Reklama

Reklama

Mrtvý bod

(festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Druhý celovečerní projekt Rolanda Klicka můžeme popsat jako moderní minimalistickou parafrázi Leoneho opusu Hodný, zlý a ošklivý. Vyprávění se také točí kolem trojice gaunerů, kteří mají spadeno na jeden poklad. Jenže namísto opulentního výpravného spektáklu mistra spaghetti westernů ohlodává Klick premisu i veškeré žánrové atributy na jejich samotnou dřeň. Jak kufr s penězi postupně mění majitele, začíná se vyjevovat dynamika vztahů mezi jednotlivými figurami a především napětí mezi jejich niternými osobnostmi a rolemi, které hrají navenek. Ačkoli postavy na jednu stranu nezapřou příbuznost s westernovými archetypy (šerif, záhadný cizinec, zlověstný rabiát, osudová dívka a padlá žena), v Klickově vyšinutém pojetí působí spíš jako lidé zlomyslně lapení v bezčasém žánrovém lunaparku. Ten má podobu dezolátního zapadákova uprostřed pouště, odkud není úniku a kde se estetika měst Divokého západu snoubí s postapokalyptickým rozkladem. (Letní filmová škola)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Na film Klickovi stát přispěl částkou 300 tisíc marek, zbylých 1 200 000 marek Klick podle svých slov investoval z vlastní kapsy. Nasmlouvaný soukromý donátor dal od projektu ruce pryč krátce před natáčením údajně z obavy o zdraví a životy členů štábu. (klukluka)
  • Místo, kde se Mrtvý bod natáčel, Klick objevil po smrtelné autonehodě své manželky, se kterou měl malého syna. V Izraeli tehdy v osamění hledal nový smysl svého života. Nalezl tady inspiraci pro Mrtvý bod. (klukluka)
  • Mrtvý bod byl dramaturgy mezinárodního festivalu v Cannes vybrán jako zástupce za Německo do hlavní soutěže. Toto rozhodnutí ale vyvolalo takovou nevoli mezi protežovateli a členy hnutí „nového německého filmu“, že se snímek nakonec v Cannes promítal pouze stranou hlavního programu a jeho místo v soutěži zaujal dnes zcela zapomenutý titul Malatesta (1970) Petera Lilienthala. Navzdory tomu Mrtvý bod doma při uvedení v kinech čekalo nadšené přijetí, které následně zpečetila Spolková filmová cena za nejlepší režii. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Hudbu složila německá experimentální rocková kapela Can, jejíž hypnotické tóny dále přispívají k fantasmagorické popartové náladě díla. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Natáčení probíhalo v typicky klickovském dobrodružném duchu v pásmu nikoho mezi Izraelem a Jordánskem po šestidenní válce z roku 1967 a Klick uvádí, že příhraniční napětí v místě natáčení přispělo k atmosféře celého filmu. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Nákladné vozidlo použité vo filme je americký vojenský nákladný automobil Chevrolet G-506 1-1/2 tony 4x4 zo začiatku 40. rokov s kabínou na mieru. (westerns)
  • Automatická zbraň Sunshina (Anthony Dawson) je model Mauser C96, ktorý sa začal vyrábať v Nemecku v rokoch 1896 - 1937. (westerns)

Reklama

Reklama