Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Oldschoolová adventura. Horizontální scrolling obrazovky, logické hádanky (jak se dostat na Něsíc), interakce, výstřední lokace (kongres, měsíční kráter), hledání a používání předmětů (nelogické píchání deštníkem do měsíčňanů je v duchu nelogiky některých adventur). Cesta na měsíc zakládá konvence, vychází z ničeho, je to příběh vytvořený čistě pro zábavu, echo budoucnosti. Méliès se v době, kdy byla filmová tvorba chápána jako zachycení každodenního života, projevil vpravdě vizionářsky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kouzelné, roztomilé, půvabné. Slovy se to popsat nedá, musí se vidět, ale nedá mi to podělit se aspoň v několika větách: Kamera je statická, celý film se skládá z pouhých 14 záběrů, plných roztodivných lidiček a papundeklových kulis, které jsou prostě k sežrání. Počínaje modelem kosmické lodě, konče povrchem Měsíce a jeho obyvateli měsíčnany, vše nese stopy obrovské Meliésovy fantazie, plné roztomile naivních představ. A ti měsíčnani, ti jsou prostě k pomilování :o)) Film je kratičký, ale zanechá v člověku nesmazatelné stopy. A ty triky, ty neztratily nic ze svého kouzla ani po více než sto letech. 101 let, čtyři generace....je to vůbec možné? ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Zatímco bratři Lumièrové se v době vzniku filmu snažili co nejvěrněji zachytit realitu, Méliès se vydal opačnou cestou a chtěl realitu přetvořit, nebo se jí úplně vyhnout. A tak není divu, že jeho Cesta na Měsíc je plná fantazie - Měsíc trefený do oka obří nábojnicí osazenou lidskou posádkou, deštník měnící se v houbu a nakonec sami Měsíční marťánci... Na svou dobu pěkně výtvarně zvládnuté "veledílko" s příjemným hudebním doprovodem umožňující nostalgicky náhlédnout do doby, kdy filmy i zkoumání vesmíru bylo ještě v plenkách. Milé a svým způsobem fascinující. 8/10 ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Cesta na měsíc je asi nejznámnějším dílem Meliese.Film působí,jakoby oživly ilustrace z románů Julesa Verna,jeho uchvacující pohádkovost,fantastičnost a trochu i dětinskost z něj dělají nejlepší sci-fi/pohádku,kterou jsem kdy viděl.Jediný problém u Meliese,který provází celou jeho tvorbu,jeho režijní styl je vlastně nafilmované divadelní představení a postavy se pohybují celý film ve stejné dálce od kamery,jakoby na jevišti.Měl jsem příležitost vidět dvě verze,jednu anglicky komentoval Francouz,kterému nebylo nic rozumět,takže bych spíš doporučil verzi s hudebním doprovodem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z najlepších filmov, čo som kedy videl. Fantastická hudba, skvelá atmosféra a človek absolútne cíti úplne všetko čo sa deje. Dokonca i tie triky sú podľa mňa excelentné a vyzerajú na svoju dobu skvele. Je to film, ktorému sa nedá nič vytknúť. Je to ako krátka rozprávka pre malých aj dospelých. Proste fantázia a ukážka toho, ako chcel niekto skutočne tvoriť nové svety a objavovať pomocou filmu. Zážitok. Hodnotenie: A+ ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Mélies chtěl vydat film po celých Spojených státech a vydělat na tom, ale Thomas Alva Edison udělal tajně několik kopií a sám je distribuoval a vydělával na nich. Mélies z toho nikdy neprofitoval. (contrastic)
  • Snímek je považován za první vědeckofantastický film. (contrastic)

Reklama

Reklama