Sovietsky tajný experiment, ktorý mal slúžiť na paralyzovanie armády imperialistického nepriateľa socializmu rozšírením agresívnej smrteľnej nákazy (kódové meno Zaraza) sa vymkol spod kontroly a musel byť ukončený. Vinou súdruha neznámeho vojaka sa zvyšná vzorka bojového plynu dostala pod falošným označením dymovníc do konvoja inváznych vojsk varšavskej zmluvy smerujúceho na územie Slovenska. O niekoľko rokov neskôr sa tento plyn použije pri rutinnom stredoškolskom brannom cvičení a nakazí nič netušiacich študentov. Malá skupinka žiakov bojuje o prežitie, ich jediným problémom však nie sú len agresívni nakazení spolužiaci, ale aj školník (bývalý dôstojník SPECNAZ), ktorý sa snaží za každú cenu zabrániť hroziacej medzinárodnej blamáži. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (176)
Socialistická zombie kokotzina je maďarskými downmi bohovsky nadhodnotená amatérska videosračka, osadená bandou juvenilných pornonehercov, ktorí sa deväťdesiat minút s dikciou východniarskych cigošov vyžívajú v dialógoch hodných retardovaného bači. V hlavných úlohách síce pózujú dve ozaj popiči maškrty v drnčivo tesných zväzáckych krojoch, no kozy ani bobry nevidno a poprcajú ich iba lacným kečupom. Ten akože vraj kůl dej vyzerá, ako by sa súdruh Biľak zaľúbil do manga a nechal dákeho šimpanza zo Sovietskeho zväzu napísať prijebanú inscenáciu po vzore japonských súdruhov, kde dve minisukne a partia priteplených frajerov celý čas len tak behajú po normalizačnej škole, trepú nehorázne pičoviny a predvádzajú, ako sa nevedia poriadne zľaknúť ani bravčovej kotlety. Tí zlí pritom robia akože „vrrrr“, tí dobrý „uááá“. A to je všetko. Prisambaču, po hodine seba týrania som to zrušil, vystrčil smerom k Uhorsku holú riť a pustil si radšej na spravenie nechutenstva dejovo podobný, no oveľa sofistikovanejší, herecky, scenáristicky aj dialógovo dokonalý amatérsky retro snímok s názvom Comunistic hairy Čadca teens anal armagedon. ()
║Rozpočet €19,200(uvádzajú tvorcovia)║ Pre skutočný filmových labužníkov a nadšencov amatérskych filmov sa stala vykúpením v tomto festivalovom dni práve polnoc zaliata krvou, veru zaliata. Tak aj nás na Slovensko dobehla zombii mánia posledných rokov, keď v televíziách úspešne vládne zombii seriál Walking Dead (beží od roku 2010, čaká sa na 5 sériu) a v kinách burácajú projekty ako Svetová vojna Z (World War Z,2013) či Mrtví a neklidní (Warm Bodies,2013). Horrová téma, ktorá už po desaťročia stále priťahuje čoraz viac filmových fanúšikov, je teraz doslova v najväčšom rozkvete. A tak ani u náš tomu nie je inak, tvoriví tím nám z amatérskych podmienok ponúka skvost Socialistický Zombi Mord. Film vznikal s rozpočtom približne €3,000 (údaj podľa imdb.com). Projekt ktorý vznikal od svojho avizovania približne 8 rokov, veru už pred 8 rokmi bola vytvorená ukážka na tento film, ktorá slušne navnadila a nakoniec nechala fanúšika čakať na premiéru dlhé nekonečné roky, roky ktoré sa nakoniec oplatilo čakať. Dnes sa teda konečne dožívame premiéry a z radosťou môžeme usúdiť že veľmi úspešnou, lebo tvorcovia sa v celku vyhrali zo socialistickými motívmi z obdobia okolo roku 1968. Samozrejme že v daných podmienkách sa film nemohol natočiť v plnohodnotej kvalite ale zanietenie tvorcov a ich nápaditosť pri scénkach sa nedá uprieť, rovnako ako trikové vsuvky a šikovné počínanie si pri tvorbe masiek a likvidačných metódach, film v rámci podania ľahkosti, zábavnosti a násilia bol vyvážení. Jedinou výhradou k tomuto amatérskemu filmu je zvuk, kde doprovodná hudba občas ráznejšie prenikne cez dialógy, prípadne sú dialógy poslabšie počuť, toto je jediná vec kde si film kazí dojem. Na druhú stranu tu ale máme niekoľko podarených bonbónikov, ktoré dávajú filmu riadnu razanciu, hlavne v závere to naberá na neskutočných akčných obrátkach a s okúzleným môžeme sledovať ako obratne si tu počíňajú pri likvidácii zombíkov dve pionierky, veru v tej chvíli tu zažívame také dievčenské akčné Expendables. Publikum s nadšením tento film prijalo a odozva v rámci smiechu bola teda razantná, netreba ale opomenúť aj slušnú dávku napätia a niekoľko lakačiek spoza záberu, takže suma sumárum veľká spokojnosť. Socialistický Zombi Mord je taký náš malí Slovenský amatérsky skvost. /videl v kine: 70%/(filmový festival Art Film Fest 2014) __Art Film Fest – Utorok: Reportáž!-Utorok zaliaty filmovou “novou tvorivou” krvou__ ()
„Juraj, de si s tou kyselinou.“ Na slovenské pomery neuveriteľné, že takýto projekt vôbec vznikol, ale inak je to ťažšie hodnotiť, než ako filmy Davida Lyncha :-) Jedno treba tvorcom uznať – zápal pre vec. Išli do toho s chuťou napriek akoby nulovému rozpočtu a s hercami, ktorí v podstate vôbec herci nie sú (a podľa toho to aj vyzerá). Na strane druhej, je to svojím spôsobom odzbrojujúce. Zdá sa, že najviac energie šlo do trikových/maskérskych scén. K ranému Petrovi Jacksonovi to síce má na novozélandské míle ďaleko, ale ambície tvorcov boli zjavne položené mimoriadne nízko, čiže sa za to na nich nemôžete s čistým svedomím hnevať. Je to proste blbosť, ale urobená s chuťou a láskou k zombies žánru. Hodnotiť toto zverstvo po technickej stránke skutočne nemá zmysel (ale gore je vzhľadom na veľmi amatérske podmienky vzniku nakrútené veľmi dobre), detto po stránke monotónneho scenára, réžie, hereckých výkonov. Ale inak fajn. Vrátane prekvapivo trikového finále. Občas som sa chechtal a bavil sa, ale väčšinu času som sa len nudil. Ale hlášky potešili („Nehaj ho.“). V rámci recesie dám až 40%. ()
Takze premiera za mnou a veeelka spokojnost. Tam kde si Immortalitas ukusol prilisne susto zvolenym zanrom a temou, ktora nedavala miesto na momenty odlahcenia a vsetko sa to nieslo vo vaznom duchu, tam Socialisticky Zombi Mord ziskava body k dobru prave aj v miestach, ktore by mozno bolo mozne oznacit za slabiny a je tak nefalsovanou B-ckovou zabavou, ktora si je vedoma svojich produkcnych a zanrovych mantinelov. Sledovanie tohto filmu bol pre mna nefalsovany navrat v case do doby, kedy som s udivom hltal kreativne nadsenie v rannych filmoch Raimiho a Jacksona, ktori tiez nie nahodou prerazili filmami, v ktorych obmedzene produkcne zazemie dalo priestor aj na nedostatky, vyvolavajuce pobavenie a zaroven mohli ukazat cit pre kompoziciu zaberov, timing v strihu a sikovnost pri praci s maskami. A vela toho isteho je mozne badat prave aj v Socialistickom Zombi Morde. 7/10 ()
Prestrihať to o pätnásť minút a možno by to siahalo aj na Nič nekrváca večne (hoci taký sympaťák ako Slncomil sa tu nenachádza). Inak pár neuveriteľne dobrých nápadov, geniálne uniformy (pionierske) a všetko čo mám rád...zombi mord ešte nikdy nebol takto commies-exi. 8/10 P.S. Inak ďalšia facka našim do seba zahľadeným filmom o totáči alebo "komplikovaných vzťahoch v súčasnosti"; ak som pri nič Nekrváca večne napísal, že Metaforisti skryjú dve tretiny´slovenskej filmovej produkcie po ´89 do vrecka, tak pezinskému teamu sa to podarilo tak u polovice. ()
- Natáčalo sa v Pezinku v hale na opravu tatroviek, v základnej škole vo Svätom Júre a na Záhorí pri bunkroch z druhej svetovej vojny. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
- Děj je zasazen do roku 1985, ale několikrát je tu v přímém záběru počítač Amiga 500 (a to i na plakátu na zdi), který přišel na trh až v roce 1987, a který navíc nikdy nebyl ve vybavení socialistických škol. (Stejšn)
- Film natáčali osem rokov a filmový štáb tvorili členovia pezinského združenia Tichý dom. Natáčanie amatérskeho filmu ich vyšlo v celku na 19 152 eur aj 49 centov. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)