foto

Barkhad Abdi

  • nar. 10.4.1985 (35 let)
    Mogadišu, Somálsko

Biografie

Barkhad Abdi se na rodil roku 1985 v somálském Mogadishu, v jeho sedmi letech se s rodinou přestěhoval do Yemenu a následně v jeho 14 letech pak do Minneapolis v USA. Než se stal hercem pracoval mimo jiné jako řidič z povolání či DJ.

Abdi jednoho dne viděl v televizi informaci o castingu do filmu o Richardu Phillipsovi, do kterého byli sháněni rodilý Somálci. Účastnil se konkurzu a vyhrál roli jednoho z pirátů, kteří unesou americkou loď, z níž se vyklubala postava hlavního únosce v úspěšném filmu podle skutečné události Kapitán Phillips po boku Toma Hankse.

Role v tomto filmu, která byla zároveň jeho první filmovou zkušeností mu vynesla nominaci na sošku Oscara, pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Abdi doufá, že se mu v budoucnu naskytne více filmových rolí a bude se moci věnovat herectví.

Kristýna "malinaT" C

Herecká filmografie

Filmy

2019 A Girl from Mogadishu
2018 Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni
2017 Blade Runner 2049
Dobrý časy
Extortion
The Pirates of Somalia
2016 Grimsby
2015 Oko v oblacích
2013 Kapitán Phillips

TV seriály

2019 Castle Rock (TV seriál)
Clean (S02E10)
Caveat Emptor (S02E09)
Dirty (S02E08)
další epizody (10)
2016 Griffinovi (TV seriál)
Road to India (S14E20)
2015 Havaj 5-0 (TV seriál)
Hledání pravdy (S05E15)

Dokumentární

2017 Men in the Arena

Host

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)

Fanoušci tvůrce