Reklama

Reklama

Vyzvání k tanci

  • USA Invitation to the Dance
Trailer

Obsahy(1)

Americký barevný taneční film Gene Kellyho Vyzváni k tanci je složen ze tří krátkých baletnich skečů na rozličná témata. První – „Cirkus“ – je zpracován podle starého námětu commedie dell'arte: nešťastné lásky klauna k sličné tanečnici. Rovněž třetí příběh o Námořníku Sindibádovi čerpá z klasické světové literatury – nesmrtelných orientálních pohádek „Tisíce a jedné noci“. Děj prostředního baletu s námětem o lásce, nevěře a odpuštění se odehrává v civilním prostředí moderní Ameriky. Film je zajímavým pokusem o převedení tanečního pohybu na filmové plátno. (Filmový přehled)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

mortak 

všechny recenze uživatele

Co se týče tance, tanečníků, choreografie, u nich je to jasných pět hvězd. Ale všechna ta profesionalita a nápady celovečerní film nedělají. Kelly sice rozlišil příběhy (klasická tragédie, fraška o morálce moderní doby, pohádka - opiový sen námořníka), ale už to neudělal s hudbou, scénou, kostýmy a ostatními složkami. Výsledkem je emocionální otupění obyčejného diváka, který vlastně sleduje neustále to samé. Tak zanikne i využití Šeherezády Rimskij-Korzakova v Sinbadovi Námořníkovi, nehledě na to, že tím trpí příběh, který se řídí jeho hudbou, místo toho, aby hudba podporovala příběh. Na divadle s přestávkami by to byla pecka, film chce ale příběh s velkým P. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Gene Kelly chtěl mainstream definitivně povýšit na umění, což mu tímhle devadesátimunutovým vystoupením bez jediného slova vyšlo "teoreticky", když i přes to, že mu koncept rozbilo MGM, vyhrál za tenhle experiment Zlatého medvěda, ale ne prakticky, když se mu na to diváci vykašlali a zasadili tak obrovským komerčním fiaskem další hřebíček do "rakve" žánru. Samozřejmě je tu obrovská profesionalita, komplexnost a snaha o posunutí hranic muzikálu, ale Vyzvání k tanci je nakonec především jedna nádherně ambiciózní slepá ulička překypující láskou k tanci, která nemohla být kvůli tlaku producentů dotažena k dokonalosti. S novějším (i když dříve uvedeném) It's Always Fair Weather Kelly "jen" o dekádu předběhl dobu, ale bojím se, že pro formát Vyzvání v mainstreamu nikdy nebylo místo a jeho záměr byl odsouzený k neúspěchu, zásahům studia a nepřijetí publikem od počátku a bylo by tomu tak v jakékoliv době. Přesto/proto jde nepochybně o zajímavý film už jen tím, že snad žádný jiný se tak moc neodevzdal čistému tanci. 3 a 1/2. ()

Reklama

MayB2 

všechny recenze uživatele

Spíš než film je to tanec zaznamenaný na film. Kellyho poetiku mám ráda, všechny tři příběhy se nesou v duchu snové scény ze Zpívání v dešti a ve třetí části se dočkáme nové dimenze snové scény – v kresleném světě. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Není nad to, když si podřežete pod kariérou větev experimentem, za který získáte Zlatého medvěda v Berlíně, ale skoro nikdo vám na něj nepřijde. Vyzvání k tanci je asi nejodvážnější muzikál, jaký byl kdy v Hollywoodu natočen. Bez jediného - ať už zpívaného či mluveného - slova; vše vyjadřuje jen prostřednictvím hudby a tance. Gene Kelly snad ani nemohl očekávat, že bude z takového filmu divácký hit; ale čím by byla kinematografie bez snílků, kteří se nebojí riskovat? ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama