Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

martiňák 

všechny recenze uživatele

Emil Zátopek je jednou z nejzajímavějších (a pro mě taky nejsympatičtějších) postav v dějinách sportu. Pro diváka, který o něm ale už něco ví, nepřinese tento dokument bohužel vůbec nic nového. Zaměřuje se téměř výhradně pouze na jeho sportovní kariéru a i v jejím popisu je hodně stručný a neobjevný. Je příjemné a někdy dojemné sledovat záběry připomínající tohoto atleta, ale nic navíc dokument nenabízí. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristický film je to bezpochyby, ale ukazující pouze Emilovu sportovní kariéru. Vzhledem k tom, že film byl natočen u příležitosti XXXI. olympiády, pak se tomu ani nedivím. Pro věrný obraz Emila jakožto člověka by bylo nutné natočit úplně jiný film s jiným cílem. Emil Zátopek totiž byl ve Straně až do roku 1969, pak ho po podepsání Dvou tisíc slov vyloučil i vyhodili z práce. Běžecký fenomén pak 6 let hloubil studny. Pro více informací doporučuju přečíst knihu "Náš život pod pěti kruhy". ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Moje příprava na stejnojmenný hraný film. Myslím, že je zde vše naprosto jasné a inteligentní člověk pochopí, že pokud někdo chtěl být v té době výjimečný, a měl na to, tak musel občas i sklopit hlavu. Nebo mohl hrdě dělat ve skladu a neukázat světu, že na to má. Co se týká dokumentu a jeho zpracování, spousta hodnotitelů by to natočila trochu jinak. Otázkou je, proč něco takového sami opravdu někdy nezkusili natočit. Odpovědí je, že si určitě neumí sami správně natočit ani pivo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument na to ide trochu inak, ako je bežné pri dokumentoch o športovcoch. Nie je to výpočet úspechov, medailí a zlyhaní. Snaží sa objasniť aj, ako a prečo bol neprekonateľný, kombinuje ukážky tréningov so súčasnými športovcami, a dôjde aj na olympijské úspechy. Hovoriace hlavy mi nevadia, hlavne, že som sa dozvedel nové veci, a nechýbali aj veľmi staré archívne zábery. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se hodně, ale jde spíše o zklamání. Neužil jako vždy super, geniální výprava a styl filmu dle mě může nést opravdu srovnání se západní produkcí. Ale nijak extra mě to nevtáhlo do děje. Stejně tak, proč tam není více rozvedeno, to jak se k němu komunisti zachovali a jak to následně vše bylo. Škoda ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama