Ti, kdo mění svět

(neoficiální název)
Trailer

Zápasník ve smíšených bojových uměních se vydá najít zdravý způsob stravování, se kterým podá nejlepší výkon, a setká se s vizionáři z řad vědců a špičkových sportovců. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

dayslypper

všechny recenze uživatele

Tento dokument nemá mnoho společného s veganskou filozofií. V podstatě jde o ortorektickou operu o rostlinné stravě. Tím nijak neznevažuju uvedená fakta v něm zpestřená i nějakými vtipnými excesy a zásadními odhaleními mýtů, včetně vysvětlení analogie s propagaci tabáku, kdy před lety většinový občan opravdu věřil, že cigarety jsou snad zdravé. Možná jen část s Damienem Manderem obsahuje veganské poselství (doporučuji i jeho TED přednášku "Modern Warrior"). Nicméně podobný film na "trhu" chyběl a je každopádně vhodný pro zjištění nebo minimálně podnět k zamyšlení a studiu, že rostlinnou stravou neztratíte kondici ani požitek z jídla, což je běžný mentální blok k přijetí dalších daleko zásadnějších faktů souvisejících se systematickým zneužíváním zvířat. Avšak pro lidi s nedostatkem sebekritického myšlení jde o absolutní ztrátu času. O tom, co si z tohoto snímku dokáže každý vzít, nerozhoduje ani tak jeho obsah a forma, ale především ego, zvyk, lenost, strach ze změny diváka aneb... "Hledání pravdy je užitečné pouze tehdy, pokud jste připraveni jednat dle toho, co zjistíte." The Game Changers Dávám 4 hvězdy za malou dávku etického apelu tedy film sám o sobě není úplně nosným prvkem pro zamyšlení v tomto směru. Je spíš psycho-somatickou přípravou. Ale pokud pro řadu z těch sportovců, jak vím, byla etika jako hlavní motivace, zasloužilo si to možná víc prostoru. Naopak tam byli někteří sportovci, kteří rozhodně "čistí" vegani nejsou. Např. Nate Diaz. Nicméně každý má možnost se podívat i na Dominion, Earthlings, či nejlépe přednášku Gary Yourofskyho, která osobně posunula můj život blíže k pravdě. ()

DwayneJohnson

všechny recenze uživatele

Mám rád maso, proč to nepřiznat. Ale i vejce, máslo, sýry a jiné potraviny živočišného původu. Samozřejmě, že rostlinná strava převažuje a jsem hluboce přesvědčen, že tak to má být. Co mi ale strašně vadí, když mě někdo, nebo něco přesvědčuje o opaku a hodinu dvacet minut mi válí klíny do hlavy. Že člověk by měl jíst pouze stravu rostlinnou a že maso může za celou řadu nemocí. Pozveme si k tomu ještě pár sportovců, z nichž mnozí stejně dopující, nebo v minulosti dopovali (viď Arnie?) a takhle pohádka o tom, že veganství je nejlepší, je rázem na světě. Vůbec mi tenhle druh stravování nevadí, ať si dělá každý, co chce, jen mě vždy rozpálí do běla, když menšina přesvědčuje většinu, jak se lépe stravovat. Pochybuju, že by na to lidstvo už dávno nepřišlo samo a bylo tak hloupé a zabedněné. Stejně, jako tenhle dokument. ()

LordMysti

všechny recenze uživatele

Chápu že kdo nechce, nebude si informace ověřovat a bude dokument hanět. Sám nejsem vegetarián, maso mám rád a jím ho hodně protože posiluji, ale již dávno jsem pochopil z různých vědeckých článků, jaké výhody a nevýhody má maso a nemasá strava. Tento dokument vše jen hezky shrnul a mě samotného jen utvrdil v tom, že se snažím zařazovat mnohem více rostlinné stravy na úkor masa. ()

Khalesi

všechny recenze uživatele

Myslím, že v dokumente nejde ani tak o to, že by mali vegáni zachrániť šport ako taký, ale predovšetkým o to, že aj na vegánskej strave sa dá plnohodnotne žiť. Berie tým vietor z plachiet všetkým, ktorý argumentujú tým, že veganská strava je neplnohodnotná a že vegáni strádajú. Niet už ďalších výhovoriek a nezmyselných argumentácií, prečo nebyť vegánom. Nezoslabnete, neuchradnete a neumriete na podvýživu, tento dokument vám to veľmi jasne predviedol. ()

Lacike

všechny recenze uživatele

Dokument plný poloprávd na faktografickej úrovni dokumentov Michaela Moorea. Borec A - vegan porazí v zápase borca B - mäsožravca. Môže za to veganská strava. Vau. To, že sa v odvete výsledky otočili pšt. A tak by sa dalo pokračovať s každým športovcom, ktorý vystupuje v tomto dokumente. Evidentne sa dajú dosahovať kvalitné športové výsledky aj na veganskej strave. Super. Treba na rozdiel od dokumentu zdôrazniť, že aj na veganskej strave. A keď prestanete žrať 15 vajec denne ako Arnie, tak vám klesne cholesterol. Kto z nás žerie 15 vajec denne? Kvôli tomu nemusím byť vegan a dám si len 2. Proste všetko plné dezinformácií a poloprávd asi ako komentár od Viktooorky. 4/10. ()

• Svámí Šrí Juktéšvar Giri vydal v roce 1894 knihu „The Holy Science“, kde z vědeckého hlediska vysvětluje, proč je vegetariánská dieta mnohem zdravější než konzumace masa. Porovnává zažívací systém býložravců a masožravců a podává přesvědčivé argumenty prokazující, že lidé jsou předurčeni ke konzumaci bezmasých potravin. Informace uvedené v tomto dokumentu pouze zdůrazňují a potvrzují principy představené před více než 125 lety. (HellFire)
  • Joe Rogan v jednom ze svých podcastů dokument pranýřoval kvůli mnoha nesrovnalostem, které se následně pokusil vyvrátit producent a jeden z aktérů dokumentárního snímku James Wilks. V rámci následné show na konci roku 2019 debatoval s Roganem a americkým autorem Chrisem Kresserem o veganství 4 hodiny. (HellFire)