Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

johnys 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejlepší Burian i Lamač, v těsném zákrytu se drží další jejich snímek - U pokladny stál. Ducháček má pro mne však o něco větší kouzlo. Zdařilá je již forma úvodních titulků. Klasická nadčasová komedie založená na geniálním projevu našeho nejlepšího komika. Dílo, které pobaví a rozesměje i 70 let po jeho zrodu... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príliš idealizovaný film o lokajovi, ktorý bol prefíkaný a vedel zariadiť takmer všetko. Navyše jeho gestikulácia a celkový výraz je zvýraznenie väčšiny častých pocitov a myšlienok v takých prípadoch. Podľa mňa má Burian aj lepšie komédie, čo sa musí uznať, sú tie konce, to sú pamätné momenty, no inak ma jeho filmy nevedia nejak zvlášť osloviť. Tu mi chýbali tiež hlášky, ktoré by boli pre mňa zaujímavé. Navyše filmy z bývalých kapitalistických časov, často z vyššej spoločnosti ma tiež nevedia nejak zvlášť osloviť, kvôli správaniu, jednaniu, hodnotám a podobne. Rok výroby to pre mňa ako tak zachraňuje, vtedy boli podobne zrežírované filmy bežné. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No, +- 170. nejlepší film historie. O tom by se dalo velmi jednoduše pochybovat. Zajímalo by mě, jak by veškerá hodnocení vypadala, kdyby měla třeba 100 000 hlasů. To by se asi děly věci. Tahle komedie byla pro mě vyloženým průměrem, protože pár fórů sice dobrých bylo, ale jinak je to mlácení prázdné slámy. 60% ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Obsah včetně závěru: Vlasta Burian – Ducháček pracuje v advokátní kanceláři, která mimo jiné spravuje majetek starého šlechtického rodu. Majitel kanceláře je zamilován do jejich dcery a zatajuje jim, že již nemají žádné peníze, sponzoruje je ze svého. Oni jsou pyšní a berou ho jako póvl, protože pochází z chudých poměrů. Dcera, ač se jí celkem líbí, odmítá z tohoto důvodu jeho žádost o ruku. On jim to již dále netají a tak konečně všichni poznají jeho velkorysost. Rozprodávají majetek a chystají se na chudobu. Ducháček však odhalí, že se na jejich bankrotu podílela i falešná směnka a tak se vše v dobré obrátí. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Klasika ceskeho cernobileho filmu s kralem komiku v hlavni roli.Myslim,ze patri mezi nejlepsi kousky Vlasty Buriana a ackoliv na stare kousky moc nejsem,tohle je opravdu povedena komedie,Wassermanem dobre napsana a Lamacem dobre zrezirovana.Ostatni herci jen prihravaji a jakmile Burian zmizi z platna,film ztrati tempo a nema co nabidnout.To je ale u Burianovych filmu vlastne normalni.Davam jasne cernobilych 90%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Film bol ozvučený v tej dobe v špičkovom nemeckom hudobnom štúdiu Tobis-Klangfilm. (Raccoon.city)
  • Film byl v roce 2022 digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)
  • Filmová produkčná a distribučná spoločnosť Metropolitan, ktorá film natáčala a distribuovala, fungovala iba dva roky a po natočení filmu Ducháček to zařídí prakticky zanikla. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama