foto

Michal David

  • nar. 14.7.1960 (60 let)
    Praha, Československo

Biografie

Jeden z nejúspěšnějších českých zpěváků a skladatelů se narodil v Praze 14.7.1960. Jeho původní jméno znělo Vladimír Štancl a je docela možné, že mu jeho nebývalou hudební kariéru už tehdy někdo předurčil, protože mezi jeho příbuzné patří i mnoho cirkusových umělců (teta Dagmar Kludská je kartářka). Davidovo dětství zdaleka nebylo snadné. V jeho šesti letech se rodiče rozvedli, a zatímco otec s dcerou se odstěhovali do Švýcarska, Vladimír s matkou odjeli do Itálie. Tam se chlapec nejen naučil plynně italsky, ale zároveň se setkal s nesmrtelnými melodiemi, které jeho tvorbu svou lehkostí a melodičností velmi ovlivnily.

Hudba začala Štancla lákat, a tak po návratu do Prahy vystudoval pražskou hudební konzervatoř a v roce 1976 založil jazzové kvarteto Čtyři a uplatnil se na Pražských hudebních dnech, kde získal titul "Hudebník roku". Později poznal producenta Františka Janečka a stal se členem jeho skupiny KROKY, kde spojil svůj hlas s Janou Kratochvílovou. Mezním bodem v Michalově životě se stal rok 1980, kdy debutoval se svou písní Chtěl bych žít tak, jak se má. Popovým králem se však stal až po obdržení prestižní ceny jako vítěz Intertalentu za píseň Nenapovídej o léto později. Tehdy už vystupoval pod pseudonymem M. David ( na radu F.Janečka). Kromě prvního sólového CD (1980) se jeho hlas odrážel i z filmových pláten (DISKOPŘÍBĚH, LÁSKA Z PASÁŽE, VÍTR V KAPSE, LETAJÍCÍ ČESTMÍR, MEZI NÁMI KLUKY, KLUK ZA DVĚ PĚTKY).

Bohužel kromě světla slávy, které mu přinesly velké hity jako Diskopříběh, Nonstop, Pijeme colu, zároveň se za umělcem táhl i stín (paradoxně dnes jedné z nejoblíbenějších) písně Poupata, kterou složil ku příležitosti pořádání Spartakiády 1985. Po pádu režimu se tak musel na několik let stáhnout. Nevystupoval sice osobně, ale i nadále skládal pro jiné zpěváky a věnoval se především muzikálové tvorbě (KLEOPATRA, TŘI MUŠKETÝŘI, ANGELIKA) a zakládal i nahrávací a jiné společnosti související s hudební scénou, dokonce se stal spoluautorem teenagery velmi oblíbeného hudebního pořadu ESO(1994). Ale roku 1998 po získání hokejového zlata v Naganu vytvořil další ze svých hitů- Správnej tým a tato píseň jej vrátila do hry.

Co se týče osobního života, Michal David se nikdy netajil láskou ke své manželce, bývalé tenistce, Marcele Skuherské (o prvním setkání mluví v Každý mi tě lásko závidí). Podporuje i obě své děti, manželskou dceru Kláru (druhorozená dcera Michaela zemřela na leukémii), i nemanželského syna Petra.

Celkem mu vyšlo více jak 15 alb (prodal přes 3,5 mil nosičů), stal se autorem šesti muzikálů, podepsal se pod více než 600 songů, jeho písně zní v mnoha českých i zahraničních filmech (př. HOSTEL), je známý i díky účinkování v trojčlenné skupině DAMICHI, která aktualizuje italské evergreeny. Nedávno oslavil své kulaté narozeniny velkým galakoncertem, představil nový muzikál KAT MYDLÁŘ, získal prestižní cenu TÝTÝ jako nejlepší zpěvák roku 2010 a ruku v ruce s ní po dlouhé přestávce natočil další píseň Čas vítězství.

Markéta "Merkin" Zvolánková

Skladatelská filmografie

Filmy

2020 Andílci za školou
2016 Decibely lásky
1991 Discopříběh 2
1987 Discopříběh
1985 Láska z pasáže

Divadelní záznam

2012 Kat Mydlář (divadelní záznam)
2007 Angelika (divadelní záznam)
2005 Tři mušketýři (divadelní záznam)
2003 Kleopatra (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Filmy

2020 Andílci za školou
2016 Decibely lásky
1999 Byl jsem mladistvým intelektuálem
1983 Kluk za dvě pětky

TV seriály

2013 Drahá tchýně (TV seriál)
Talent (E15)
2012 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Jů a Hele (S03E16) - a.z.
2011 Zita na krku (TV seriál)
1985 Třetí patro (TV seriál)
Patent (E04)
1983 Marťanský dopoledník (TV seriál)
Podzim (E01)

Dokumentární

2020 Karel Svoboda: Šťastná léta
2018 Karel Svoboda 80 (koncert)
Český mejdan s Impulsem 2018 (koncert)
2017 Hej mistře basů (koncert)
Český mejdan s Impulsem 2017 (koncert)
2016 Bravó, pane dirigente (koncert)
PopStory (TV seriál) - a.z.
Země revivalů (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
Český mejdan s Impulsem (koncert)
2015 Bláznivá noc (koncert)
Film o filmu: Bláznivá noc (TV film)
2013 Michal David a Lucie Vondráčková - Hit tour 2013 (koncert)
Show!
Tajemství lásek slavných (TV film)
2012 Michal David v Lucerně (koncert)
Tajemství Heleny Vondráčkové (TV film)
Tajemství Michala Davida (TV film)
2011 Michal David & Pavel J. Ryba & The Fish - Live in Circus (koncert)
Tajemství zlatých slavíků (TV film)
2010 Michal David 50 - Mejdan roku (koncert)
Tajemství dětí slavných rodičů (TV film)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Dagmar Kludské (S04E28)
2008 Strom naděje a splněných přání (koncert)
X Mix (koncert)
ČT Live - Pavel Vrba (koncert)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Michala Davida (S01E15)
2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
1999 Karel Gott - Hvězda první velikosti (koncert)
1996 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
1987 Jak se dělal 'Discopříběh' (TV film)

Hudební videoklipy

2017 Michajlov: Konzum (hudební videoklip) - a.z.
2013 Michal David a Lucie Vondráčková - Byla to láska (hudební videoklip)
2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
1991 Michal David: Mám svůj svět (hudební videoklip)
1987 Michal David - Největší z nálezů a ztrát (hudební videoklip)
1986 Iveta Bartošová a Michal David: Konto štěstí (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Michal David: To je naše věc (hudební videoklip)
1985 Michal David - Hop nebo trop (hudební videoklip)
Michal David - Něco na tom je (hudební videoklip)
Michal David - Rodinná show (hudební videoklip)

Koncert

1988 Hity 88 (koncert)
1987 Hity 87 (koncert)
1986 Hity 86 (koncert)
1982 Zlatý slavík 1981 (koncert)

Producentská filmografie

Filmy

2016 Decibely lásky

Host

TV pořady

2020 Vlna naděje (TV pořad)
Český mejdan s Impulsem (TV pořad)
2019 Marta (TV pořad)
Slavíci na Barrandově (TV pořad)
2018 Život ve hvězdách (TV pořad)
2017 Barrandovský Silvestr 2017 (TV pořad)
INSTINKTY Jaromíra Soukupa (TV pořad)
Linka (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2017 (TV pořad)
2016 Atlet roku 2016 (TV pořad)
Galashow s latinou 2016 (TV pořad)
To byl váš rok (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2016 (TV pořad)
2015 Galakoncert Kapky naděje (TV pořad)
Na baru (TV pořad)
Show Leoše Mareše (TV pořad)
2014 Adventní koncerty 2014 (TV pořad)
Chart Show (TV pořad)
DVTV (TV pořad)
Hlas Česko Slovenska 2 (TV pořad)
Královny popu - Pocta legendám (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
Nikdo není perfektní (TV pořad)
Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
V sedmém nebi (TV pořad)
2013 Exkluziv! (TV pořad)
Kouzelný Silvestr (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Noc nádejí 2013 (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Silvestr 2013 (TV pořad)
SuperStar 2013 (TV pořad)
2012 18 je jen začátek (TV pořad)
Drzá Diana (TV pořad)
Hlas Česko Slovenska (TV pořad)
Iveta živě (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Silvestr jak Hron (TV pořad)
Tajemství muzikálů (TV pořad)
TýTý 2011 (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Café Barrandov (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Let‘s Silvester 2011 (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
Silvestr 2011 - Všechno nejlepší od Davida (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
Splněné sny (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
Česká hvězda 2011 (TV pořad)
2010 Kapka naděje (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
Silvestr 2010 (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2009 Česko - Slovenská SuperStar (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Mejdan roku z Václaváku 2008 (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Mejdan roku z Václaváku 2007 (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Pípšoubazar (TV pořad)
Silvestr 2005 (TV pořad)
Uvolňujte se, prosím (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
Mléčná dráha (TV pořad)
Paškál (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Staré... ale hity (TV pořad)
2001 Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Silvestr 99 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1994 Eso (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Když nemůžu spát (TV pořad)
1989 Dva roky prázdnin aneb a zase ta škola (TV pořad)
Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
Svět je krásný (TV pořad)
1988 Manželský pětiboj (TV pořad)
Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
Z pěti přání (TV pořad)
Čtyřlístek (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
1986 Telegramiáda (TV pořad)
1985 Dlouho hrát budem vám (TV pořad)
Hity 85 (TV pořad)
Tancujeme do Nového roka (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Hity (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Dva z jednoho města (TV pořad)
1982 Galašaráda (TV pořad)
Rytmus (TV pořad)
Zpívání pro krásný sen (TV pořad)
1978 Hitšaráda (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1974 Chvíle pro písničku (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(160)