foto

Marek Dobeš

  • nar. 14.2.1971 (50 let)
    Praha, Československo

Biografie

Scenárista a režisér, také herec a producent se narodil 14. února 1971 v Praze. Vystudoval Univerzitu Karlovu obor žurnalistika. Ještě za studií nastoupil jako novinář „v lennonkách“ do časopisu Video Plus, kde práce zahrnovala povinné sledování béčkových filmů se Seagalem a Van Damem a psaní recenzí na ně, a tím začala jeho láska k filmům.

Filmu se věnoval nejprve jako novinář v časopisech Premiere, Cinema nebo v televizním Kinoboxu a posléze i jako tvůrce. Napsal a režíroval kultovní krátkometrážní film - prvotinu BYL JSEM MLADISTVÝM INTELEKTUÁLEM (1998), která pronikla i do zahraničí a je jeho autobiografií; dále černou komedii CHOKING HAZARD (2004) o rovnováze. Spolupracoval na komedii Milana Šteindlera O ŽIVOT (2007) a jako scenárista a autor námětu stojí za veleúspěšným seriálem MÍSTO NAHOŘE (2002), kde si taky zahrál jednu z rolí, i jeho méně úspěšným pokračováním MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006). Herecky se ještě podílel na filmech ZAHRADNÍK (2006) a MODLITBA (2010). Mezi jeho významnější počiny patří spolupráce s Petrem Jáklem na filmu podle vlastní knihy, která vyšla v témže roce – KAJÍNEK (2010). Předtím napsal ještě knihu v žánru sci-fi a fantasy JE DOBRÉ BÝT MRTVÝ (2000) o schopnostech zombie ve světě mrtvých (doporučeno k sežrání mozku čtenáře).

Marek Dobeš už dlouhodobě chystá Choking Hazard II.(režisér) a jako scénárista ADOLF HITLER NEMÁ RÁD DISCO – černou komedii s Jaroslavem Duškem, projekty jsou stále živé. Založil si vlastní společnost Alfedus, která dělá reklamy, krátké filmy a videofilmy.


♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Scenáristická filmografie

Filmy

2022 Jan Žižka - původní scénář
2020 Dvojhra - Shyby
2015 Manželé
Válka
Výměna
2010 Kajínek
Spider-Vert
2009 Woman's Day
2007 O život
2003 Interview
2001 The Executioner
1999 Byl jsem mladistvým intelektuálem
1994 První český
1990 Joystick

TV seriály

2004 Místo nahoře (TV seriál)
Všechno je jinak (E13)
Konec světa (E12)
Poslední cesta (E11)
další epizody (12)

Dokumentární

2015 Cesta na Měsíc (TV film)
2014 FIE 100

Hudební videoklipy

2020 Sebastien: Nechtěná (hudební videoklip)
2017 Almanac: Losing My Mind (hudební videoklip)
2016 Nelly Řehořová: Tydyjou (hudební videoklip)
2015 Doga - Od soumraku do úsvitu (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Jen jedenkrát (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Spiknutá víla (hudební videoklip)
2013 Krleš: Ekokalypsa (hudební videoklip)
2012 Olympic: My už jiný nebudem (hudební videoklip)
RAGE: Twenty One (hudební videoklip)
2011 Martin Kocián: Pravda (hudební videoklip)
Vláďa Šafránek a Olga Lounová: Vím, že Ty víš (hudební videoklip)
2010 Arakain: Paganini (hudební videoklip)
Seven: Web of Obsession (hudební videoklip)
2009 Doga: Geny (hudební videoklip)
Seven: Lost Hero (hudební videoklip)
2008 Walda Gang: Eldorado (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2020 Anatomie českého odpoledne (studentský film)
Dvojhra - Shyby
2017 Monstrum (TV film)
Roots in Ego
2016 Masaryk
2015 Dítě číslo 44
Night Mail
Válka
2014 Na druhý pohled (TV film)
2012 REPS (amatérský film)
2011 Mission: Impossible - Ghost Protocol
2010 Kajínek
Modlitba
Proměna (amatérský film)
2009 Pátá žena
Ženy mého muže
2007 Akce! (studentský film)
O život
2006 Schwere Jungs
Zahradník
2005 Blízko nebe
2004 Choking Hazard
2003 Interview
Stará láska nerezaví (TV film)
Stopa končí v nebi
1990 Joystick
Pražákům, těm je hej

TV seriály

2018 Inspektor Max (TV seriál)
Závody se smrtí (E10)
Modrý kód (TV seriál)
Zranění na duši (S03E29)
Specialisté (TV seriál)
Na válečné stezce (S03E10)
2017 Bohéma (TV seriál)
Modrý kód (TV seriál)
Ztracená ledvina (S01E15)
Specialisté (TV seriál)
Vražda taxikáře (S01E02)
Temný Kraj (TV seriál)
2016 Kosmo (TV seriál)
Česká škola (E02)
Nobel (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 4 (E04)
Polda (TV seriál)
Noční služba (S01E03)
Pustina (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
2015 Bezdružice (TV seriál)
Doktor Martin (TV seriál)
Pražák (S01E01)
I Misteri di Laura (TV seriál)
Mamon (TV seriál)
Kapitola 4: Děti (E04)
Tannbach - vesnice na dělící čáře (TV seriál)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Pohřbený rozvod (E01)
2014 Bastardi (TV seriál)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Svatby v Benátkách (TV seriál)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Sanitka 2 (TV seriál)
Škoda lásky (TV seriál)
Mokré tričko (S01E05)
Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Samé jedničky (S02E32)
Den dětí (S02E29)
Správný směr (S02E28)
další epizody (4)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Jasnovidec (E03)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Agentura Puzzle (TV seriál)
Místo nahoře (TV seriál)
Kozácká vodka (E05)
Rodinná pouta (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)

Dokumentární

2019 Rodinné případy (TV seriál)
2011 Nickyho rodina

Hudební videoklipy

2016 Nelly Řehořová: Tydyjou (hudební videoklip)
2015 Marie Pojkarová: Z cigarety dým (hudební videoklip)
zakázanÝovoce: Závislost (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2020 Dvojhra - Shyby
2015 Válka
2010 Spider-Vert
2009 Woman's Day
2007 O život
2004 Choking Hazard
2003 Interview
2001 Explicitní důkaz
The Executioner
1999 Byl jsem mladistvým intelektuálem
1994 První český
1990 Joystick

TV seriály

2013 Pionýři hororu (TV seriál)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)

Dokumentární

2015 Cesta na Měsíc (TV film)
Konvoj Suchý vrch
2014 FIE 100
2012 Kajínek: Zločin a trest?
2010 Film o filmu: Kajínek (TV film)

Hudební videoklipy

2020 Sebastien: Nechtěná (hudební videoklip)
2017 Almanac: Losing My Mind (hudební videoklip)
2016 Nelly Řehořová: Tydyjou (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Země zázraků (hudební videoklip)
2015 Doga - Od soumraku do úsvitu (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Jen jedenkrát (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Spiknutá víla (hudební videoklip)
zakázanÝovoce: Závislost (hudební videoklip)
2014 Blaze Bayley: One More Step (hudební videoklip)
Blaze Bayley: Stealing Time (hudební videoklip)
2012 Olympic: My už jiný nebudem (hudební videoklip)
RAGE: Twenty One (hudební videoklip)
2011 Seven: No Surrender (hudební videoklip)
Vláďa Šafránek a Olga Lounová: Vím, že Ty víš (hudební videoklip)
2010 Arakain: Paganini (hudební videoklip)
Lucie Bílá a Kamil Střihavka: Samota (hudební videoklip)
Seven: Web of Obsession (hudební videoklip)
2009 Doga: Geny (hudební videoklip)
Seven: Lost Hero (hudební videoklip)
2008 Walda Gang: Eldorado (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2015 Manželé
Válka
Výměna
2010 Spider-Vert
2009 Woman's Day
2004 Choking Hazard
2003 Interview
2001 Explicitní důkaz
1999 Byl jsem mladistvým intelektuálem
1994 První český
1990 Joystick

Dokumentární

2015 Konvoj Suchý vrch
2012 Kajínek: Zločin a trest?

Hudební videoklipy

2017 Almanac: Losing My Mind (hudební videoklip)
2016 Nelly Řehořová: Tydyjou (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Země zázraků (hudební videoklip)
2015 Doga - Od soumraku do úsvitu (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Jen jedenkrát (hudební videoklip)
Nelly Řehořová: Spiknutá víla (hudební videoklip)
2014 Blaze Bayley: One More Step (hudební videoklip)
2013 Krleš: Ekokalypsa (hudební videoklip)
2012 Ted Korn & Aposiopesis: Evil Magic (hudební videoklip)
2011 Seven: No Surrender (hudební videoklip)
2008 Walda Gang: Eldorado (hudební videoklip)

Kameramanská filmografie

Filmy

2003 Interview
1990 Joystick

Dokumentární

2014 FIE 100
2012 Kajínek: Zločin a trest?

Hudební videoklipy

2020 Sebastien: Nechtěná (hudební videoklip)
2016 Nelly Řehořová: Země zázraků (hudební videoklip)
2011 Seven: No Surrender (hudební videoklip)
2010 Lucie Bílá a Kamil Střihavka: Samota (hudební videoklip)
2009 Seven: Lost Hero (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2017 Soudce Alexandr (TV pořad)
2015 Soudkyně Barbara (TV pořad)
2013 Křižovatky života (TV pořad)
2010 Ze závislosti do nezávislosti (TV pořad)
2009 Služby v našich službách (TV pořad)

Fanoušci tvůrce