Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedna z těch nejlepších Keatonových věcí. Buster zde je jako promítač v kině a zároveň detektiv - amatér. Stane se mu, že v kině usne a ve snu se stane tím nejlepším detektivem na světě. A v ten moment nastávají neskutečné situace, které milovníky němých grotesek potěší. Zejména závěrečná čtvrthodinka korunovaná "proskokem prodavačkou kravat" je famózní. Jsou zde navíc i dobré honičky, které jindy působí dosti omšele. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Slovy Kevina Brownlowa je Frigo jako Sherlock Holmes „nádherná úvaha o filmu a životě, o umění a realitě…“ Příběh nespravedlivě obviněného promítače Bustera, který během promítání usne a ocitne se ve filmu, kde jako neohrožený detektiv Sherlock Jr. řeší zapeklitý případ krádeže perel a únos. Film má několik fantastických scén. Ať už jde o napínavý kulečník, nebo honičku Bustera se zločinci u jejich domku (gagy s dámským kostýmem a proskočením zdi) následovanou bezchybnou jízdou městem na motocyklu, která obsahuje tolik originálních nápadů, že by vydaly na celovečerní film. Bezesporu nejslavnější je ale scéna v níž Buster usne v promítací kabině a následně se jeho snové já dostane na filmové plátno. Ve své době filmařsky velmi náročná scéna je dodnes úchvatná. A co záleží na tom, že film, který na plátně ve filmu publikum sleduje, dává pramalý smysl. Ze všech komiků němé grotesky si právě Buster Keaton nejlépe rozuměl s filmovým médiem a právě jeho Sherlock Jr. je toho důkazem. S filmem experimentoval už v Playhouse, Three Ages a později v Seven Chances nebo v Kameramanovi. Ale tady dosáhl vrcholu. Na závěr pár zajímavostí: Keaton sám dubluje policistu (vlastně svého Watsona) ve scéně, v níž ho veze na motorce a spadne do kaluže. Při natáčení scény na střeše vlaku, kde ho zalije proud vody z pumpy, si Keaton nalomil vaz. Následné bolesti hlavy ale zaplašil alkoholem a o zranění se dověděl až z rentgenu o mnoho let později. Roscoe "Fatty" Arbuckle, který bývá někdy chybně uváděn jako spolurežisér tohoto filmu se na něm ve skutečnosti vůbec nepodílel. Keaton se mu snažil po jeho nešťastném skandálu v roce 1921 pomoct a tak mu nabídl režii svého filmu. Arbuckle byl ale stále ještě natolik rozrušen, že nebyl schopen práci režiséra zastat. ()

Reklama

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Bez nadsázky jedna z nejlepších grotesek které jsem kdy viděl. Překvapivé akční scény a kaskadérské kousky. Kulečníková scéna je vskutku mistrovská a důkazem geniality střihu je snová sekvence ve které promítač vstoupí do filmu. Sherlock Jr. posunul ve své době film o pořádný kus dál a ukazuje, že Buster Keaton rozhodně není nějaký laciný herec. Film má díky jeho neopakovatelnému hereckému výkonu a také díky velmi povedené hudbě obrovský náboj i po více než 80-ti letech. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Keaton už v téhle době upouštěl od "nemožných gagů", tj. vtipných scének založených na nereálných předpokladech, jako bylo například zastavení pohybu výtahu tím, že přibil na ukazatel pater hřebík ve Frigo jako oběť krevní msty. Podle vlastních slov už si to u dlouhometrážních filmů nemohl dovolit, protože by diváci ději nevěřili. V Sherlockovi Jr. ale tuhle překážku nápaditě obešel tím, že závěrečnou část filmu zarámoval jako sen. Díky tomu mohl ve snímku dělat prakticky cokoli - a v tomto případě ono "cokoli" představovalo gejzír nápadů srovnatelný snad jen s Frigem na mašině. Zároveň nezapomněl zabudovat gagy i do expozice, která v tomto případě funguje jak dramaticky, tak i komediálně. Tohle je filmařský i kaskadérský majstrštyk. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Ale jo, povedená groteska s výbornými trikovými sekvencemi, originálním nápadem, pár povedenými vtipy a nezapomenutelnou scénou s kulečníkem nebo třeba spuštěním po závoře do auta. Keaton, ale není na plátně takový sympaťák jako konkurence a dějově to moc slavné taky není. I tak se jedná o příjemnou podívanou. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama