foto

Joseph Ruttenberg

  • nar. 4.7.1889
    Petrohrad, Ruské impérium
  • zem. 1.5.1983 (93 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joseph Ruttengerg se narodil v Petrohradu, který už ve čtyřech letech se svojí rodinou opustil, načež se přestěhovali do Spojených států, přesněji Bostonu. Po škole pracoval prvně jako běžec, doručující osobně fotografické zprávy do laboratoře. Poté jako technik v temné komoře, a nakonec jako tiskový fotograf. Při této práci si osvojil rychlé fotografování a to i za nepříznivých podmínek. Dále pak fotograf kulis v Bostonské Opeře, či vydavatel svého týdeníku pro místní divadla.

Příchodem do New Yorku začal pracovat s kamerou. Prvně jako asistent, posléze však i jako hlavní kameraman. V 30. letech následoval poptávku, a přesídlil do Hollywoodu k MGM. Jeho technické znalosti, kterých se mu dostalo v New Yorku, byly nezpochybnitelné. Sám si nastavoval veškeré osvětlení. Znamenitě pracoval s umělým zaostřením, takže zatímco byla postava vpředu ostrá, pozadí působilo rozmazaně. Pro studio tak natáčel ty nejlepší černobílá díla té doby. Zejména pak první půle 40. let byla bezesporu jeho nejúspěšnější. Valčík na rozloučenou (1942), Příběh z Filadelfie (1940), Paní Miniverová (1942), Plynové lampy (1944).

Další z jeho předností, bylo upevňování kamery a užívání jeřábů, což mělo vliv na delší dobu záběru. V 50. letech natočil historické drama Julius Caesar (1953). Muzikál Brigadoon (1954), či drama Někdo tam nahoře mě má rád (1956). Měl tak možnost pracovat s Paulem Newmanem, budoucí velkou hvězdou, v jeho počátcích. Svoji bohatou práci ukončil v roce 1968.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1968 Elvis: Speedway
1966 The Oscar
1965 Harlow
Love Has Many Faces
Sylvia
1964 A Global Affair
1963 Hook, The
Kdo to spal v mé posteli?
Stalo se na světové výstavě
1962 Who's Got the Action?
1961 Ada
Bachelor in Paradise
Two Loves
1960 Subterraneans, The
Telefon Butterfield 8
1959 Zelené království
Zkáza Mary Deare
1958 Gigi
The Reluctant Debutante
1957 Man on Fire
Until They Sail
Vintage, The
1956 Někdo tam nahoře mě má rád
The Swan
Vyzvání k tanci
1955 Interrupted Melody
Kismet
The Prodigal
1954 Brigadoon
Her Twelve Men
Když jsem naposledy viděl Paříž
The Great Diamond Robbery
1953 Julius Caesar
Latin Lovers
Small Town Girl
1952 Because You're Mine
Young Man with Ideas
Zajatec ze Zendy
1951 Cause for Alarm!
It's a Big Country
Kind Lady
The Great Caruso
Too Young to Kiss
1950 Big Hangover, The
Side Street
The Magnificent Yankee
The Miniver Story
1949 That Forsyte Woman
The Bribe
1948 B.F.'s Daughter
Julia Misbehaves
1947 Desire Me
Killer McCoy
1945 Dobrodružství
The Thin Man Goes Home
The Valley of Decision
1944 Mrs. Parkington
Plynové lampy
1943 Madame Curie
Presenting Lily Mars
1942 Crossroads
Nejprve stvořil ženu
Paní Miniverová
V zajetí minulosti
1941 Dr. Jekyll a pan Hyde
Ziegfeld Girl
Žena dvou tváří
1940 Broadway Melodie 1940
Comrade X
Příběh z Filadelfie
Valčík na rozloučenou
1939 Balalaika
On Borrowed Time
Tell No Tales
The Ice Follies of 1939
The Women
1938 Dramatic School
Everybody Sing
Spring Madness
The First Hundred Years
The Great Waltz
The Shopworn Angel
Three Comrades
1937 Kobylkáři
Ve víru velkoměsta
1936 Byl jsem lynčován
Frankie and Johnnie
Mad Holiday
Man Hunt
Piccadilly Jim
Three Godfathers
1935 Gigolette
Men Without Names
The People's Enemy
1934 Bubbling Over
Knife of the Party, The
Woman in the Dark
1933 Hizzoner
Poppin' the Cork
1931 Zápas
1926 Summer Bachelors
1925 Fool, The
School for Wives
1923 Does It Pay?
If Winter Comes
1922 My Friend the Devil
Silver Wings
The Town That Forgot God
Who Are My Parents?
1921 Beyond Price
Know Your Men
Mountain Woman, The
Virgin Paradise, A
1920 From Now On
The Tiger's Cub
Thief, The
1919 Fallen Idol, A
1918 Debt of Honor, The
Doing Their Bit
Woman Who Gave, The

Herecká filmografie

Dokumentární

1941 You Can't Fool a Camera

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace