Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (485)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Méliès dokázal nemožné a v dobe, keď bola kinematografia ešte len v plienkach, stvoril skutočné veľdielo - vizuálne očarujúci výlet za hranice ľudskej fantázie, až po okraj preplnený nezabudnuteľnými scénkami a momentmi a presiaknutý pôvabnou atmosférou starých časov - časov, kedy bolo natáčanie filmov skutočnou mágiou. Bravó, maestro, bravó! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová adventura. Horizontální scrolling obrazovky, logické hádanky (jak se dostat na Něsíc), interakce, výstřední lokace (kongres, měsíční kráter), hledání a používání předmětů (nelogické píchání deštníkem do měsíčňanů je v duchu nelogiky některých adventur). Cesta na měsíc zakládá konvence, vychází z ničeho, je to příběh vytvořený čistě pro zábavu, echo budoucnosti. Méliès se v době, kdy byla filmová tvorba chápána jako zachycení každodenního života, projevil vpravdě vizionářsky. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Už je tomu nějaký ten pátek, co spatřil světlo světa tento na svou dobu ohromující a překotný snímek. Jako chtivého diváka mě zajímalo, jak vypadá film, který je pořadím první na seznamu "1001 filmů, které musíte vidět než umřete". Musím říct, že ta čtvrthodinka stála za to. Dnes může Cesta na Měsíc působit z mnoha směrů naivně - už jen kvůli nápadu s obří střelou plnou lidí, vystřelenou na Měsíc. Nicméně zde se musí brát zřetel na období před více jak sto lety. Prakticky jde o revoluční film své doby, ve kterém se mi nejvíce líbily kulisy na Měsíci, vzhled jeskyně a "Měsíčňani". ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První sci-fi film, vlastně prý úplně první jakýkoliv film s uceleným příběhem, je opravdu hodně roztomilý. Určitě doporučuju sice nepůvodní, zato však pohlednější a obrazově kvalitnější restaurovanou a kolorovanou verzi z roku 2011, která navíc obsahuje závěrečné scény oslav dobytí Měsíce s jedním odchyceným Selenitou křepčícím na vodítku. Jinak děj je sice prostinký, ale zábavný. Třeba prdelaté mandy (prý sboristky z Folies Bergère) tlačící projektil s "kosmonauty" do hlavně, pan Měsíc s vystřeleným a krvácejícím očičkem, vousatí dědkové v cylindrech a s deštníky bojující s agresivními Měsíčňany, no a vrchol všeho je návrat (respektive způsob návratu) odvážných cestovatelů na matičku Zemi. Nápaditá secesní komedie. Ale intenzita rozkoše z četby Ze Země na Měsíc v dětských letech byla určitě větší, než divácká rozkoš z téhle filmové perličky. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná, která není až tak grotesková, jak by se mohlo zdát. A to je dobře. Hlavně druhá polovina je krásnou hříčkou pojetí neznáma, nechybí napětí i humor, ale humor opravdu vkusný, nebavíte se poskakujícími pajduláky, ale Méliesovými nápady, které kloubí s triky, za něž by se nemusel stydět snad i o desítky let později. Vizáží kulis a z nich plynoucí atmosférou je toto Meliesovo dílo podobno filmům Karla Zemana. Zajímalo by mě, jestli se zde Zeman alespoň trošku inspiroval. Jak řekl Tsunami_X, komentář ruší, já jsem si jako podklad zvolil Band of Brothers od Michaela Kamena, konkrétně skladby Discovery of the Camp a Austria, které přidaly na dramatičnosti. Cesta na Měsíc je opravdu nejkrásnější filmový večerníček pro filmového fanouška! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Snímek je považován za první vědeckofantastický film. (contrastic)
  • Nově zrestaurovaná verze měla premiéru 11. 5. 2011 na filmovém festivalu v Cannes, dlouhých 18 let po objevení kopiee a 109 let od slavnostní premiéry. (Mr.Ocek)
  • Film stál 10,000 frankov a veľkú časť tvorili náklady na mašinérie a kostýmy pre Selenitov – obyvateľov Mesiaca. (ČSFD)

Reklama

Reklama