Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Kusturicu, jeho blázniviny, temperamentní postavy, zábavné kousky podivně propletené s uměním, originalitu, specifickou atmosféru, energii, balkánskou hudbu a chci mít v TOP nejoblíbenějších filmech i jinou než hollywoodskou produkci. Tento film jsem viděla pouze jednou v 90.letech, vím že se mi líbil, ale jak bych ho hodnotila nyní netuším, budu si to muset osvěžit na nějakém festivalu. Váhala jsem čím jeho tvorbu zastoupit. - Zrovna tak by zde mohl být místo "Černé kočky" několikrát viděný film ARIZONA DREAM (problém je, že zrovna zde se mluví anglicky a hrají zde herci z USA) nebo třeba například ZÁVĚŤ. Nevylučuji, že se výměna někdy nestane. Nicméně absurdní kousky jeho hudební, romantické krimi komedie mi z paměti nevymizí, viz píseň v autě: "Pitbull Terrier" (Já som Pitbull!) a fetování při této písničce z křesťanského otevíracího kříže, který zde není symbolem lásky a obětování se Kristu, ale obsahuje koks. Je to fakt jízda!- Z jeho filmů v člověku něco zůstává, neproplují kolem něho, aniž by se pouze pobavil. A navíc je režisér Emir Kusturica charismatický chlap, který studoval na naší FAMU, zná naše spisovatele a dodnes dobře mluví česky. Prostě Kusturica by v oblíbených neměl chybět. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Čiernobiela mačka s kocúrom sú piatym filmom, ktorý som od Emira Kusturicu videl. Ani jednému z predchádzajúcich štyroch som nedal viac, ako tri hviezdičky. A tomuto koncentrátu predtým videných filmov ani tie tri. Už som možno niekde napísal, že tieto feérie znesiem u Felliniho alebo Jakubiska, kde sú dávkované v znesiteľných porciách. Ale Kusturica má celý film ako jednu veľkú hlučnú, vulgárnu a nenápaditú feériu. Vtipy sú jednoduché a prekvapuje ma iba to, že Kusturicu vynášajú do filmárskych nebies za rovnaký typ prízemného humoru, za ktorý posielajú Trošku do horúcich pekiel. Takže suma sumárum - príbeh a spôsob prežívania cigánskeho etnika ma nezaujímajú, na vtipoch som sa nezasmial, hudba sa mi nepáčila a jediný pocit spolupatričnosti dokážem mať iba so zdesenými dentistami, pre ktorých musel byť tento film nefalšovaným hororom. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kusturica nevie písať príbehy. Dej je strašne roztržkovitý, v úvode hádže jednu nesúvisiacu scénu cez druhú, nevie sa posunúť ďalej a koniec je jasný už v polovici filmu. To ale nevadí, lebo to čo Kusturicovi ide, tak to je situačná komika a práca s hercami. Skvelá balkánska cigánska šialená zábava! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kusturicova zběsilá balkánská jízda! O tomhle filmu je těžko psát - to se musí jednoduše vidět... Tyhle balkánské komedie nejsou podobné ničemu, co jsem kdy zhlédl, vytváří svůj specifický subžánr. Je to hektické, dravé, balkánsky živelné, crazy, dynamické, bez vydechnutí, šílený filmový kvapík se skvělou balkánskou dechovkou, jeden velký dokonalý celovečerní videoklip. Kusturica si tentokrát do svého hledáčku vybírá komunitu balkánských Romů a toto etnikum svým nenapodobitelným životním stylem koresponduje s Kusturicovou poetikou - komunita plná hádek, svárů, násilí, naprostého patriarchátu, bídy i pohádkového bohatství a moci, podivuhodných partnerství, bizarních osudů... Jedna z nejlepších komedií evropské kinematografie! A to bez nadsázky... Podobné filmy: Underground, Život je zázrak, Taxidermia, A fost sau n-a fost?, Borat ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Černá kočka, bílý kocour je neuvěřitelně šílená komedie. Chování všech postav dává dohromady dotažený do absurdity, ať už je to gangster Dadan a šňupací kříž nebo starý Grga a sledování filmu Casablanca. Celý snímek zakládá svoji komiku právě na absurdních komických situacích vázajících se na hlavní téma filmu - svatba Dadanovy sestry, doplněných chytlavými cikánskými melodiemi. Vtipy zde použité jsou jednoduché, ale o to účinnější, některé z nich člověka ve filmu rozesmějí až když jsou vidět poněkolikáté (prase a trabant). Osobně mi vadilo Dadanovo "Pit-bull ! TERIÉR !", při němž se divák spíš najednou cítil jako u sledování hudebního videoklipu a ve filmu mi to docela vadilo. Ale rozhodně nikdy nezapomenu na závěrečnou parafrázi na Casablancu ... " Tohle je začátek velkého přátelství..."... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Od roku 2016 bol zaradený do zoznamu #100 najlepších srbských filmov (1911-1999) a chránený ako veľmi dôležité kultúrne dedičstvo. (MTManiak)
  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama