Reklama

Reklama

Sál ztracených kroků

(studentský film)
  • angličtina The Hall of Lost Steps (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1960, 11 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Tímto filmem absolvoval Jaromil Jireš katedru kamery a pomáhal mu s ním Juraj Jakubisko. Surrealistická odpověď na další zkoušky atomové bomby a na to, co by se po takovém výbuchu mohlo stát. Dokumentární formou Jireš zdůrazňuje nebezpečnost podobných pokusů pro lidstvo. (Letní filmová škola)

Recenze (7)

honajz 

všechny recenze uživatele

Snímek asi vznikl pod dojmem z francouzského atomového pokusu. A tak sledujeme sled klišé. Několikaminutové záběry z koncentračních táborů. Na nádraží v současnosti kluky, kteří si hrají s tankem a do toho zvuk skutečných tanků - a v kontrapunktu záběry na plačící děti. Áno? A tak hned další nálož - mladí a jejich láska vs. záběry vypuštění atomovky z letadla. Pokusy o obrazové umění. Hirošima, další citové vydírání. Važme si té krásy, kterou máme. Mír, ne válku... Pak budou všechny bytosti šťastny. Konec. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na projekci jsem si všimla zvláštní věci: U scénky, kde pán pijící z hrnečku dá napít i svému psovi, se spolužáci vesele a nahlas smáli, kdežto u mrtvol a konce světa nedělali navenek nic. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kombinace archivních dokumentárních záběrů a hraných scén, i černobílého a barevného materiálu, funguje velice dobře a všechno se to doplňuje. Sílu to má i po šedesáti letech, v době studené války z toho muselo vyloženě mrazit. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o dokumentárny film s vymysleným filmovým rozprávaním, ktorý svetlo sveta uzrel až po 55 rokoch a na Karlovarskom festivale ho uvádzal spolutvorca Juraj Jakubisko. To už bolo 14 rokov po smrti jeho hlavného tvorcu Jaromila Jareša. Hlavnou myšlienkou filmu je hrozba atómovej vojny a zánik sveta po úspešnej explózii atómovej bomby Francúzmi ( 13.2.1960). Išlo o 4 štát na svete, ktorý úspešne zvládol výrobu a aj reálne odskúšal atómovú bombu. Zrejme všetci vedia, že na konci 2. svetovej vojny v japonských mestách Hirošima a Nagasaki v dňoch 6. a 9.8.1945 vôbec po prvýkrát v histórii boli použité zbrane tohto typu. Reálne sa dá hovoriť, že aj jediný krát zatiaľ v dobe trvania vojenského konfliktu. Zomrelo spoločne aj s následnými úmrtiami až 250 tisíc ľudí. Ich oprávnenosť použitia je doteraz predmetom diskúzií. Nasledoval ZSSR, ktorý v roku 1947 vyrobil a v roku 1949 29.8. odskúšal atómovú bombu. A potom sa už rozbehla sériová výroba, nasledovala explózia atómovej bomby Spojeného kráľovstva 3.10.1952. Prenesený názov filmu „Sál ztracených kroků“ pochádza z francúzštiny je to názov pre staničnú halu a preto ľudia ňou prechádzali a pokračovali na koľajniciach, kde sa strácali. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

I po těch letech působivé. Jestli je pravda, že zde J. Jireš působil i jako kameraman, tak klobouk dolů, šlo mu i toto. Nevadilo by mi vůbec protiválečné zaměření (byť je do jisté míry pokrytecké, odpichovat se od francouzské zkoušky atomové bomby, když i SSSR prováděl zkoušky svých atomových bomb), jen se mi nezdá, že by mladé zamilované děvče až tak intenzivně myslelo na světový mír, jak je zde v druhé půli nadhozeno. Ruch v nádražní hale je nádhera - pán pijící pivo či limonádu z papírového poháru společně se svým psíkem, mladá maminka vybavená prozíravě nočníkem.... to se nevymyslí, to se musí odchytnou. Je to jak z fotografií Karla Hájka či Františka Dostála. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Student Vláčil v dokumentárně-meditativním žánru dokazuje, že to umí i s kamerou a nůžkami, ale na to, abych mohl upřímně říct, že to byl silný filmový zážitek, jsem si podobných úporně protiválečných a protiatomovkových agitek roubovaných na sebenepravděpodobnější námět užil za minulého režimu příliš mnoho, byť byla málokterá takto kultivovaná. ()

Reklama

Reklama