Reklama

Reklama

Operace Rudé moře

  • Čína Hung hai xing dong (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

19. eskortní skupina Námořnictva Čínské lidové republiky operující proti somálským pirátům dostane úkol evakuovat čínské občany z republiky Yewaira, kde došlo k státnímu převratu a občanské válce. Fregata Lin-i je vyčleněna, aby zakotvila v přístavu Al-Hafed a zahájila evakuaci. Úkolem je pověřen i osmičlenný tým speciálních sil námořnictva pod vedením kapitána Yanga Ruie. Situace se však komplikuje. Kromě milic povstaleckého generála Šarafa operuje v oblasti i teroristická organizace Zaka a pašeráci uranu. (Ampi)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (86)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to bouřlivé, hlučné. Postavy jsou nejednoznačné a psychologicky odcloněné. Jsou zde rukojmí, vrtulníky, drony, smartphony s paprsky, odstřelovači, přístroje na noční vidění a bomby. Jako nacionalistický film je to hloupé, ale válečný film bezvadné,určitě rasistické a škodolibě násilné. Posledních 20 minut je bez přestání ve vzduchu oheň. A tankové bitvy. Pyrotechnici museli utratit celé jmění. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Je to těžko hodnotitelný, masakrální film, co jsem už dlouho neviděla. Ano, je  až mrazivě naturalistický a navíc je to jedna velká jízda, nebyl tam snad ani moment prodlevy, kde by se napili, natož najedli. A ještě mám problém rozeznat jednoho od druhého. Vypíchout jednoho a nebo dva jedince s nějakým příběhem by nebylo na škodu, takhle to byla skutečně pouze jednolitá, krvavá akce, kde se jeden nestačil ani nadechnout. ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Opravdu skutečný příběh, made in China takže můžeme s jistotou říci, že jediné co se skutečně stalo: prase kozu potrkalo. G.I. Wan je prostě bourák a k tom všechny hi-tec vychytávky z čínské manufaktury. Dalo by se říci, že je to taková agitka strýčka Wana do China army, kluci a holky z náborových letáků umí opravdu vše, od žehlení přes instalaci Adobe reader až po řízení tanku. Až budu velký chci být hloupý nebo se narodit v Čínské klidové PUBlice! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že to bude niečo ako čínsky čierny jastrab zostrelený, ale mýlil som sa. Scott je len jeden. Toto je iba pekná prehliadka výbuchov a reklama na čínsku vyzbroj. Aj keď musím sa priznať, že celkom pekná a drahá reklama. Pozeralo sa na to naozaj pekne, niektore akcie mali skutočne šťavu a nechýbali nápady, len problém bol v tom, že som nevedel rozoznať postavy jednu od druhej, pretože do tvare si boli podobný, podla šikmých oči som ich tiež nerozoznal a keď na seba kričali menom tak som bol tiež mimo, lebo sa aj dosť podobne volali. Každopádne som si užil aspoň výbuchy, keď už nič a tých tu bolo dosť. 65% - 3* ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dante Lam od revitalizace tradičních hongkonských subžánrů definitivně přešel k stále velkolepějším spektáklům sázejícím spíše na globální než lokální poetiku. Operation Red Sea nutně svádí k přirovnání k americkým military akčňákům jako jsou Slzy slunce, filmy Michaela Baye (přirozeně hlavně 13 hodin), nebo Černý jestřáb sestřelen. Nepřipomíná je jen velkolepostí a špičkovým řemeslným provedením, ale také zaměřením na prezentaci armády jako party oddaných profíků, která nadto disponuje špičkovou výbavou (ostatně stačí porovnat složité vybavení čínských vojáků s příslušníky jednoduše vybavené fiktivní arabské armády). Ideologickým vyzněním má přitom Rudé moře nejblíže právě Černému jestřábovi, neboť jednoznačnost náborové agitace narušuje explicitně brutálním ztvárněním válečného utrpení (gore na úrovni CAT III,v pevninské kinematografií dosud nevídané, ovšem můžeme vnímat i jako jako krok vstříc globálnímu fandomu akčních filmů, který krvavé pojetí akce oceňuje). _______ Díky tomu, že nepřátelé se rekrutují z řad muslimské teroristické organizace zjevně vymyšlené podle modelu Islámského státu, může film hladce naskočit na narativ "války proti teroru" a prezentovat Čínu jako zástupce "civilizovaného světa", který je hrází proti bezpráví a barbarství - jedna scéna dokonce přímo naznačuje, že Čína přebírá žezlo "spasitele světa", které dosud třímaly USA. Zároveň se ovšem film skrze scény s přátelskou armádou a trpícími, bezbrannými civilisty snaží vyhýbat (na amerických filmech často kritizované) xenofobní dehumanizaci nepřátel. _______ Ačkoli si Operation Red Sea v samotném závěru neodpustí vyslat jasné varování ohledně konfliktní oblasti Jihočínského moře, celkově jí hřmotný nacionalismus cloumá mnohem méně než Wolf Warriorem 2, od nějž se film odlišuje i více seriózním tónem a absencí zaměření na jednoho individuálního hrdinu. Zároveň je ale i méně zábavná, neboť krom bombastických scén bojů nenabízí nic jiného, čím by diváka mohla upoutat. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (8)

  • Film je založen na skutečné události. (Rominator)
  • Ve chvíli, kdy reportérka zmiňuje, že její muž a dítě byli zabiti při teroristickém útoku v roce 2005 v Londýně, je ukázána fotografie ze skutečného teroristického útoku na patrový autobus v Londýně z roku 2005 na ulici Tavistock Square. (Swifft)
  • Jeden ze členů čínské speciální jednotky používá českou útočnou pušku, a to Bren 805 s podvěsným 40 mm granátometem. (PeterVonKV)

Reklama

Reklama