Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (157)

Master19 

všechny recenze uživatele

Takže zaprvé: nic pro milovníky koček. V tomto, jak zde píšou, "dramatu" opravdu není ani momentek, který by působil příjemně. Neskutečně sestavený děj - neděj na mě ovšem, i pro mě překvapivě, působil celkem optimisticky. Jsem osobně opravdu rád, že tam nemusím žít, nemusím se bát tornád a hlavně: že nemám takové příbuzné a sousedy. A ještě si neodpustím: dvojice hlavních "hrdinů" je pro mě naprostým zhmotněním označení "postavičky do džezu" :-) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale toto vynikající dílko mně vulgární (až na jednu samoúčelnou scénu se zastřelením králíčka) nepřišlo, spíše naopak bylo docela decentní vzhledem k tomu, kam až mohli autoři zajít, kdyby měli více odvahy. Tedy pokud někomu připadá vulgární pohled na jednoduššího jedince, který se živí zabíjením koček, nebo na pár různě postižených sousedů, tak pak chápu, že je tento film vrchol vší vulgarity a nejhorší špíny, se kterou se může slušný člověk potkat, a nejenom v Ohio. Jinak pornografie a dokonce erotika je ve filmu tak umně ukryta, že jsem žádnou neviděl. Uzavřel bych to sdělením, že mě povedená ústřední dvojice čichačů kvalitního lepidla více než pobavila. ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Napadlo mě trochu nerovné srovnání s Černou kočkou, bílým kocourem. Oba filmy prezentují nedonošený svět, plný zažitých defektů. Ovšem jak mě Kusturicovy fyzicky i psychicky neúplné postavy, různé nedodělávky, feťáci a auta ožraná od prasat nabíjejí optimismem! Gummo má opačný efekt. Zatímco Kusturica maluje svůj bláznivý kus země spíš nadzemsky, takřka utopicky, američtí tvůrci se tady se svou syrovou dokumentárností drží hodně dole. Ani těm kočkám se tu moc nedaří. Hrdiny jsou děsivě reálné kreatury, mezi kterými marně hledáme nějakou záchytnou výjimku. Ani prostředí, kde se pohybují, není zrovna utěšující. V jejich beznadějné letargii, směšnosti a nechutném jednání je jistá síla vyjádření. Svět je prostě hnusný a hnusný i bude. Je to opravdu celkem působivé, ale tím to hasne. Od něčeho, čemu se říká film, bych přece jen čekala víc. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

K neformálímu pokračování Kids jsem se dostal díky kapele Mortician, která pro tenhle film natočila jednu skladbu. A ty vole, tohle je fakt exkurze... Naprosto skvělý soundtrack, takový výběr u filmu se jen tak nevidí. Tohle je přesně ten film, který buď odvrhnete nebo vás dostane a umožní vám odhalit jeho skryté krásy. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Baszmeg, to bolo čo, za totálne obskúrny bizár? Nič podobného som, pred touto extrémne čudnou snímkou, nevidel, a to mi môžete veriť, že som už videl kadečo Ide o silne experimentálnu snímku, ktorá naratívne nahliada do vnútra medziľudských vzťahov nesmierne chudobnej vrstvy Amerického predmestia. Napíšem to „po lopate“, ono v podstate zobrazuje v poetickom duchu život štandartných Južanských „buranov“, ako inak, bez prikrášlenia, ide v skutku po krku všetkých zahalených tabu a dusí ich v surrealistických víziách. Taký najpodstatnejší príbeh nás sprevádza kamarátstvom dvoch chlapcov ktorý si privyrábajú tým, že lovia divé mačky a potom ich predávajú do obchodu, kde ich majiteľ spracuje do mäsa. Za peniaze si kúpia fľašku toulenu a riadne sa nafetujú. V celej snímke nám tvorca poukazuje na nesmierne autentickú štruktúru sociálnych interakcií. Sám síce tak úplne nepochádzam, až s takéhoto hrozného prostredia ale v detstve som sa s podobnými indivíduami túlal po vonku, takže viem, že to u nich doma vyzeralo presne tak isto ako domovy ľudí v tejto snímke. Na jednej strane je snímka nechutne odpudivá, týranie mačiek, neustála špina, žiadne neformálne kontroly, nevychované deti. Na strane druhej je však smutné, že ľudia žijú v takýchto podmienkach skutočne dobrovoľne a sú s tým spokojný. Snímka poukázala aj na niektoré deviácie (hlavne sexuálne), ktoré sa bez patričnej výchovy uvoľňujú samovoľne. Je to nesmierne choré.... ale iba tak ako samotný svet ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Z nepoužitých scén spravil režisér Harmony Korine o rok neskôr výstavu s premietaním 30 minútového experimentálneho filmu s provokatívnym názvom The Diary of Anne Frank Part II. (classic)
  • Festivalové publikum často opúšťalo kinosály hneď pri prvých premietnutých záberoch. (classic)
  • Nakrúcanie trvalo 20 dní a pracovalo sa s rozpočtom 1.3 mil..$. (classic)

Reklama

Reklama