Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľná klasika, prvý film s fantastickou tematikou, aký sa objavil v kinách. Zaujímavosťou je, že pôvodné zábery boli čiernobiele a kompletne všetky políčka filmu boli ručne premaľované do farieb. Podľa historických záznamov boli diváci neskutočne ohromení a nebolo zriedkavosťou, že počas premietania omdlievali. Niekoľko ráz dokonca diváci v hrôze utiekli z premietacích sál v domnienke, že sa jedná o výtvor diabla. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès je považován za průkopníka trikové kinematografie a tenhle kousek z roku 1902 platí za první film s důmyslnějším a kompletně odvyprávěným příběhem. To vše beru v potaz. Všechna čest. Ale nemůžu říct, že by mě to bavilo. Minimálně prvních 5 minut je vyloženě nuda. Trikově s ohledem na rok vzniku neskutečná pecka. Obsahově mě to ale fakt nebavilo. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jen o čtyři roky mladšími výtvory Jana Kříženeckého, tohle je absolutní mistrovský kousek (tím nechci nijak shazovat dílka Kříženeckého!!). Je pro mě téměř nepochopitelné, že před více než sto lety byl Méliès schopen vytvořit něco tak fungujícího a odvážného. Vždyť mně to místy (nejen díky kulisám) připomínalo Zemanovu Cestu do pravěku. Bravo!! ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Má to síce už viac ako sto rokov, trvá to ani nie štvrťhodinku, napriek tomu sa jedná o neopakovateľný, zásadný a v podstate MUST SEE zážitok z časov, kedy bola ešte svetová kinematografia v plienkach, z ktorého podstatne cítiť veľké nadšenie pre vec, z ktorého cítiť lásku k remeslu, skrátka, ako písal kolega Matty, mrzí ma, že Mélièsovo úchvatné dielo nebolo prvým filmom, ktorý som kedy videl. A myslím to úprimne... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • V epizodě "The Series Has Landed" seriálu Futurama je Cesta na Měsíc parodována ve scéně, když Bender vrazí láhev piva do oka maskota měsíčního parku. (contrastic)
  • Snímek je považován za první široce distribuovaný film. (contrastic)
  • Konec filmu, který zachycuje slavnostní průvod na počest navrátilců a odhalení sochy, byl dlouho považován za ztracený, až v roce 2002 byl kompletní film nalezen v jedné francouzské stodole a slavnostní premiéry se dočkal o rok později na Pordenone Silent Film Festival. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama