Reklama

Reklama

Plážový povaleč

  • Česko The Beach Bum (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Tak trochu jako kdyby se Big Lebowski bratrů Coenů posunul směrem ke Strachu a hnusu v Las Vegas Terryho Gilliama. Hlavní hrdina vypadá jako plážový povaleč, chová se jako plážový povaleč a ze všeho nejvíc to prostě a jednoduše je plážový povaleč, obejda a vagabund. Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, a žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria, životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Říká si Moondog. K tomu je ale básník a je až nechutně bohatý. Občas si na to dokonce vzpomene, stejně jako na to, že má dceru a ženu, která ho miluje a současně podvádí se slavným Snoop Doggem. Moondog se potácí a svoje neuvěřitelné eskapády vyvádí stejně tak na ulici jako na luxusních večírcích, až po jednom z nich narazí autem do stromu a musí na odvykačku. Jenže tam není žádná zábava a už vůbec tam nejsou drogy ani pořádný pití, proto raději uteče. Díky nehodě o všechno přišel, protloukat se po známých a po ulici mu ale vždycky slušelo. Je pořád v pohodě a přitom pořád něco píše. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (190)

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey je taky blázen a umí se měnit z role do role a věřím mu skoro všechno co hraje. Komedie to byla zajímavá a plná drog a chlastu. Pobavilo, že jeho nejlepší kámoš je Snoop Dogg. Jeho žena Isla Fisher je fakt sexy jinak to říct nejde. A jeho trip po celém městě a bohémský styl života měl něco do sebe. 60% ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Moondog je pořádný flákač… Věčně je pod vlivem čehokoliv omamného, co je zrovna po ruce, žije ve velkém stylu mimo jakákoliv popsatelná kritéria a životem projíždí podle pravidel vytvořených jen sobě na míru. Další Mattova dokonalá role, pro kterou se podle mě ani dvakrát nenadřel. "The Beach Bum" je plný šílených veselých postav, které vypadají, jako by vznikly na halucinogenním tripu. No, a to je vlastně hlavní téma filmu. Všichni hulí trávu a oslavují nadbytek. Exces je důležitým prvkem většiny filmů Harmonyho Korinea. Stejně jako ve "Spring Breakers" se zdá, že postavy žijí jen pro večírky, drogy a sex. V barevných obrazech s úžasnou kamerou Benoita Debieho prochází Moondog odyseou, při níž se snaží definovat vlastní smysl života. "The Beach Bum" je velmi poetický film. Jako esej promítá myšlenky a pocity hlavního hrdiny na plátno. Mezi řádky vtipných i groteskních dialogů a jednání postav se skrývá hluboký filozofický smysl. Zamýšlí se nad smyslem života a definuje jednoduchou odpověď na to, co je nejdůležitější, abychom se stali šťastnými a žili zcela svobodně. Když se Moondog válí na pláži, spí se spoustou krásných žen nebo pozve do svého domu skupinu bezdomovců, aby zničili nábytek, prožívá svou vlastní svobodu. Moondog je ztělesněním nejhlubších přání každého z nás. K čertu s pravidly vnucenými naší společností!! Je to rebel, který, jak říká jeho žena Minnie, "žije v jiné dimenzi". Moondog vypadá jako novodobý prorok, který se snaží šířit své poselství o svobodném bezstarostném životě, který je definován jeho literárním dílem, jež vydává. "The Beach Bum" je skutečný filmový trip a inteligentní pohled na absurditu života podtržený fantastickými herci (Jonah Hill, Snoop Dogg, Zac Efron, Martin Lawrence), krásnou kamerou a skvělým soundtrackem, který každou scénu promění v kouzelný nezapomenutelný okamžik. Něco z Moondoga a jeho životní filozofie ve mně hluboce rezonuje. "All rhyme no reason" /100% + FILM ROKU/ ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

M. McConaughey si už párkrát nějaký ty ztroskotance zahrál a troufám si říct, že to bylo určitě lepší než tady. Jako jo, uznávám, že natáčení mohla být celkem sranda, ale jinak to je asi všechno. Nabízí se paralela se seriálem Californication - tam byl hlavní hrdina taky úspěšnej spisovatel, kterej se nebál zapařit a lítat za ženskýma. Hlavní rozdíl je ale ten, že Hank Moody měl styl! Tady to chybí, tady se Moondog chová jako totální pomatenec, kterýmu nevadí ani to, že mu žena lítá zá jeho kámošem, kupodivu to nevadí ani jejich dceři. A takových podivností je tam víc, krom toho se tady příběh nikam nesune, je to furt jedna velká párty, hlavní hrdina se taky nevyvíjí a ten konec se zapálením lodi, to bylo jedno velký WTF! Škoda no, třeba si Matthew příště vybere líp. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že vlastně nevím jak to číst.. Pokud to má být oslava svobody a života, tak je to za mě spíš někde za 2 rudé, protože: Týpek co nemá svědomí, celé dny jen hulí ganju, debilně se řehtá úplně čemukoliv, všechno je mu u prdele a žije vlastně z úsilí xyz lidí kteří se ho všemožně snaží držet nad vodou protože podlehli jakési davové psychóze o jeho genialitě, žvatlá cosi o tom, že všichni ostatní žijou ve stereotypu.. Haha.. Zrovna každý jeho krok a čin je dopředu naprosto predikovatelný, protože ten jeho fréé kolotoč je stereotypní jako máloco.. Jestli to naopak měla být Korineho další studie dekadence, tak by to bylo možná za 4, ale pokud to tak fakt myslel, tak to naprosto nedokázal ukočírovat a správně podat (tak jak se mu to skoro geniálně povedlo ve Spring Breakers). Takže se spíš kloním ke kompromisní teorii, že jde o oslavu dekadence (napovídala by tomu i ta přestřelená stylizace).. To je ale na mě příliš málo radikální postoj a tak hodnotím nerozhodnými třemi.. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Ten film nemá nic k čemu bych se mohl vztáhnout. Všude pustoprázdno a drogový vlak vlastně jen defiluje kolem mě, aniž by o mě zavadil pohledem. Pak už jen nezúčastněné sleduji hruď Matthewa McConaugheyho a v duchu se sám sebe ptám, jak tahle vypitá a vyfetovaná troska k takto vypracovanému hrudníku přišla? Lyrika vysvalených ztkrostonanců. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. března 2019 na filmovém festivalu South by Southwest v Austinu. (Varan)
  • Hlavní postava Moondog (Matthew McConaughey) pronese ve filmu 4 básně. Ta ústřední, co je pronesena na začátku i na konci, je „A Beautiful Poem“ od Richarda Brautigana, „Piano“ pak byla přiznaně obšlehnuta od D. H. Lawrence, dále zazní „Be Drunk“ od Charlese Baudelaira a „Song at Sunset“ od amerického klasika Walta Whitmana. (JayZak)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

Reklama

Reklama