Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Korejská válka, příběh bez konce. Seržant Zack, veterán z druhé světové války, je po šesti hodinách v zajetí osvobozen jihokorejským chlapcem. Osamoceně se vydávají na nebezpečnou dlouhou cestu do týlu fronty. Jejich společnost postupně rozšiřují další američtí vojáci, přeživší nepřátelskou ofenzívu. Zastaví se až v opuštěném buddhistickém chrámu. (dopitak)

(více)

Recenze (19)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Na rok vzniku velice odvážné a velice nadčasové. Nebýt film nasládlý studiovostí, člověk by neřekl, že se jedná o tak starý snímek. Zvlášť, když se k tomu přičtou hrubé dialogy, rasismus, cynismus nebo hlášky stylu "chybí mu půl hlavy". Steel Helmet vytíná úsek o vojácích s rozmanitým charakterem na pozadí Korejské války, čili styl, který opakuje téměř každý lepší válečný film. Akce je zvládnutá skvěle a filmem je prostoupena přitažlivá syrová Fullerova režie. Sice bych od takovéto pecky čekal lepší hudbu, ale co ... Jinak jsem docela překvapen faktem, že Korejská hymna má stejnou melodii jako Auld Lang Syne. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Nebýt několika trefných poznámek o rasismu, ani by mě nenapadlo, že tohle je Fullerův film. Po technické stránce docela odbytý, hrané sekvence jsou v závěru sestříhány s nekvalitními archívními materiály. Je zaměnitelný s mnoha jinými válečnými snímky, od někoho kdo sám prošel obdobnou zkušeností bych logicky čekal mnohem víc. ()

Reklama

hazaba 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený válečný film, který svou platností může znázorňovat jakoukoli válku. V podstatě se jedná o příběh několika vojáků, kdy Fuller dokázal znázornit nejrůznější charaktery, kterým kraluje cynický seržant Zack. Mezi nejlepší scény patří rozmluva mezi zajatým severokorejským vojákem, černým medikem a japonským scoutem o rasismu. Slabinou filmu je zvuk, především filmová hudba, která je velice hlasitá a jakmile se ozve, nutí vás to zacpat si uši - ovšem otázkou je, jestli to je chyba filmu nebo sálu, ve kterém se film promítal. Na druhou stranu, toto je můj čtvrtý Fullerův film a u všech byl stejný problém, tak nevím... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: $105,000. Tržby: více než 6 miliónů $.___ Seržant Zack je antihrdina. Je to taky jediný způsob, jak lze v tomhle korejském pekle přežít.___Syrový film, ze kterého místy prosvítá "horká jehla" i nizký rozpočet, Samuel Fuller ho totiž natočil za pouhých deset dní. - Don't you know how to tell the difference, Fat Paul? - No. - He's a South Korean when he's runnin' with ya... and he's a North Korean when he's runnin' after ya. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

S filmami z kórejskej vojny príliš skúsenosť nemám. Tento by som ale príliš neodporučil. Tým hlavným prvkom je to, že to štúdiová záležitosť a kombinácia štúdia a a vojnového filmu príliš nejde dokopy, nie je to vierohodné a chýba tomu hĺbka exteriéru. Už od začiatku mi nesadol hlavný hrdina, ktorý okrem toho, že neustále hláškuje, cynizuje a komanduje pešiakov okolo seba, sám bojuje iba v nutných prípadoch. Cigara neustále v papuli, ako keby nebol iba obyčajný seržant, ale minimálne plukovník. Proste nesympaťák, ktorého neospravedlňuje ani trpká vojnová skusenosť. Do príchodu do budhistického chrámu s pompéznou sochou Budhu to aspoň nepostrádalo príbeh, po presunutí sa do chrámu príbeh i tempo ustáva a začína nudiť. Späť ho vytrháva až záverečná bojová akcia a tiež podarený odkaz v úplnom závere. Celkovo ale rozporuplné. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Samuel Fuller byl kvůli scénáři k filmu v době americké histerie z komunismu obviněn z neamerického postoje. Údajně jej vyšetřovala FBI. (J.A.K.)
  • V celém filmu bylo pouhých 25 komparzistů, z nichž každý hrál jak severokorejské vojáky, tak i americké. Všichni komparzisté byli studenti kalifornské univerzity v Los Angeles a bojové scény byly natočeny v Griffithově parku, největším městském parku USA. (MadBigMax)
  • V jedné z prvních scén se postava desátníka Thomsona (James Edwards) představí jako veterán z druhé světové války, který sloužil u 16. pěchotního pluku první divize. Tak se jmenovala jednotka, kde sloužil během válečných let režisér Samuel Fuller. (MadBigMax)

Reklama

Reklama