Reklama

Reklama

Varga

(studentský film)

Obsahy(1)

Filmový portrét sleduje legendu československé hudební scény Mariána Vargu na sklonku jeho života. Dokumentární filmový portrét Soni Maletzové sleduje legendu československé hudební scény rockového klávesistu Mariána Vargu (1947–2017) na sklonku jeho života, v době, kdy mu bylo diagnostikováno smrtelné onemocnění. Velkého introverta a náruživého kuřáka zachycuje během jeho posledních vystoupení, kdy pomalu začal ztrácet dech. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Rozka 

všechny recenze uživatele

Film Varga na mňa urobil hlboký dojem. Režisérka odviedla skvelú prácu. Napr. som netušila, že Marián Varga neskladal len geniálnu muziku, ale mal aj úžasný zmysel pre humor a sebairóniu. Aj preto nechápem tie negatívne reakcie, ktoré režisérke vyčítajú jednoduchosť otázok. Ja to naopak považujem za obrovský klad filmu, pretože tie „jednoduché otázky“ o láske, smrti či slobode, sú pre premýšľavých ľudí tými najdôležitejšími. A na ľudí, ktorí sa predháňajú v deklaráciách, o čo lepšie by to urobili, o čo erudovanejšie otázky by položili, mám jedinú otázku – prečo to na rozdiel od režisérky neskúsili? Ale to je také slovenské. Všetko skritizovať a šíriť znechutenie namiesto vďačnosti, že film Varga vznikol. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu jsem měl možnost nahlédnout do průřezu života svérázného slovenského umělce, od něhož mě vždy uchvacovala především skladba Hommage à J.S. Bach. Nechci však ve svém komentáři hodnotit a popisovat život a dílo Mariána Vargy, nýbrž napsat něco o filmu Varga. Myslím si, že režisérka zvládla svůj nelehký úkol velmi dobře. A že tu někdo negativně hodnotí otázky kladené Vargovi? Já si umím představit, že nebylo snadné přimět pana Vargu, aby vůbec o sobě něco povídal. Film je natočen v poslední etapě jeho života, kdy se již smiřoval se smrtí, což se zcela jistě projevovalo i na jeho náladách, názorech a ochotě a neochotě s režisérkou spolupracovat. Mnohokrát bylo cítit, že mu kladla otázky jen proto, aby z něj vymámila jakoukoliv odpověď. ()

Reklama

Jard 

všechny recenze uživatele

Portrét o skutočne významnom hudobníkovi a umelcovi menom Marián Varga. Milo ma prekvapila veľmi dobrá kvalita filmu začínajúcej a ešte neznámej režisérky. Možno by som vytkol prácu s kamerou, ktorá bola často nestabilná, no nemalo to pre mňa rušivý efekt. Určite bolo zvláštne zachytiť túto osobnosť v poslednej dekáde života a prišlo mi aj ľúto, že samotný Marián Varga si film o sebe už nikdy nepozrie. 75% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KEĎ SOM SÁM SO SEBOU, SOM V DOBREJ SPOLOČNOSTI." __ O Vargovi som videl dokumentárne filmy k jeho šesťdesiatke a veľmi solídny ,,Obyvateľ vlastného ostrova", ktorý nazerá viacej do neveľmi známeho súkromia známeho hudobníka. Na najnovšom počine čerstvej absolventky FAMU oceňujem predovšetkým plagát a nápad otitulkovať jeho problematický jazykový prejav. Horšie hodnotením nakrúcanie na fotoaparát (alebo mobil?) a už spomínané kladené otázky, na ktoré nevie vhodne zodpovedať ani sám Varga (opakom lásky je ,,neláska"). Lepšie známku preto udeľujem skôr za zábery z posledných dní života. (65. hodnotenie, 10. komentár k filmu) ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Portrét umelca na úplnom sklonku života, takmer tesne pred smrťou, bez nádeje, bez zdravia, bez ideálov a bez chuti žiť. A Maletz sa zúfalo snaží dostať na jeho vlnu a porozumieť jeho súčasnému stavu, ale je úplne mimo, vo svojich 25 rokoch sú jej Vargove existenciálne otázky úplne cudzie, tobôž v nich nenachádza nič pozitívne, či inšpiratívne (akurát mu zmätene odvetí: Ale budete bojovať, nie?). A tak sa ho pýta, akých 5 vecí by si zobral na opustený ostrov. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama