Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Výborné časosběrné dokudrama, ze kterého vám bude poněkud blivno. Steven Avery je venkovský "redneck", který se v mládí dostal z osobních důvodů do nemilosti místního šerifa, což během desetiletí to přerostlo do obludných rozměrů. SPOILERY Tvůrkyně se svojí zaujatostí nijak netají. Šikovně používají střih a výroky, aby vyvolaly žádaný efekt. Důkazy nebo spíš jejich nedostatek a výpovědi svědků i videa jsou ale rozhodně pravé - a máte dostatečný prostor udělat si vlastní obraz. A oprávněnost zaujatosti téhle série nejspíš pochopíte. Pokud Avery skutečně vraždil, pak to musel udělat způsobem, o kterém věděl, že ho pošle do vězení. Několik mužů "spravedlnosti", právníků a možná i expertů by mělo přijít o práci, nejspíš kvůli maření vyšetřování a předpojatosti. A odsoudit sedmnáctiletého kluka na základě výpovědi, kterou pak popírá a odporuje i důkazům, je sviňárna snad největší. Držím palečky Averymu i jeho synovci, protože se snad letos rozjede nový soud a tudíž materiál pro druhou sérii. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Netflix na mě tak dlouho házel druhou sérii, kvůli její nedávné premiéře, až jsem se rozhodl, že se na tu první přeci jen podívám a odškrtnu si tak ze seznamu jeden z těch seriálů, o kterých v posledních letech mluví snad úplně každý. Making a Murderer mě ale hlavně utvrdil v jednom, true story documentary prostě není něco, co by mě extrémně bavilo a po shlédnutí první řady musím říct, že mě ten hype kolem až zaráží. Tím tomu neupírám, že jde o těžko uvěřitelný příběh, který by si nikdo z nás nechtěl projít. Vzhledem k tomu, že první série se staví na stranu obžalovaného, tak je jasné, že na jeho konci budete mít nutně pochybnosti. Já netvrdím, že to tu vraždu nespáchal a ani to, že za ní je policie, ale podle mě se tady nejedná o případ, kde jste přesvědčeni "beyond reasonable doubt". Aniž bych chtěl, tak mě teď vlastně zajímá, jestli má druhá řada ještě co nabídnout. Druhá řada se snaží pokračovat v obhajobě Stevena Averyho, rozebírá spoustu dalších důkazů a snaží se nabídnout několik jiných teorií ohledně toho, jak se to všechno stalo. Nerad to přiznávám, ale nakonec mě to zajímalo víc než bych chtěl, i když ten hype je mi pořád záhadou. Jsem si jistý jedním, v tomhle případu se hodně věcí stalo za podivných okolností, ale zklamalo mě, že to nepřichází s žádným uzavřením či alespoň vysvětlením. Druhé řadě by určitě nevadilo zkrácení třeba tím, že by se vypustil život rodiny. Mimochodem všiml si někdo, kolik "českých" jmen je v případu zapojeno. Kocourek, Dvorak, Janda... ()

Reklama

Gothar 

všechny recenze uživatele

1. séria: Neuveriteľný príbeh zahytený vo výbornom časozbernom dokumente. Pozostáva výhradne z autentických záberov a nahrávok, všetko je prehľadne a hlavne pútavo zostrihané. Celý seriál som si zvládol pozrieť za dva (dlhé) večery a celý čas som neveriaco sledoval čo sa tam udialo. 95 % 2. séria: Má to menšie "grády" a myslím si, že s vydaním 2. série mohli tvorcovia počkať, prípadne ju mohli skrátiť na 5-6 dielov. Veľa času sa podľa mňa venuje Stevenovej rodine a ich bežnému životu (práca v dielni, varenie, atď.). Takisto nové poznatky sú dávkované postupne - napríklad záznamy z GSM sa spomínajú už v prvých dieloch, ale podrobnosti sa dozvieme až omnoho neskôr. Nič to však nemení na skutočnom príbehu, ktorého priebeh je stále nepochopiteľný. 80 % ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca záležitosť, ktorá funguje hneď v niekoľkých rovinách: 1) Návykový seriál plný zvratov, ktorý väčšina napriek hodinovým epizódam zhltne za víkend, 2) detailný dokument so šokujúcou realitou a depresívnym posolstvom a 3) neuveriteľný príbeh plný zaujímavých ľudí a emócií, či už pozitívnych (zistenia a argumenty Stevenových právnikov - lepšie ako z právnických filmov), alebo negatívnych (zavádzanie, nespravodlivosť, slepota). Potlesk tvorkyniam - získať toľko materiálu a zostrihať ho takto pútavo a príbehovo - to som ešte nevidel. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nebýt to dokumentární projekt odehrávající se v reálných kulisách s reálnými lidmi, řekl bych si, že to je pekelně dobrá, zamotaná a hodně konspirační kriminálka. Fakt, že Making a Murderer „pouze“ převádí skutečné události na televizní obrazovky a dává nahlédnout pod pokličku tolik vychvalovaného (alespoň já jsem do té doby měl ten dojem) US soudního systému, je vpravdě zdrcující. Jen trochu vnímavý divák si totiž neustále musí klást otázky, jak by to celé proběhlo, kdyby rodina Averyových „více zapadala do představ manitowocké komunity o dobrých sousedech“ a kdyby Steven v r. 2003 nepožadoval po okresu Manitowoc tak masivní odškodnění (masivní je samozřejmě jen relativně vzhledem k době, kterou musel strávit ve vězení). Není asi nic horšího než být odsouzen ještě před tím, než započne soud a Stevenu Averymu se toto stalo za jeho život 2x! Tenhle brilantní počin Netflixu (a řadím ho k tomu nejlepšímu, co kdy Netflix natočil) ve vás vyvolá empatii, rozčarování, rozhořčení, nepochopení a bohužel nikdy nekončící frustraci jak z motivací a charakterů jednotlivců, tak z fungování justičního systému, jehož schopnost osvobodit neprávem odsouzené se v tomto případě limitně blíží nule. Druhá série v něčem ještě mnohem více odkrývá skandální podobu justičních i forenzních omylů a vybízí ještě k mnohem odvážnějším konspiračním myšlenkám. 1. série: 90%, 2. série: 95% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama