Reklama

Reklama

Somálští piráti

  • USA The Pirates of Somalia (více)
Trailer 1

Skutečný příběh o odvaze, ambicích a štěstí. V roce 2008 měl začínající novinář Jay Bahadur napůl propracovaný plán, jak se dostat mezi somálské piráty. O rok později  se mu podařilo poskytnout první detailní pohled na to, kdo jsou tito muži, jak žijí a jaké síly je pohánějí... Po absolvování univerzity v Torontu se novinář Jay Bahadur marně snaží uplatnit ve své profesi. Stále žije se svými rodiči a drží se nad vodou s prací anketáře pro umisťování produktů do supermarketů. Šance se mu naskytne, když ho jeho novinářský idol Seymour Tolbin inspiruje k uskutečnění snu o žurnalistice nikoli konvenčním způsobem, ale prostřednictvím vzrušující mise. Jay se hodlá věnovat pozadí pirátství v Somálsku. Zajistí si podporu u místních lidí a letí do země zničené občanskou válkou. S pomocí tlumočníka Abdího se mu podaŕilo navázat kontakty s místními somálskými piráty a vést s nimi rozhovory. Jay chce naplnit svůj sen a pokračuje ve své činnosti. Dostává se tak do stále většího nebezpečí, až ho vír událostí stáhne s sebou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (33)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavé, ale i když jsou zde docela dobří herci, nějak to není ono. Je to trochu pojato jako komedie, ale přitom to není vtipné, spíše jen odlehčené. Není to emočně vyhrocené, i když se to v závěru snaží o to, aby se tam z toho nějaké emoce vymačkali. Tohle mi trochu přijde jako plácání se na břehu moře. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně povedené bonusové video na bluray disku Greengrassova Kapitána Phillipse. :-) The Pirates of Somalia jsou v podstatě takové ideologické doplnění strhujícího Greengrassova dokudramatu a zároveň snaha o jeho ideologický protipól - zatímco Hanksův Kapitána Phillips je glorifikací civilního hrdiny a adorací západního (amerického) pohledu na věc, Buckleyho snímek je jeho pravým opakem - hlavní hrdina je naprostý loser, který nedomýšlí důsledky svých činů a vlastně ilustruje to, co ironizoval příběh Forresta Gumpa - úspěch a štěstí se mu stane náhodou, jen nějakou shodou okolností - v té dlouhé tradici amerického (nejen nezávislého) filmu, jenž loserství staví na piedestal, je hlavní hrdina Jay Bahadur nepřehlédnutelný. Oslava plebejského self-made mana v podobě žurnalistické komety, jehož postavu tvůrce vyvyšuje nad jeho dílo a vše kontroverzní je potlačeno zvoleným rastrem, tedy optikou odlehčeného vyprávění v rozverném komediálním indie-stylu... Co se formální stránky týče, moc jsem nepochopil použití animovaných předělů, přijdou mi absolutně nefunkční, ryzí postmoderní prvek, který je ovšem hodně samoúčelný, naopak hudba a především mizanscéna byla velmi povedená... Dobré je též porovnat se skandinávsky chladnou a odtažitou filmovou rekonstrukcí v podobě skvělého dánského Únosu. ()

Reklama

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Když už iritující, slizký, zjevně neumětelský a krajně nesympatický kokůtek neví, jak by se jen zviditelnil, prostě si skákne do Somálska vyzpovídat pár kostnatých bukanýrů. Sepíče pak z té rekreace rádoby sarkastickou publikaci o hovně, obsahující pár nicneříkajících poplkání s údajně důležitými rachitickými nouplisáky a rektoryvné lkaní domorodých matron ala Zachraňtevilyho, jak je to v Somálsku na piču, protože tam místo Harwardu mají Islám, a proto nevzdělaní a hladoví malí cigoši musí pirátit. S tou se však, pro něj velmi lukrativní souhrou náhod, trefí právě do období, kdy si ti chrasticí zlořádí vyskočí na podnikovou loďku Spojených sráčů, zamknou Henxe do opičího výběhu a je z toho oproti dřívějším únosům evropských plavidel náhle bezprecedentní mezinárodní poprask plný heroických Delta fórů. Z čirého kokotismu se mávnutím mediálního píárka náhle stává těžké osobní hrdinství a z jakkoliv nudné, špatně napsané, kýčovité a fakticky bezcenné sračky z africké dovolené je rázem mezi bulvárními degeneráty skvělý obchodní artikl, přičemž o tom i za pár let nějaký pizizubý sluníčkář natočí nezáživný až otravný film o ničem s Alpačínem. Trapný tendenční populistický odpad pro hvězdopruhé lopaty, a polemizovat o tom, proč se nenažrané rejdařské kokotporáty raději nechají onegrovat a vysolí pár melounů, místo aby za pár drobných tasily o pár barelů nafty navíc a vyhnuly se Adenskému zálivu o sto kilometrů větším obloukem, kam by banditské vrakočluny ani náhodou nedochrchlaly, už znovu nehodlám. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď vyberiete otrasného herca, tak sa z akokoľvek zaujímavého príbehu môže stať len fraška. A toto sčasti ten prípad, pretože Evan Peters herecky niekedy veľmi ulietava do divných polôh. Na druhej strane ma zaujal príbeh, somálske pre mňa nepoznané prostredie, že to nie je len o chudobe a pirátoch, že sa tam v podstate žije ako tak normálne. A písanie Al Pacina do titulkov je takmer úplne zbytočné. On v tom filme ani nemusel byť. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Než se hlavní hrdina vydá do Somálska, je to o ničem a samotná motivace k výletu do zpustočené země se ztrácí pod nánosem ukecaného šaškování či plácání laciných mouder. Po příjezdu do Afriky se toho sice moc nezměnilo, ale zafungovalo prostředí a docela mě bavilo, jak se film snaží úporně vysvětlit, že Somálci mají na to pirátění svaté právo a může za to pochopitelně zlý bílý muž a zlý žlutý muž. O tom, že existuje Somaliland, který sice skoro nikdo neuznává a přesto funguje jako relativně fungující demokracie, o tom se tu raději nemluví. Normálně bych mě podobný přístup štval, ale tady to působilo tak nějak roztomile. Každopádně 35% je maximum. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • V obchode, kde Jay Bahadur (Evan Peters) sleduje správy v TV, bežia dolu titulky, v ktorých je sám spomínaný. V tom čase ešte nebol známy a robil prieskum trhu pre prémiové obrúsky. (Van_der_Ovec)
  • V jednej zo scén si v pozadí môžeme všimnúť obhorený tank M1 Abrams, ktorý by sa tam však nachádzať nemal, keďže žiadny americký M1 nikdy nebol zničený v Somálsku. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama