Reklama

Reklama

Diana - sedm dnů, které šokovaly celý svět

(TV film)
  • Velká Británie Diana: 7 Days That Shook the Windsors (více)

Obsahy(1)

Smrt populární britské princezny vyvolala před dvaceti lety lavinu emocí doslova po celé zeměkouli. 31. srpna 1997 se v Paříži završil trpký osud tehdejší nejpopulárnější členky britské královské rodiny, princezny Diany. Celý svět obletěly záběry zdevastovaného auta, v němž našla princezna smrt spolu se svým partnerem Dodi Al-Fayedem. Dokument BBC rekapituluje nejen princeznin život a manželství s britským následníkem trůnu, ale především týden, který následoval poté. Týden smutku, týden mediálního šílenství, ale také týden tvrdé lekce pro celou královskou rodinu. Zatímco Dianiny děti byly zdrceny ztrátou matky, královna prožívala zdrcující ztrátu jiného druhu – zdálo se, že přízeň jejích poddaných je tatam. Nakonec však Alžběta II. vyšla z tohoto týdne poučena, posílena – a nová éra britské monarchie mohla začít. V dokumentu najdeme kromě množství archivních záběrů také rozhovory s Dianinými nejbližšími spolupracovníky, novináři a specialisty na britskou královskou rodinu. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

celticek 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si to jak teď. Byli z toho všichni zkoprnělí. Mě nevyjímaje, myslím, že jsem to i sledoval v TV. Teď po letech je to pořád silné, všiml jsem si spíše ale jiných věcí. A to třeba vážně to, že poprvé vyvěsili vlajku nad Buckinghamským palácem, že konečně královna začala dělat ústupky, že všichni (a Charles okamžitě) pochopili, že to není žádná hra o fazolky - Diana měla opravdu vliv. Je fascinující vidět, jak jsou Britové schopni v době krize reagovat, absolutně bezchybný a elegantní smuteční obřad, oba princové to zvládli neskutečně hrdinsky. Bratr Diany jim to tam drsně naložil při proslovu. A myslím, že se jeho slova začínají plnit - viz Harryho svatba s rozvedenou mulatkou. Ale Alžběta má tuhý kořínek. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Sice jsem byla hodně malá, ale tuto událost si pamatuji a vybavuji si ji jako dnes. Ale co se dělo potom v tomto časovém úseku - tak to jsem tedy již nevnímala tak skvěle, jako je ukázáno zde a je to tady krásně a jednodušše znázorněno. Dokument je "jednoduchý", ale přitom tak neskutečně silný a nebránila jsem se slzám. Způsob, jakým to natočili - kdy mapovali 7 dní a co všechno se událo a bylo potřeba zařídit - a jaké ústupky se udělali - to je síla. Vřele doporučuji každému, aby viděl, jak i královská rodina žije za výjimečných situacích.. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi dojemné. Dokument o tom, čo bolo PO osudnom náraze, nerozoberá príčiny, ale podrobne zhrnul všetko, čo sa malo, muselo a urobilo. Aby celonárodné trúchlenie smerujúce až ku kolektívnemu nervovému zrúteniu dospelo k dôstojnej rozlúčke. Na nátlak verejnosti, nenávidených médií, premiéra a iných zmenila kráľovná naraz niekoľko stáročných tradícií, prvýkrát v histórii nad kráľovským Buckinghamským palácom zaviala iná ako kráľovská vlajka, prvýkrát kráľovná vystúpila naživo v televízii a bol to prvý kráľovský pohreb nepanovníka a vlastne človeka, ktorý už do kráľovskej rodiny nepatril. Najfotografovanejšia žena sveta tak mala najväčší obrad v histórii Británie, sprievod bol dvakrát dlhší ako v prípade Winstona Churchila a sledovali ho dva milióny ľudí na mieste a dve miliardy pri obrazovkách. Dokument výborný, aj keď na Dianu nemusí mať každý rovnaký názor, buď ako miliardy ľudí po svete alebo trebárs ako Ramone, ktorý svoj názor dodatočne vymazal. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dokument povedený, nikomu nic zlého, však mně Diana nikdy nepřipadala ani pohledná, ani zajímavá, nerozumím tomu, že snad jen já si všimla, že byla blbě učesaná, přihrblá, s roztěkaným pohledem, neurotická, v obličeji flekatá a věčně zrudlá, s křiváckým úskočným pohledem, zkrátka hysterka, se kterou budou jen problémy. A taky že byly. Chápu, že svatba s princem z ní udělala skutečnou celebritu a jednu z nejfotografovanějších žen světa, oceňuji její charitativní počiny, i roli milující maminky, která se ke svým dětem nechová podle protokolu, nicméně tato osobnost by spokojená nebyla nikdy. Charlese vlastně chápu, že si po letech vzal svého nejlepšího kamaráda Kamila a žijí spolu šťastně na věky věků, Amen. S vyčúranou, ambiciózní zlatokopkou, která si ukousla většího soustíčka, než mohla anorekticko-bulimicky zvládnout, válela se s kdejakým bodygárdem, poskokem nebo psychoanalytikem, to skutečně ten suchar nevyhrál. Takže: Bůh ochraňuj královnu! ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Bohužel si to manželka pustila a já to místy sledoval.nechápu ten humbuk u nás, denně se lidé zabíjejí v autech včetně malých dětí a domnívám se, že žal jejich blízkých není menší.jen se správně nenarodili, tak to nikoho dalšího nezajímá.-nechápu bulení kvůli Dianě v naší zemi.Odpad tomu nedám,. jen to nebudu hodnotit. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama