Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Skupinka vědců, kteří však zprvu připomínají tlupu Brumbálů, se vydají na bláznivou cestu na Měsíc. Dětská naivita a fantazie se u nejslavnějšího Meliesova díla kříží s tehdejší technickou finesou tvůrců, kteří neznali slovo "nemožné". Kouzelný výlet, po kterém konečně mohu ocenit osobitou variaci Nicka Parka. Melies už před sto lety řádně nakopal zadek Lucasově ILM či Jacksonově WETě. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážny snímok o vesmírnej výprave skupiny ľudí na Mesiac, ich následných tamojších objavoch a dobrodružstvách. Ale pozor, z roku 1902. Najstaršie filmové sci-fi aké som videl. Pritom vôbec nie nudné alebo primitívne naivné. Naopak, zaujímavo trikovo spracované a pôvabne zábavné. Aj keď v podstate ide o nemý film, bez použitia dialógov, pri ktorom je čítaný doprovodný komentár (ja som zhliadol anglickú verziu "Trip to the Moon"), ostáva to i dnes významným dielom svetovej kinematografie. Obzvlášť subžánru science fiction. **** ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Revoluční film, ze kterého i v dnešní době padají pysky směrem k zemi. Překvapilo mě že postavy se tady nepohybují švíkavě. Například u Lauera a Hardyho se otočení kolem své osy rovnalo jeden střih, takže to vypadalo jakokdyby se teleportovali. Za druhé triky jsou na svou dobu úchvatné a i dnes by mohli konkurovat některým "béčkovým" filmům. A měsíc, ten měsíc mě probodává pohledem ještě teď. Jen doufám, že z něj nebudu mít noční můry :) ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Všechny tyto staré snímky hodnotím za 3, pokud to není nějaký opravdu extra kousek (4) nebo naopak (2). Jak jsem psal jinde a budu psát v každém komentáři k těmto filmům: nepřísluší nám dnes hodnocení podobných snímků. Tři hvězdy jsou spravedlivý kompromis. Nádherné sci-fi dobrodružství své doby. Chtěl bych se vrátit v čase a prožívat to ohromení. Dnes si už sotva umíme představit, co pro lidi dřív tyhle pohyblivé obrázky znamenaly. Navíc, když už dostali opravdový příběh a byly plné na tu dobu nevídaných efektů. Odkaz na film: http://www.youtube.com/watch?v=oYRemE9Oeso ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Má to síce už viac ako sto rokov, trvá to ani nie štvrťhodinku, napriek tomu sa jedná o neopakovateľný, zásadný a v podstate MUST SEE zážitok z časov, kedy bola ešte svetová kinematografia v plienkach, z ktorého podstatne cítiť veľké nadšenie pre vec, z ktorého cítiť lásku k remeslu, skrátka, ako písal kolega Matty, mrzí ma, že Mélièsovo úchvatné dielo nebolo prvým filmom, ktorý som kedy videl. A myslím to úprimne... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)
  • Jediná dochována kopie ručně barveného filmu byla objevena až v roce 1993 ve Filmoteca de Catalunya. (Mr.Ocek)
  • Meliésův snímek trval údajně asi 20 minut, ale dochované kopie jsou mnohem kratší. I tak, na tehdejší dobu to byla ohromná délka. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama