foto

Marek Dobeš

  • nar. 14.2.1971 (46 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scenárista a režisér, také herec a producent se narodil 14. února 1971 v Praze. Vystudoval Univerzitu Karlovu obor žurnalistika. Ještě za studií nastoupil jako novinář „v lennonkách“ do časopisu Video Plus, kde práce zahrnovala povinné sledování béčkových filmů se Seagalem a Van Damem a psaní recenzí na ně, a tím začala jeho láska k filmům.

Filmu se věnoval nejprve jako novinář v časopisech Premiere, Cinema nebo v televizním Kinoboxu a posléze i jako tvůrce. Napsal a režíroval kultovní krátkometrážní film - prvotinu BYL JSEM MLADISTVÝM INTELEKTUÁLEM (1998), která pronikla i do zahraničí a je jeho autobiografií; dále černou komedii CHOKING HAZARD (2004) o rovnováze. Spolupracoval na komedii Milana Šteindlera O ŽIVOT (2007) a jako scenárista a autor námětu stojí za veleúspěšným seriálem MÍSTO NAHOŘE (2002), kde si taky zahrál jednu z rolí, i jeho méně úspěšným pokračováním MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006). Herecky se ještě podílel na filmech ZAHRADNÍK (2006) a MODLITBA (2010). Mezi jeho významnější počiny patří spolupráce s Petrem Jáklem na filmu podle vlastní knihy, která vyšla v témže roce – KAJÍNEK (2010). Předtím napsal ještě knihu v žánru sci-fi a fantasy JE DOBRÉ BÝT MRTVÝ (2000) o schopnostech zombie ve světě mrtvých (doporučeno k sežrání mozku čtenáře).

Marek Dobeš už dlouhodobě chystá Choking Hazard II.(režisér) a jako scénárista ADOLF HITLER NEMÁ RÁD DISCO – černou komedii s Jaroslavem Duškem, projekty jsou stále živé. Založil si vlastní společnost Alfedus, která dělá reklamy, krátké filmy a videofilmy.


♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Jan Žižka
2015 Manželé
Válka
Výměna
2010 Kajínek
Spider-Vert
2009 Woman's Day
2007 O život
2003 Interview
2001 The Executioner
1998 Byl jsem mladistvým intelektuálem
1994 První český
1990 Joystick

TV seriály

2004 Místo nahoře (TV seriál)
Všechno je jinak (E13)
Konec světa (E12)
Poslední cesta (E11)
další epizody (12)

Dokumentární

2015 Cesta na Měsíc (TV film)
2014 FIE 100

Herecká filmografie

Filmy

2017 Monstrum (TV film)
Roots in Ego
2016 Masaryk
2015 Dítě číslo 44
Válka
2014 Na druhý pohled (TV film)
2011 Mission: Impossible - Ghost Protocol
2010 Kajínek
Proměna (amatérský film)
2009 Pátá žena
Ženy mého muže
2007 Akce! (studentský film)
O život
2006 Schwere Jungs
Zahradník
2005 Blízko nebe
2004 Choking Hazard
2003 Stará láska nerezaví (TV film)
1990 Joystick
Pražákům, těm je hej

TV seriály

2018 Inspektor Max (TV seriál)
2017 Bohéma (TV seriál)
Modrý kód (TV seriál)
Specialisté (TV seriál)
Vražda taxikáře (S01E02)
Temný Kraj (TV seriál)
2016 Kosmo (TV seriál)
Česká škola (E02)
Nobel (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 4 (E04)
Polda (TV seriál)
Noční služba (S01E03)
Pustina (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
2015 Bezdružice (TV seriál)
Doktor Martin (TV seriál)
Pražák (S01E01)
I Misteri di Laura (TV seriál)
Mamon (TV seriál)
Kapitola 4: Děti (E04)
Tannbach (TV seriál)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Pohřbený rozvod (E01)
2014 Bastardi (TV seriál)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Svatby v Benátkách (TV seriál)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Sanitka 2 (TV seriál)
Škoda lásky (TV seriál)
Mokré tričko (S01E05)
Gympl s (r)učením omezeným (TV seriál)
Samé jedničky (S02E32)
Den dětí (S02E29)
Správný směr (S02E28)
další epizody (4)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Jasnovidec (E03)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Kozácká vodka (E05)
Rodinná pouta (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)

Dokumentární

2011 Nickyho rodina

TV pořady

2015 Soudkyně Barbara (TV pořad)
2013 Křižovatky života (TV pořad)
2010 Ze závislosti do nezávislosti (TV pořad)
2009 Služby v našich službách (TV pořad)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Kameramanská filmografie

Filmy

2003 Interview
1990 Joystick

Dokumentární

2014 FIE 100
2012 Kajínek: Zločin a trest?

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace