Reklama

Reklama

Taxikář ze Soulu

(festivalový název)
  • Jižní Korea Taeksi unjeonsa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ovdovělý taxikář, který se stará o svou malou dcerku, dostane možnost si vydělat peníze, když do ohniska událostí doveze německého reportéra. Tedy spíše ji vezme původně plánovanému řidiči, aniž by tušil, do čeho jde. Zpočátku lehce komická forma snímku se rychle mění v napínavé, krvavé i dojemné drama, když se hlavní hrdina v doprovodu svého zákazníka stává svědkem brutality armády a tajné policie. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (34)

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Film který mne posadil na prdel. Začíná to jako nevinná dramedy, pokračuje jako zábavná buddy movie mezi taxikářem a novinářem, no a pak se stanou věci, o kterých jsem vůbec netušil. Tedy, věděl jsem že to nebylo v Jižní Korei uplně růžové v druhé polovině minulého století, ale netušil jsem, že až tak. Má to strašně epické i zábavné momenty a já si pořád říkám, proč tohle nemohlo vzniknout u nás? Třeba o 68 nebo 89. Klidně v menším měřítku. Hlavně se mi strašně líbil element relativně nezúčastněného člověka, který nemá na věci názor a chce si hlavně žít v klidu. Tohle by šlo tak nádherně u nás. Velký překvápko bylo, že jsou podle skutečné události nejenom pozadí, ale i obě hlavní postavy. 10/10 nádhera. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Zajímavej road-movie ve stylu novějšího Green Book. Jeden z mála snímků, kterej si určitě najde rozšířenější publikum fanoušků různých žánrů. Komedie, drama, historie, akční, thriller - všechny zmíněné snímek obsahuje a servíruje je ve skvělém pořadí. Nechybí emoce ze kterých by vám ukápla slza, ani surovost za kterou byste všechny proklínali. Pár chybiček ve scénáři se tu najde (náhodně nelogické objevení se všech možných taxíků při závěrečné honičce). Přesto si ode mě zaslouží hodně silné čtyři hvězdy. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou rudou tam dokopnu jen proto, že se mi úplně běžně nestává, že by mě -na poloslepo vybraný- film obohatil o info o nějaké události o které jsem do té doby neměl nejmenší tušení (a to bych o sobě řekl, že rozhled docela mám).. Na korejskej pathos jsem si už za ty roky docela zvyknul (ikdyž odvařenej z něj asi nikdy nebudu).. Blbší je fakt, že v mých očích jsou korejci mistři v tom vzít potenciálně silnou scénu a skrz nekonečné natahování a hekání jí rozpatlat do úplně plytkého kýče. To se bohužel děje i zde.... Ale ve výsledku jsem se docela bavil a poučil, takže asi vpoho.... ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Určitě je to dobrý film s velkou výpovědní hodnotou. Jen mne to prostě moc nebavilo. Je to o vypjatých historických událostech v Korei, ke kterým já nemám žádný vlastenecký ani osobní vztah. Chápu ale, že pro zasvěcené to je jiné. Jinak je to docela dobře zahráno a natočeno. Celé je to takové smutné. Jinak kamera a vizual tradičně paráda. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný 17. listopad (1989) ... info k událostem na korektní (samozřejmě) české verzi Wiki https://cs.wikipedia.org/wiki/Povst%C3%A1n%C3%AD_v_Kwangd%C5%BEu ... a trochu jiná (pravdivější) verze https://de.wikipedia.org/wiki/Gwangju-Aufstand ... Taxíkář svou dceru zřejmě už neuviděl, ani se nemohl s tím německým novinářem později setkat .. Z podstaty věci, byl zřejmě zlikvidován při svém návratu domů .. Museli už na něj čekat (podle značky na autě ho lehce identifikovali) .. Takže tak, smutné co se dělo a děje ... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen na motivy skutečné události, kdy se němec Jürgen Hinzpeter jako jediný zahraniční novinář dostal do obleženého města a přinesl pak svědectví o krveprolití. (ČSFD)
  • Identifikace vozu taxi dala zabrat odborníkům a nepanuje úplná shoda o co šlo za vůz. Nejčastěji jsou zmiňována tato: Kia Brisa z roku 1979, Mazda 1300 Familia 2 generace, Mazda 1000 2. generace. Důvodem má být to, že Brisy a klasická korejská auta jsou obecně vzácná, takže produkční tým filmu odjel do Japonska, koupil Familii, přestavěli a namaloval ji tak, aby vypadala jako korejské taxi konce 70. let. (sator)

Reklama

Reklama