Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poslední třetina je výtečným pohledem na dávný generační spor mezi vzpurným mládím a zkušeným stářím. Z dnešních tvrdohlavců stavějících se proti bohům a tradicím se jednou stanou náčelníci, ctitelé bohů a obhájci tradic. Jako by to ani nemohlo být jinak. Jinak je film příliš dlouhý a obsahově chudý. Až příliš staví na kráse himalájských scenérií, aniž by je vyvážil odpovídajícím příběhem. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

Dostala ma tá čarovná prirodzenosť ľudí pred kamerou. Nádherné osoby, navonok zamazané, s krásnym a čistým vnútrom. Obdivujem tibetskú kultúru, ich zvyky a večnú oddanosť Bohom. Obrázkami je to na úrovni Barabáša, v tomto prípade naviac obohatené ešte aj o krásny príbeh ľudskej nezlomnosti a odvahy. 80% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nádherné scenérie Himalájí, ale dostalo se mi " něčeho mnohem většího ". Příběh veskrze obyčejný, ale přitom tak poutavý! Snímek ukazuje život místních domorodců, jejich zvyků, rituálů a především každodenního boje o " holé přežití. " Jsme svědky putování jedné karavany na cestě za zajištění potravy na celou zimu ( výměna soli za tolik potřebné obilí k přežití tuhé zimy. ) Je to příběh o střetu dvou generací, nastupující mladé spoléhající převážně pouze na sebe samé a starší lpící na prastarých rituálech. Nicméně ne vždy síla nutně vítězí, je potřeba také pokory.... Himaláj je pozoruhodný snímek, který má rozhodně co nabídnout a nejsou to rozhodně pouze krásné scenérie velehor. Co určitě potěší, to jsou vynikající civilní herecké projevy neokoukaných tváří a téměř meditativní hudební doprovod. A že by bylo záhodno snímek krátit.... já říkám přidat klidně 30 minut, tak rychle mi snímek uběhl před očima. ()

Karush 

všechny recenze uživatele

Himalaya vyrozpráva príbeh na 10 minút za 108 minút. Prekrásne oblasti a fantastické zábery máme možnosť vidieť, pričom od takéhoto príbehu očakávané múdrosti dostávame. Ale bolo z toho všetkého cítiť režisérovu dokumentárnu minulosť, čo veľmi poznačilo celkovú úroveň filmu. Himalaya je určite film, ktorý ostane ešte dlho v pamäti, ale skôr kvôli bravúrnej hudbe a záberom ako kvôli samotnému príbehu. Jednoducho povedané je to viacej krásny film ako dobrý. Podobné filmy: Nanouk, The Naked Prey, Dersu Uzala. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama