hodně podobně. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Každý plaz alebo cicavec je potomkom starobylej ryby. Vrátane človeka. Veselý vedec paleontológ hľadá súvislosti aj rozdiely a pre názov dokumentárnej série si vybral práve ryby, aby to znelo zaujímavo. Možno názov Opica v nás by bol výstižnejší, ale už dosť smiešny. Keď ide o vykopávky, tak môj záujem trochu klesá a ani animácie vývoja druhov ma nepresvedčia. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Stejnojmenná kniha "Ryba v nás" od Neila Shubina, podle níž je seriál natočen, vyšla v češtině v nakladatelství Paseka. (Gimli)

Reklama

Reklama