Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nadmíru poutavě prezentovaný dokument. Nahlédnutí do policejního a soudního systému USA je opravdu "kouzelné". Making a Murderer krom jiného i nechtěně zamává s veškerou detektivní a především soudní fikcí, neboť to co by tradičně bylo rozcupováno jako "hloupé, okaté, naivní a těžce nerealistické" se podle všeho vlastně v reálu běžně děje. Aspoň tedy ve Wisconsinu. Po vynikajících a (v dvojím slova smyslu) neuvěřitelných úvodních dílech posledních pár epizod divácky bohužel trochu ztrácí dech dech. Neodvážím si hrát na gaučového detektiva a vyslovovat nějaké závěry, ale i kdyby dokument byl sebevíc účelně jednostranný, tak nelze než nevěřícně kroutit hlavou co se vše může stát. ()

Zagi20 

všechny recenze uživatele

Jsem zhnusen. Už ten první případ, kdy nevinný člověk musí strávit 18 let ve vězení, jen proto, že se ho pár sviní z místního policejního oddělení chce zbavit, v čele s šerifem, mě dokonale namíchl. A to jsou teprve první tři díly !!!! to co se dělo potom, už nejde popsat, to se musí vidět. Ještě jsem u sledování něčeho, nezažil takovou kombinaci zhnusení, nasranosti ale zároveň obrovského pohlcení a touhy vidět víc a víc. Spravedlnost je slepá, aneb jak si americký soudní systém utřel prdel, svobodou a právem na spravedlivý proces, obyčejného občana. Ale já dál, naivně nepřestávám věřit, že na každou svini se vaří voda. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Netflix na mě tak dlouho házel druhou sérii, kvůli její nedávné premiéře, až jsem se rozhodl, že se na tu první přeci jen podívám a odškrtnu si tak ze seznamu jeden z těch seriálů, o kterých v posledních letech mluví snad úplně každý. Making a Murderer mě ale hlavně utvrdil v jednom, true story documentary prostě není něco, co by mě extrémně bavilo a po shlédnutí první řady musím říct, že mě ten hype kolem až zaráží. Tím tomu neupírám, že jde o těžko uvěřitelný příběh, který by si nikdo z nás nechtěl projít. Vzhledem k tomu, že první série se staví na stranu obžalovaného, tak je jasné, že na jeho konci budete mít nutně pochybnosti. Já netvrdím, že to tu vraždu nespáchal a ani to, že za ní je policie, ale podle mě se tady nejedná o případ, kde jste přesvědčeni "beyond reasonable doubt". Aniž bych chtěl, tak mě teď vlastně zajímá, jestli má druhá řada ještě co nabídnout. Druhá řada se snaží pokračovat v obhajobě Stevena Averyho, rozebírá spoustu dalších důkazů a snaží se nabídnout několik jiných teorií ohledně toho, jak se to všechno stalo. Nerad to přiznávám, ale nakonec mě to zajímalo víc než bych chtěl, i když ten hype je mi pořád záhadou. Jsem si jistý jedním, v tomhle případu se hodně věcí stalo za podivných okolností, ale zklamalo mě, že to nepřichází s žádným uzavřením či alespoň vysvětlením. Druhé řadě by určitě nevadilo zkrácení třeba tím, že by se vypustil život rodiny. Mimochodem všiml si někdo, kolik "českých" jmen je v případu zapojeno. Kocourek, Dvorak, Janda... ()

etienne 

všechny recenze uživatele

Ak prvá séria nastolila akési mierne znepokojenie v tvári (polo)slepej spravodlivosti, tak séria druhá s famóznou Kathleen Zellner na čele dala taký kopanec tete s miskami spravodlivosti, že taký mackovitý ken k., slizký len k. či bezcharakterný andrew c. musia mať po odvysielaný druhej série skutočne bezsenné noci. Po prvej sérii si tak človek musel klásť otázku, aký motív mohol mať Steve na to, aby zabil a znásilnil Teressu? Pár dní predtým, ako sa bude súdiť o 36 mil. $? Ako nie je to žiaden lumen, ale motív? Za to taký jeho švagor a jeho synovec, to už je iná pesnička...po druhej sérii vyznieva, že oni ten motív mať mohli. Jasné, že je mne, asi väčšine súcitných ľudí ľúto rodiny obete Hallbachových, avšak takisto je mi neskutočne ľúto najmä rodičov Steva, ktorý je dosť možné, že sa slobody svojho syna už nedočkajú, kiežby áno. Najradšej by som bol, keby netflix už ďalšiu sériu riešiť nemusel a táto bola posledná, žiaľ, pravdepodobne sa ešte minimálne jednej dočkáme, ale to už dúfam, že bude posledná a s dobrým a hlavne spravodlivým koncom, pre všetkých, čo si to zaslúžia. Oni určite vedia, ktorí sú to. Dokument samotný je spracovaný fantasticky, ťažko tomu niečo vytknúť. Myslím, že je zbytočné riešiť nejaké technické veci, dôležitý je obsah a jeho spracovanie. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dokumentářní příběh Stevena Averyho je obzvláště zajímavý v souběhu s "hraným" příběhem O.J.Simpsona v American Crime Story. Oba příběhy se točí kolem reálných, nejistých a mediálně velmi sledovaných obvinění z vraždy, avšak zatímco Making a Murderer se odvíjí v plně dokumentárním stylu s čistě archivními záběry, American Crime Story je hrané drama. Nutno však podotknout, že co se týče realističnosti, jsou oba seriály špičkové a vyrovnané. Making a Murderer o prsa vítězí v soudní síni, kde se nesmírně chytře vyvracejí i ty nejzáludnější argumenty. American Crime Story je pak tak nějak divácky chytlavější a zábavnější. Oba seriály doporučuji všemi deseti, jednak protože protože perfektně vykreslují systém justice v USA a taky jsou samy o sobě výborně zpracované. Po druhé sérii zvyšuji hodnocení na maximum a trochu se kaji nad svým předchozím komentářem - Making a Murderer totiž není jen seriál, je to brilantní dokumentární rekonstrukce záludných aspektů trestného činu. Jsem až překvapen, že takto detailní informace se mohou vypustit na veřejnost! 9/10 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama