Reklama

Reklama

Strážci majáku

  • Velká Británie The Vanishing (více)
Trailer 1

VOD (1)

Film Strážci majáku je psychologický thriller inspirovaný skutečnou, dosud nevysvětlenou událostí – záhadou Flannanských ostrovů. Tři muži přijíždějí na šesti týdenní směnu, při níž mají střežit maják na neobydleném ostrově 20 mil od skotského pobřeží. Thomas (Peter Mullan), James (Gerard Butler) a Donald (Connor Swindells) zahájí svou běžnou, osamělou pracovní rutinu. Nedlouho po příjezdu u ostrova ztroskotá veslice s truhlou plnou zlata. Strážci majáku udělají rozhodnutí, které změní jejich životy navždy. (iTunes)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (82)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Bohužel se od mého očekávání stal The Vanishing průměrným filmkem, který se i přes nabízející motiv podle skutečnosti či obsazení zajímavých postav stává táhlou rutinou. Pár těch nebohých obětí se dočkáme, ale nečekejte žádnou dávku psychojízdy navíc, která by dodala okořenění slibně se rozvíjející atmosféře tajemného majáku. 60% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Před dvěma lety nedokázala Alicia Vikander rovněž strážci majáku Michaelu Fassbenderovi donosit dítě. Nakonec pomohl kojenecký pláč vycházející od oceánu. Dalo se ale očekávat, že to tak snadné nebude. Jednoduché to rozhodně nebude ani s dřevěným kufrem, který objeví trojice strážců majáku na maličkém ostrově nedaleko pobřeží chladného Skotska. Pochopitelně v něm nejsou knihy nebo vyšívání a jeho majitelé se brzy ozvou. Nejprve se seznámíme s podmínkami, které s sebou život na majáku přináší, užíváme si poměrně slušnou atmosféru, jenže pak naše trio svými chybami „přinutí“ majitele obsahu nalezené truhly konat. Přátelství jde stranou, nedůvěra, svědomí a paranoia mají zelenou, mnohým situacím a volbám hlavních hrdinů jsem ale nevěřil. V druhé polovině navíc všem solidně dochází dech, tempo je mdlé, závěr je za mě průšvih. Dvě až tři hvězdy. Tentokrát jdu dolů, protože moje očekávání bylo někde jinde. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o pár lidech, což není na škodu, dokonce musím říct, že tenhle typ filmů mám rád. Ovšem tady to prostě nebylo ono. Po úvodu a hlavní zápletce jsem čekal, že se to nějak víc rozjede, že to bude mít grády, a i když se o to sebevíc tvůrci snaží, není to tam. Stane se z toho nuda, kde akorát sledujete, jak hlavním postavám hrabe (tady bych vyzdvihnul G. Butlera, kterýmu role perfektně sedla - on byl vlastně na tom filmu to nejlepší), ale celkový vyústění je zvláštní a podle mě ne moc dobrý. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Skutečnou událostí inspirovaná báchorka starých mořských vlků o třech strážcích majáku, kteří záhadně zmizeli z izolovaného ostrova. Stroze realistický a spíš psychologický než dramatický film nicméně líčí důvody onoho "záhadného" zmizení jako čistě prozaické a prostřednictvím charakterních hereckých výkonů tří mužů v hlavních rolích vypráví o tom, jak lidi postupně mění a ničí mamon, strach, svědomí a samota. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Záhada (podľa skutočných udalostí! je to vskutku mrazivá. Trojica strážcov majáka zmizla za tak záhadných okolností, že už sa zrejme nikdy nedozvieme, čo presne sa na temnom ostrove stalo. V r. 2018 podľa toho vznikol film snažiaci sa poskytnúť odpovede. Tie sú samozrejme vycucané z prsta resp. je to jedno z možných vysvetlení, hoci mne sa nepozdávalo (na rozdiel od niektorých iných, ktoré sú v súvislosti s týmto incidentom prepierané častejšie, napr. otrava jedlom, halucinácie a z toho prameniaci krvavý konflikt). Horor nečakajte, je to skôr vyhrotená dráma s 15-minútovou trilerovou, nechutne napínavou pasážou. Herci sú super, rovnako nemožno nič namietať voči pôsobivej ostrovnej atmosfére majáka, v ktorého blízkosti sa 24/7 trieštia obrovské vlny. Scenár ma však trochu nudil a hlavne ku koncu upadal do letargie. Pozitívne vnímam skúsenú réžiu Kristoffera Nyholma (Tajemství Enfieldu, Taboo). ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • 26. prosince 1900 loď Hesperus dorazila k Eilean Mor s čerstvými zásobami. Maják byl v provozu rok, ale bylo zaznamenáno, že Eilean Mor už několik dní neviděl žádné světlo. Maják byl úplně opuštěný a následné prohlídky ostrova neodhalily žádné známky toho, co se stalo třem strážcům. Poslední zápis do deníku byl proveden 15. prosince a obsahoval řadu podivných a zneklidňujících vodítek o duševních stavech mužů. (dzei)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. října 2018 na filmovém festivalu Sitges ve Španělsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama