Reklama

Reklama

Příběh lesa

Trailer 1

Obsahy(1)

Po úchvatných dokumentech Mikrokosmos, Ptačí svět a Oceány přicházejí Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Příběhem lesa. Ne tropického pralesa s exotickou zvěří, ale toho nám dobře známého lesa, který máme za humny a který pulsuje překvapivě bohatým životem. Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé a i dětské diváky. (Aerofilms)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (107)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Příběh lesa je další z řady přírodopisných dokumentů plných nádherných záběrů přírody. Občas si podobné dokumenty pouštím rád s dětmi a někdy i sám pro uklidnění. Tvůrci se mi tentokrát trefili do vkusu. Jde především o krásné záběry z lesa. Les mám moc rád, mnoho let jsem žil na ulici Lesní a měl jsem to do lesa doslova pár metrů (než nám jej v roce 2021 odsunulo o několik stovek metrů tornádo :-(). Diváka při sledování téměř nic neruší, doprovodného komentáře je jen málo a občas uběhne i několik minut bez něj. Což je ku prospěchu věci, protože Tomáš Hanák mi do toho nějak nesedl. Příběh je spíše jen okrajový a na konec filmu tvůrci naroubovali silný ekologický apel. No, proč ne? Je pravda, že jsme v poslední době dali lesu zabrat a zaznít to rozhodně může. Každopádně nejde o žádnou ekologickou agitku a většina filmu jsou opravdu jen krásné záběry přírody a lesa. Za sebe může Příběh lesa doporučit, stejně jako výlet do lesa skutečného. :-) ()

blazir1 

všechny recenze uživatele

Mdlý snímek. Nebylo úplně jasné o co se tvůrčí snažili - zřejmě tu byla idea natočit za čísi peníze nějaký další dokument o přírodě a aby to prošlo, muselo to jít do kin. Takže naroubovat do něj násilně příběh. Celé to vypadá jako typický případ kdy si parta filmařů vymyslí dotační projekt. Ale třeba jsem jen zbytečně paranoidní :). Jinak výborná kamera(za tu ty 2 *), ale to je u dokumentu o přírodě celkem běžná věc. P.S. když se část publika raduje že už to konečně skončilo(já se cca od poloviny dál také už mírně nudil) tak je asi něco špatně. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zklamalo mě to. Je to zvláštní. Závěrečná půl hodina se celá nese v duchu "člověk je naprosté zlo a hnus", přičemž tvůrci zapomínají, že tu pořád ještě jsou lidé, co se snaží víc čí míň tu přírodu nějak chránit. A takových lidí není zrovna málo, takže to vše, co se zde snaží říct, působí spíš jako násilná agitka. Já bych i s tím, co zde zazní, souhlasil, ale v tomhle jednostranném podaní to prostě neberu. Ne všichni lidi tu přírodu ničí, fakt ne. Jenže ačkoli je ta poslední půl hodina taková, jaká je, zároveň jen díky ní má tenhle dokument a ta čtyři roky trvající práce nějaký smysl. Celou hodinu vlastně jen sledujeme epizodky života lesní zvěře v pravěku, ale nejsou nijak propojené, odehrávají se nahodile, jen mláďata na začátku vyrostou a pak už se to nikam neposouvá. Je to škoda, protože i přes krásné záběry a viditelnou práci tvůrců mě to spíš nudilo a ve finále z toho je průměrný (možná i lehce podprůměrný) přírodopisný dokument a slabou třetí hvězdu dávám jen za to, že tu jsou vlci a veverky, tyhle dva druhy zvířat mám rád už od dětství a vlastně až doposud. Slabé 3* ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Vše má svůj příběh i les jako zde v tomto dokumentárním kousku. Záběry v útrobách lesního porostu jsou naprosto úchvatné, divák si musí chvílemi řikat, zda to je dokument nebo film odehrávající se před modrým plátnem. Velmi mě potěšila nasnímaná příroda, která mi byla povědomá z našich rozsáhlých končin pln luhů a hájů a tak nějak jsem se cítil jako doma. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné zábery, ktoré prinášajú pokoj. Miestami sa vám zdá, ako by to bolo spomalené alebo sa čas zastavil, ale ono to je tým, že tá lesná atmosféra akoby vystupovala z dokumentu priamo k vám. Už len to sledovanie srnky alebo vtáčika, ako sa napájajú, prináša harmóniu do duše. Fakt to má niečo do seba obdivovať svet okolo seba. Aj formou dokumentu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel na několika místech ve Francii, v Norsku a také v polské části Bělověžského pralesa, který je posledním fragmentem původního evropského lesa. (Fjera)

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama