Reklama

Reklama

Robinson Crusoe na Marsu

(festivalový název)
  • USA Robinson Crusoe on Mars
Trailer

Obsahy(1)

Velitel Christopher 'Kit' Draper (Paul Mantee) a plukovník Dan McReady (Adam West) obíhají po orbitě marsu ve vesmírné lodi. Aby se vyhnuli hrozící srážce s meteorem, musí zvýšit rychlost lodi, což je stojí veškeré palivo. Jedinou další možností je opustit loď v záchranném modulu a pokusit se přistát na povrchu Marsu. Při přistávání zahyne McReady a Draper se tak ocitá sám, pouze s malou opicí Monou vycvičenou na mise do vesmíru, na povrchu planety, která může skrývat různá nebezpečí. Dokáže Draper přežít v nepřátelském prostředí s omezenými zásobami kyslíku a potravin? (pepua)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Osamělý astronaut uvízlý na Marsu po vzoru Robinsona Crusoea využívá své vědomosti, aby přežil v nehostinném prostředí. Tato premisa většině dnešních příznivců sci-fi filmů asociuje adaptaci románu Marťan (2015), která se chlubí tím, že vychází z dobových vědeckých teorií i poznatků. O to více překvapí, že totožný námět, dokonce i se stejnou snahou o autentičnost, se na plátna dostal už před půl stoletím. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film vedle dobrodružného rámce obsahuje prvky, které zrcadlí aktuální teorie i konstrukční návrhy – svého času představoval splněný sen fanoušků vědy a techniky. Pár měsíců po premiéře však sonda Mariner 4 nafotila povrch Marsu a její záběry zásadně proměnily dosavadní teorie o rudé planetě. Z Robinsona Crusoea na Marsu se rázem stal úsměvný relikt doby, kdy ještě představy o vesmíru nesvazovala tvrdá data. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • V oblasti triků film využívá všechny dobově dostupné postupy od miniatur přes animaci po postprodukční masky, dvojexpozice a kombinaci studiových prostředí, exteriérů Údolí smrti a archivních záběrů běsnění přírodních živlů. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Sci-fi variace na klasický román dnes působí jako směšná naivita, přitom se svého času chlubila, že odpovídá dobovým vědeckým teoriím. Vyprávění o trosečníkovi na rudé planetě tak patří k posledním filmům éry, kdy byl ještě vesmír prostorem fantaskních dobrodružství nezatížených reálným poznáním. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Většina scén z "Marsu" byla natočena na Zambriskie Pointu v kalifornském Údolí stínů. (ČSFD)

Reklama

Reklama