foto

Freddie Young

  • nar. 9.10.1902
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 1.12.1998 (96 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Frederick Archibald Young byl anglický kameraman s dlouhou a úspěšnou kariérou. Měl sedm sourozenců a pocházel z chudé rodiny. Fascinován filmy byl už od malička a do tohoto průmyslu vkročil už v roce 1917, kdy byl v Gaumont studio zaměstnán jako laborant. Ještě předtím se však stihl podílet na výrobě ručních granátů v muniční továrně, když byl nucen opustit školu. Práci nenáviděl a záhy ji opustil. Práce ve filmové laboratoři ho naplňovala mnohem více, a často experimentoval s tónováním obrazu. Dva roky na to, už byl její vedoucí, a posléze už i asistent kameramana. V dobách, kdy se začal ozvučovat film, už měl za sebou několik celovečerních filmů. Ještě před začátkem druhé světové války poprvé navštívil USA s cílem uplatnit se jako kameraman, avšak tehdejší způsob práce a určitá míra nezávislosti mu nebyla po chuti a vrátil se zpět do Anglie.

Ve válečných letech působil jako kapitán a hlavní kameraman v armádních složkách. Natáčel odborné filmy a dokumenty pro vojenské jednotky. Po válce už se karta začala pomalu obracet a jeho práce vstupovala do širšího povědomí třeba historickým filmem Caesar a Kleopatra, s hvězdným britským obsazením. V roce 1949 spoluzaložil britskou společnost kameramanů, a v prvních letech byl i její prezident. Natáčel jak ve spojených státech - dobrodružný film Ivanhoe, či životopisný film Žízeň po životě, tak i v Británii - romantický snímek Indiskrétní příběh. Blížil se už konec 50. let a Young si začal uvědomovat své ambice stát se nezávislým kameramanem.

Když si ho David Lean vybral pro natočení historického filmu Lawrence z Arábie, nemohl ani tušit jak zásadní význam to pro jeho kariéru bude mít. Směsici širokoúhlých záběrů rozpálené pouště dokázal proměnit jak ve zlatý Globus, tak i Oskara. S režisérem Leanem proto natočil ještě další dva, neméně úspěšné, snímky: Doktor Živago a Ryanova dcera, přičemž i za tyto dva snímky byl oceněn Oskarem. Jedná se tedy o jednu z nejúspěšnějích spoluprací režiséra a kameramana v dějinách.

V této, pro sebe nejúspěšnější, dekádě natočil také jeden z dílů Jamese Bonda se Seanem Connerym - Žiješ jenom dvakrát, a podílel se i na, mezi válečnými filmy ceněné, Bitvě o Británii. V 70. letech už však o výraznější nabídku nezavadil, ikdyž ve své profesi pokračoval až do 80. let.

Byl dvakrát ženatý, přičemž jeho první manželka zemřela v roce 1963. Druhé manželství vydrželo až do jeho smrti. Byl též členem americké asociace kameramanů, a členem královské fotografické společnosti. V roce 1970 se stal důstojníkem Řádu britského impéria.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1984 Meč statečných: Legenda o Siru Gawainovi a Zeleném rytíři
1983 Invitation to the Wedding
1980 Hra s diamanty
Ike: The War Years (TV film)
Věci po Richardovi
1979 Pokrevní příbuzní
1978 Stevie
1977 Muž se železnou maskou (TV film)
1976 Modrý pták
1975 Povolení zabíjet
1974 Datlové semínko
Luther
Nadějné vyhlídky (TV film)
1972 Asphyx
1971 Mikuláš a Alexandra
1970 Ryanova dcera
The Maker and the Process (TV film)
1969 Bitva o Británii
Hříšný Davey
1967 Žiješ jenom dvakrát
1966 Smrtelný případ
1965 Doktor Živago
Lord Jim
Rotten to the Core
1964 Sedmý úsvit
1962 Lawrence z Arábie
1961 Gorgo
The Greengage Summer
1960 Hand in Hand
Macbeth (TV film)
1959 Šalamoun a královna ze Sáby
1958 Gideon's Day
I Accuse!
Indiskrétní příběh
The Inn of the Sixth Happiness
1957 Island in the Sun
The Barretts of Wimpole Street
The Little Hut
1956 Beyond Mombasa
Přestupní stanice Bhowani
Vyzvání k tanci
Žízeň po životě
1955 Bedevilled
1954 Zrazení
1953 Knights of the Round Table
Mogambo
Terror on a Train
1952 Ivanhoe
1951 Calling Bulldog Drummond
1950 Ostrov pokladů
1949 Conspirator
Edward, My Son
1948 Escape
The Winslow Boy
1947 Jak vzpomínáme
While I Live
1946 Bedelia
1945 Caesar a Kleopatra
1942 The Young Mr. Pitt
1941 49th Parallel
1940 Busman's Honeymoon
Kontraband
Sunset in Vienna
1939 Nurse Edith Cavell
Sbohem, pane Chips
1938 Royal Divorce, A
Sixty Glorious Years
1937 Frog, The
London Melody
Millions
The Rat
Victoria the Great
1936 Fame
Limelight
This'll Make You Whistle
Three Maxims
Two's Company
When Knights Were Bold
1935 Come Out of the Pantry
Escape Me Never
Peg of Old Drury
1934 Girls Please!
King of Paris, The
Nell Gwyn
Queen's Affair, The
1933 A Cuckoo in the Nest
Bitter Sweet
King's Cup, The
Night of the Garter
Summer Lightning
That's a Good Girl
The Little Damozel
Trouble
Up for the Derby
Yes, Mr. Brown
1932 Cikánská symfonie
Good Night, Vienna
Leap Year
Love Contract, The
Mayor's Nest, The
Night Like This, A
Thark
1931 Carnival
Chance of a Night Time, The
Plunder
Speckled Band, The
Sport of Kings, The
The W Plan
Tilly of Bloomsbury
1930 Loves of Robert Burns, The
Rookery Nook
Somme, Die
Warm Corner, A
1929 Bondman, The
White Cargo
1928 Blue Bottles
Daydreams
Tonic, The
Victory

Herecká filmografie

Filmy

1970 The Maker and the Process (TV film)

Dokumentární

1995 Evropský film: Jiný Hollywood (TV seriál)
1980 British Greats, The (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace