Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Městečko na jednom z ostrůvků v Jaderském moři je vyburcováno z letargie. Na pohřbu někdejšího komunisty se objevil duch Josipa Broze Tita. Není to něčí výmysl, viděli jej všichni. Navíc se z místního muzea ztratila jedna z Titových uniforem. Zpráva se šíří rychlostí blesku a každý reaguje po svém. Starosta cítí příležitost oživit turistický ruch na politické a spiritistické bázi. Je připraven pořádat cokoli - brigády, štafety, projekce dokumentů, prvomájové oslavy v titovském duchu - třeba denně, bude-li zájem. A Titovi věrní se těší, jak na ostrově nastolí staré dobré časy s tvrdou stranickou kázní a vůbec se nezatěžují myšlenkami na to, kde že se tam vlastně Tito vzal. Pro ně je zřejmě nesmrtelný... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Berenise 

všechny recenze uživatele

Popravde som z tohto filmu mierne v rozpakoch. Miestami neuveriteľne vulgárne, miestami iritujúce, miestami neodškriepiteľne vtipné, trochu krutým sposobom. Bola to tak trošku aj óda na ľudskú hlúposť, na to k akym bizardnostiam sa ľudia nechajú strhnúť vedení "stádovým pudom" a akú cenu má niekedy ich "presvedčenie". ()

Davej 

všechny recenze uživatele

První polovina je famózní,ve druhé už zdá se trochu dochází dech. Agenti Lijan Mulderič a Danica Skulič byli hvězdami filmu. Perlička na závěr: v Brně na festivalu jihoslavanských filmů odmítl přednášející odborník na balkánskou kinematografii promítání tohoto snímku, protože prý znevažuje osobu maršála Tita, a tak jsem si na filmu smlsnul až v TV. Není to samo o sobě výborné nevědomé doporučení se na něj podívat? ()

Reklama

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Minulosti Jugoslávie rozumim jako kůň kafi, a asi i proto tenhle film není tak úplně pro mě. Zjevení Titova ducha bylo hezky vymyšlený, hereckejm výkonům se nedalo nic vytknout, ale já se prostě odmítám smířit s tim, že by lidi takhle zblbli. Navíc to na mě bylo asi až moc soudruhovský, což nakonec hodnocení srazilo. Starší ročníky nebo lidi co se v tom vyznaj se asi pobavěj víc než já. Pro mě je to průměrná komedie, kterou mi z hlavy brzo vytlačí něco jinýho. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Ještě v roce 1998, osmnáct let po jeho smrti, obchází Chorvatskem až příliš živý duch maršála Tita. Podobně jako v Brešanově filmu Jak začala válka na mém ostrově je i Duch maršála Tita absurdní komedií o izolovaném ostrově, na kterém se skupinka lidí rozhodla za žádnou cenu nevzdat se svých zažitých, ale také přežitých hodnot. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nápad prima (byla to fikce, ne?), ale jinak mě to moc nebavilo. Tedy skoro vůbec. Potvrdil se mi tím klasickej model - čím víc se na něco těším, tím větší si přivodím zklamání. Brešanovy Knězovy děti byly fantastický, od Maršála jsem si sliboval minimálně stejně hutnou nálož, ale to bych zřejmě musel být Chorvat, aby mi něco takovýho potrhalo bránici. přišlo mi, že je to jejich, specifický a nepřenosný styl humoru. Anebo jsem jen prostě tak omezenej. Nevylučuju. Ale ani neplesám. Tři pecky jsou maximum, co jsem tomu ochotnej udělit. ()

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu si zahrál i režisér Vinko Bresan, který zde ztvárnil pacienta psychiatrické léčebny. (PavelSm)

Reklama

Reklama