Reklama

Reklama

David Attenborough a živé světlo

(TV film)
  • Rakousko Leuchtfeuer des Lebens (více)
Rakousko / Velká Británie, 2016, 52 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Bioluminiscence je opředena spoustou otazníků a setkáváme se s ní v nejrůznějších podobách. S jistotou však víme, že světlušky ji používají k přilákání opačného pohlaví... Když večerní šero ustoupí černé noci, prozáří všudypřítomnou temnotu živé světlo. Tato světýlka tančící kolem mě jsou světlušky – drobný hmyz, který má zvláštní schopnost produkovat světlo – schopnost bioluminiscence. A nejsou jediné. Vědci nacházejí pozoruhodné a nádherné svítící formy života po celém světě. Toto živé světlo Attenborougha vždy fascinovalo. A objevy dalších a dalších světélkujících tvorů vyvolávají další otázky: Proč? K čemu toto světlo slouží? A jak vzniká? Teprve v posledních letech začínají vědci nacházet na tyto otázky odpovědi. Zvou nás při tom do světa, který je od toho našeho naprosto odlišný. Díky moderním kamerám – z nichž jedna byla vyvinuta speciálně pro tento pořad – se nyní na tento mimořádný jev můžeme podívat jako nikdy dříve. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

angel74 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument seznamující diváky s fascinujícími organismy a živočichy, kteří rozsvěcují svět. Fenomén bioluminiscence není snadné zachytit na kameru, tím pádem se tu najde spousta unikátních záběrů. Zajímavý je i doprovodný komentář k nádherným a mnohdy záhadným obrazům z přírody, jenž pro českou verzi pořadu skvěle namluvil Martin Stránský. (100%) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Perfektní, jako vždy. Úchvatný dokument plný neskutečně zajímavých informací. Sir David je prostě záruka kvality. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kde se objeví jméno Davida Attenborougha, tam je přítomná kvalita. V tomto případě zvlášť fascinující, nesnadno získatelná a nanejvýš objevná. Jak málo toho stále známe! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Před nástupem moderních snímacích technologií jsme si o těchto dokumentech mohli nechat jen zdát. Do vypršení vysílacích práv ke shlédnutí na České televizi https://www.ceskatelevize.cz/porady/13167914832-david-attenborough-a-zive-svetlo/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

David Attenborough je úplný majster živých dokumentov a on proste urobí veľké divadlo aj s tak malým stvorením ako svetluška. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama