Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární esej, který porovnává úlohu českého studentstva v dějinných zvratech této země, v šedesátých a osmdesátých letech dvacátého století. Téma pražského studentského hnutí druhé poloviny 20. století je dramatické a zajímavé vzhledem k tomu, že studenti hráli v moderních dějinách českých zemí často klíčovou úlohu. Studentstvo je českou společností chápáno jako nonkonformní a často jsou studenti spojováni s politickou rezistencí. Je zajímavé a záslužné připomenout základní momenty studentských angažmá v dějinných bodech naší společnosti. Studenti vystoupili vždy, když byla ohrožena svoboda... První díl se věnuje hnutí 60. let. V pořadu vystupují Taťána Holečková, Karel Kovanda, Jiří Müller, Zdeněk Pinc, Miroslav Tyl a Petr Blažek. Druhá část Studentských revolt je věnována letům 1987–1989. Vystupují zde hlavní představitelé hnutí: Martin Mejstřík, Pavel Dobrovský, Šimon Pánek, Monika MacDonagh Pajerová, Pavel Žáček, Martin Klíma, Pavel Langer a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele

Důležitá reminiscence... Jsem přesvědčen že všechna ta energie studentských (nejen) hnutí na sebe navazuje a že si vzájemně stojíme na ramenou, i když to tak vždy nevypadá. Lidská touha po svobodě je jako ponorná řeka, pořád tu je a bude. 60.léta byla snahou změnit SYSTÉM, nepokoje mladých byly po celém světě, je škoda že nebyla žádná společná komunikace koordinace ale mocní dělali co mohli aby hnutí zadusili....Neztrácejme naději :-) ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má neskutečnou sílu, skoro dvakrát mě dokázal rozbrečet a to s tématem nemám citově nic společného, protože jsem ještě v době těchto událostí nebyl na světe, a to je podle mě skvěle dramaturgicky odvedená práce, 5 hvězd. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Sommerová se zhostila svého úkolu dobře. Pravdou je, že konec roku 89 je zpracovaný o něco podrobněji a dynamičtěji než devětašedesátý, kde (logicky) není tolik dokumentárního dobového materiálu a někteří aktéři, kteří by mohli mluvit, už nežijí. I přesto by zřejmě z prvního dílu šlo vytěžit trochu víc zaplňováním kontextového vakua, což by bylo dobře s ohledem na to, jak málo se o tomhle momentu českých dějin ví. V druhém dílu naopak sledujeme cestu k vyvrcholení studentské revolty skutečně krok za krokem. Především je tu oproti jiným dokumentům, které se Sametové revoluci věnují, fokus zaměřený výhradně na studentské bouře a stávky, což je jinak (ve světle činnosti Občanského fóra) poměrně opominuté téma. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chudí studenti a bezdomovci vždy nemají co ztratit. Proto dělají studenti revoluce. Ale účastnit se revoluce jako obyčejný účastník vždy bylo prodělečné. Zatím nejucelenější dokument na toto téma. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama