Reklama

Reklama

Salinjaeui gieokbeob

  • Jižní Korea 살인자의 기억법 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vzpomínka je paměťový vtisk, doslova otisk okamžiku, v němž jsme se jedinkrát ocitli. A i když jsou povětšinou mírně zkreslené a nepřesné, dokáží nám docela věrohodně vrátit to, co pro nás má svoji váhu, to, co je pro nás důležité a to, co pro nás cosi znamená, abychom si dokázali připomenout hodnoty, jichž si vážíme a na nichž lpíme. Jenže co se stane v případě, kdy o tuto možnost přijdeme? Budeme stále lidmi, nebo jen schránkami bez obsahu? Byeong-soo (Kyeong-gu Seol) byl kdysi vrahem, nedopadeným sériovým vrahem, který se zapsal do dějin jihokorejské kriminalistiky počtem svých obětí. On sám sebe jako cosi špatného nikdy ale nepovažoval; své oběti si pečlivě vybíral. Vždy bral jen těm, kteří si to zasloužili, aby ti ostatní mohli žít, volně dýchat a smát se. Užívat si života a nemít strach. Zlo v lidech vnímal jako nemoc, kterou lze vyléčit jejím komplexním zastavením; tedy zabitím. Když si ale po sedmnácti letech od poslední oběti není schopen vybavit, co se za onu dobu vlastně odehrálo, je mu vyšetřujícím lékařem (Jae-yoon Jo) diagnostikována vaskulární demence. Tedy její pokročilé stádium, v němž už člověk nemůže věřit současným prožitkům, natožpak vlastním vzpomínkám. Když se ale v okolí města objevují oběti mladých žen, střetává se shodou okolností s mladým mužem, informativním policistou Tae-joo Min (Nam-gil Kim), který ve svém bezcitném chování projevuje cosi, co mu připomíná jeho samotného. Byeong-soo tak na úkor jakéhosi pocitu začíná hledat nejenom ve své vlastní hlavě, v pokroucených vzpomínkách na minulost, která se možná ani nestala, ale také ve svém okolí, jsou-li všechny okolnosti jen pouhými vztahovými jednotlivostmi, doprovázejícími jeho imaginární představy, nebo jedná-li se o skutečného vraha, jakým kdysi on sám býval. (Conspi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem si pošmákl. Již tak precizní a nestandardní nápad se povedlo filmařům převést na plátno snad ještě lépe, než jsem si to dokázal vysnít v ideálních představách. Tak zprvu musí má chvála směřovat k hlavní postavě. Tento herec ztvárňující bývalého sériového vraha, jemuž se kvůli auto nehodě rozjely výpadky paměti a demence, se popral s touto postavou neskutečně. V těch nejvypjatějších emocionálních sekvencích jsem mu věřil každou jeho grimasu, každé jeho počínání. Excelentní výkon. No a i na druhé straně barikády si divák přijde na své, hlavní antagonista je totiž pěkně důmyslný a mlčenlivý šmejd se vším všudy. Napětí se v průběhu celého filmu stupňovalo, až to nakonec skončilo masivní explozí ve finálním rozuzlení na chatě, kde se člověk dočká i samotné bitky (akce jako takové se moc nedočkáte, ale věřte, že tato chladná pesimistická podívaná vás i tak dokáže strhnout jako máloco jiného). Jinak musím poukázat ještě na jeden aspekt. A to na to, že pár filmových momentů tvůrci divákům nabídnou, aby jste se za chvíli dozvěděli, že to vlastně byla jen imaginace hlavní postavy a nic takového se v reálném světě neodehrálo. Což mě přivádí na závěrečnou myšlenku. Odehrál se ten konec přesně tak, jak nám bylo ukázáno ? Na toto si musí každý odpovědět sám. Za mě dávám 85 % ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Poněkud nezvyklý thriller má ještě podivnějšího hrdinu - sériového vraha s pochybným morálním kodexem, který bojuje o záchranu dcery. To, co tento příběh odlišuje od podobných, je nejistota a pochybnosti ohledně hrdinovy paměti, postižené zhoubnou chorobou. A tak on, ale ani my, přesně nevíme, co je přítomná skutečnost a které vzpomínky pocházejí z minulosti. Co je pravda a co lež. Ta nejistota je matoucí i zajímavá, a nabízí v závěru možnosti vlastní interpretace. ()

Reklama

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Prvnímu vrahovi čistou náhodou naruší život vrah druhý, oba dva mají v zálibě tu samou věc, ale přesto mají mezi sebou velkej rozdíl, jeden má demenci a je starý a ten druhý je naopak mladý a v plné síle. Zajímavej koncept, kterej chvílema budí nepříjemné pocity, ale zároveň se drží dost na uzdě. Snímek má překvapivé zvraty, které byste nečekali, ale je jich málo. Finále je dost kýčovité a přináší přesně, co chcete vidět, takže nepřekvapí. Čekal jsem od toho víc, ale neurazilo mě to. Pro fanoušky sériových vrahu je film povinnost. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Já jsem fakt nenáročný divák. Nemám ve zvyku hledat nedokonalosti, pokud mě nepraští do očí. A ve Vzpomínkách mě praštil do očí hlavně neobvykle podaný souboj dvou mozků. Svým způsobem byly nemocné oba a oba se s danou situací vyrovnávaly po svém. Sol Kyung-gu v hlavní roli byl neskutečný. Ten chlap mě zatím dostal v každé své roli a ani tady nemůžu udělat výjimku. To měl být budoucí padesátník (příští rok)? Já viděla nemocného starého muže, jemuž každá myšlenka, vzpomínka způsobuje téměř hmatatelnou bolest. Přiznám se, že jsem zkoušela jeho tiky v obličeji, ale v mém podání to byla spíš parodie. :^) Kim Nam-gil si střihnul záporáka s velkou chutí a skoro až do konce jsem si říkala, co na tom hajzlíkovi vlastně vidím. Opravdu nemám co vytknout. S tím, co nám tvůrci předložili, jsem bez výhrad spokojená. Přeloženo ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si pustím niečo od Kórei, vždy sú moje očakávania najvyššie. Obzvlášť, keď je tématikou vyčíňanie sériového vraha, ktorú vyslovene milujem. Objaviť totiž v tomto prípade "ameriku", proste niečo originálne, to chce skutočne dávku talentu či mimoriadnej inteligencie. "Memoir of a Murderer" však podľa očakávania nie je klasickým snímkom, ktorý sa drží otrepanej osnovy: "žandár VS vrah", ktorý končí otrepaným "street fight" súbojom. Toto som však čakal. Kórea nie je Amerika, takže očakávanie neočakávaného je očakávané. Film nedisponuje temnou stránkou, ako v iných prípadoch, dokonca nie je ani mimoriadne krvavý, základom je tak story založená na prepracovanom príbehu o dvoch mužoch, vrahoch, ktorí o sebe vedia viac, ako by bolo treba, pričom jeden z nich, trpiaci stratou pamäti, potrebuje všemožnými silami zostať pri zmysloch, aby ochránil svoju vlastnú dcéru. Skutočne škoda, že sa miestami objavili pasáže, vďaka ktorým som skĺzol k dojmom nezáujmu. 120 minút je predsa len viac než dosť, pričom aj keď je film pútavý a nijak mimoriadne nenudí, čakal som trošku viac. Každopádne, ďakujem "Evilenkovi" za tip ... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj celé jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Južnej Kórei. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama