Reklama

Reklama

Tančírna

  • Itálie Ballando ballando (více)

Obsahy(1)

Snímek Tančírna zprostředkovává divákovi intenzivní pocit míjejícího času a historie, ve kterém se prolíná "malý" osobní život pravidelných návštěvníků jedné typické pařížské, předměstské tančírny s během "velkých" dějin. Film je natočen úplně beze slov. Divákovi ale vše mistrně zprostředkovává pomocí syntézy hudby, tance, pantomimy, masek a kostýmů. V několika epizodách, odehrávajících se v rozpětí takřka padesáti let (1936-83), jsou v Tančírně připomenuty významné momenty z minulosti Francie a spolu s ní vlastně i celé Evropy. K popularitě snímku přispívají četné a charakteristické melodie oněch časů, včetně šansonů Edith Piaf a písniček Beatles. Originální koncepci tanečního vyprávění převzal známý italský režisér Ettore Scola z pantomimického divadelního představení, uváděného pařížským Le Théatre du Campagnol v roce 1981. Do filmových rolí byli obsazeni přímo herci úspěšné divadelní adaptace, neboť sehranost kolektivu byla v tomto případě zárukou celosvětového úspěchu filmu. Mimo jiné inspirovala i vznik představení brněnského Divadla v 7 a půl. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Kass

Kass (hodnocení, recenze)

Ten film mě naprosto dostal. Tohle je poprve za celý rok (co si intenzivně nahrávám z TV na DVD harddisk filmy které nejdou sehnat na DVD, z půjčovny atd.) co jsem daný film po shlédnutí automaticky nevymazal... což dělávám u všech, i těch které ohodnotím 5*, protože vím, že bych se na něj stejně znova hoodně dlouho nepodíval protože mám filmů ke shlédnutí tuny. Tady jsem ale neměl sílu ten film smáznout... budu se na něj muset brzo podívat znovu :-)

Enrico

Enrico (hodnocení, recenze)

Myslím, že tvoje sebekritika není na místě a už vůbec ne slova o nevzdělanosti nebo o nějaké "chybě" !! I kdyby jsi dala jednu hvězdičku - máš na to právo ! A myslím, že opravdu nestačí vidět Tančírnu jednou, aby člověk pochopil úplně vše - i když podle mě není nutné chápat úplně "vše" nebo sledovat děj z hlediska jednotlivých osudů hlavních hrdinů....Já to viděl už minimálně 10 krát a pokaždé je to pro mě silný zážitek - určitě to patří mezi zlatý fond filmů (netradičních filmů), které jsem viděl.

Etheline

Etheline (hodnocení, recenze)

Je možné si všimnout,že jsem dala *jen* 4 hvědičky a to jen proto, že jsem nepochopila vše, co bylo myšleno a myslím, že to je moje chyba a nevzdělanost. Nápad je jediněčný, provedení vyíkající. Herci/tanečnici skvělí, často jsem měla pocit, že tuším,co se v těch lidech odehrává. Velmi originální snímek, který mě přikoval k televizi a nemohla jsem z něj spustit oči! A ještě jedno maličké minus - stávalo se,že se mi popletli herci - nevěděla kdo byl kdo, nedařilo se mi přiřadit tvář lidí z první scény-té seznamovací před zrcadlem k lidem objevujícím se během historie. A poseldní, co mě zaujalo byla ta skoro slepá dáma - její poslední scénka byla -pro mě- neskutečně silná a dojemná!

Enrico

Enrico (hodnocení, recenze)

Je to naprosto neuvěřitelně nádherný film.I beze slov se dá vyjádřit vše. Na konci se neubráním dojetí. Určitě Tančírna patří mezi nejkrásnější a nejpůsobivější filmy, které znám. Škoda, že se v TV nebjevila přes 20 let naštěstí to mám na VHS. Děkuji pane Scolo, ten film mě bude určitě provázet celý život!

Reklama

Reklama