Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že když se o komedii z prostředí cikánských, kazachstánských a podobných rodin kdesi směrem na východ pokusí pan Vejdělek nebo americký sitcomista Larry Charles, dopadne to docela otřesně. Pokud se ale tématu chopí jeden z nejslavnějších žáků Otakara Vávry Emir Kusturica, vznikne opravdu vtipná a trefná komedie, která se ke svému úspěchu nepotřebuje nadřazovat nad hlavní hrdiny. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Divoké balkánské rytmy, všemi směry pobíhající drůbež, kšeftující cikáni, vozidla svařená žhavým sluncem a občasný záběr na prase požírající trabanta. To vše nabízí Kusturicova zběsilá jízda hlubokou cikánskou duší, při které osmahlí bratři sledují uprostřed divočiny v televizi Ohnivé ulice nebo Casablancu s českými titulky a s vědomím, že prací ještě nikdo nikdy nezbohatl, vymýšlejí další levárny. Je trochu smutné, že většinu scénáře napsal sám život, ale na zábavě to neubírá. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Režisér unavený dost kontroverzním přijetím Undergroundu opět sáhl po familiérním cikánské látce, ale tentokrát nechal tragiku stát stranou a natočil neuvěřitelně ujetou a originální komedii. Slovo "crazy" není úplně přesné, protože tahle komedie je jako balkánská dechovka: dravá, divoká, veselá, živočišná... Příběh o přátelství až za hrob, vykutáleném kšeftíčkování s ropou a poklažené svatbě vyšperkovala geniální postava mafiána Dadana. Na jeho taneční kreace a šňupací krucifix se nezapomíná... Kusturica se opět podepsal pod snímek, který je nepřehlédnutelný. Mimochodem, víte, co žerou balkánská prasata? Trabanty! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V mém okolí velice známý a oblíbený film, který osobně řadím k tomu nejzábavnějšímu, co jsem kdy viděl. Nejvíc mě na něm baví ten balkánský temperament a okouzlující radost ze života, kterou je to prostoupeno - obojí tolik protikladné středoevropskému emočnímu chladu a maloměšťácké připosranosti. Sleduji-li tento film - a viděl jsem ho již mnohokrát - jsem vždy strhnut jeho živelnou energií a báječnou hudbou, která s ním tvoří dokonalou jednotu. Vidět tuto šílenost je čistá radost. UPDATE 23.2.2021 - Když jsem dostal chuť vidět to po letech znovu, opět mě ten film dokonale dostal. Ten jeho dokonalý soundtrack, který znám nazpaměť, to je prostě tak skvělá hudba, až to není možné. K tomu to bezchybné obsazení, neskutečná sranda a nádherný, ale vážně NÁDHERNÝ závěr, to všechno dohromady mě prostě úplně ohromuje. Velká srdcovka, na kterou nedám dopustit a která člověku vyloženě dobije baterky. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slovem geniální film. Naprosto neuvěřitelným způsobem napěchovaný humorem, balkánskou dechovkou, akcí, rázovitými postavičkami, neuvěřitelnými lokacemi, hříčkami před nimiž městečko ze tří veteránů bledne závistí... Pokud se na něj budete chtí podívat před spaním, počítzejte s tím, že po něm rozhodně neusnete, ale budete ještě několik hodin prožívat ten neuvěřitelný svět, který jste právě alespoň trochu okusili... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o první snímek, k němuž si režisér Emir Kusturica zajistil hudbu sám se svou domovskou kapelou The No Smoking Orchestra. (Gabrielle)
  • Od roku 2016 bol zaradený do zoznamu #100 najlepších srbských filmov (1911-1999) a chránený ako veľmi dôležité kultúrne dedičstvo. (MTManiak)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama