Reklama

Reklama

Frigo mezi indiány

Komedie / Krátkometrážní / Western
USA, 1922, 33 min

Obsahy(1)

Ropní magnáti chtějí získat půdu, na které žijí indiáni a proto jí podvodem "koupí" a chtějí po indiánech, aby se vystěhovali. Indiáni vykopou válečnou sekeru a rozhodnou se umučit prvního bělocha, který do jejich tábora vstopí. Samozřejmě první, kdo do tábora vstoupí, bude Frigo, který pouze odchytává motýly do své sbírky. (Rosana)

(více)

Recenze (18)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Znal jsem akorát Charlieho Chaplina a Laurela a Hardyho. Frigo je pro mě objev. Nicméně téma indiánů a zpracování do filmu a jejich vykořisťování je zároveň příjemné překvapení. Frigo mezi indiány navíc disponuje textem, což mnohé vysvětlí, humornou složkou, ale také dramatickou a hlavně dobrými triky. Příjemné překvapení. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Až jsem se zpočátku lekl, jestli to je vůbec groteska a ne nějaký Frigův sociálně-kritický příspěvek k dané problematice. Ale pak se to nakonec rozjede ve Frigově tradičním nákladně-trikovém stylu a já si živě představoval jak se svého času na tomhle v kinematografu nafotví magnáti a jejich paničky řehtali na celé kolo a plácali do kolen :-). Je to sranda. Docela vyvážený poměr nákladnosti a humornosti. Azbestový oblek je fakt vtípek. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí, ohromující záležitost plná neskutečných kaskadérských kousků, trikových sekvencí a neustávajících akcí. Pády z vysokých skal, přelézání provazového mostu, přistání na stromě, upalování, panoramatická a velmi nestatická kamera, nebudu lhát, skutečně jsem byl ohromen a okouzlen tím, jak je to živé, nesmírně vtipné a úžasně natočené a i po téměř sto letech naprosto fascinující. Buster Keaton je skutečným králem grotesky a dokazuje to každým svým filmem. Tenhle je určitě jedním z nejvýpravnějších (už tím ohromujícím počtem herců) a zároveň i jedním z nejlepších. Dokonalé dílo. 100%. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Buster, bezelstný lovec motýlů, přijde do indiánské vesnice, zrovna když se kmen rozhodne zabít prvního bělocha, který projde jejich branou. Následuje skvělá honička s celým indiánským kmenem, rituální tanec kolem kůlu a následně upalování. Buster ale vyvázne a stane se malým náčelníkem Palefacem (Bledá tvář). Později jede se svým kmenem na vyjednávání, protože se mají vystěhovat ze své půdy, která jim byla podvodně uzmuta ropnou společností. Dojde k další honičce a protože je Buster nucen se převléknout, pronásledují ho zprvu jeho rudí bratři a později také polonahý nepřátelský kmen, který byl ožebračen ve svlékacím pokeru. Buster nakonec všechno bravurně zvládne a navíc dostane za ženu krásnou náčelníkovu dceru. Groteska plná originálních gagů a směšných situací, zvlášť krásný je Buster jako náčelník s pérem za svým tradičním slamákem. Keatonův osobitý a nápaditý příspěvek do žánru grotesek z divokého západu. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že většina Busterových grotesek si zaslouží plné honocení. Všechny ty neuvěřitelně vynalézavé a promyšlené gagy a triky jsou opavdu ohormující, když vezmeme v potaz dobu, kdy vznikaly. A nejlepším důkazem o inteligenci a kvalitě jeho humoru je, že se jím diváci baví i po téměř 90 letech! Mimochodem, mám takový pocit, že pohyblivý kůl, ke kterému je Frigo v jedné scéně připoután a kterým následně skolí jednoho z indiánů tak trochu vykradli ve Vinnetouovi, ne?:) A tam se také jedná o sběratele motýlů... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama