Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený stavební inženýr Richard Blake spojí síly se snílkem a dobrodruhem Edwardem Creightonem, aby společně naplnili svůj sen a realizovali stavbu transkontinentálního telegrafního systému. Uskutečnit tak náročný plán napříč Amerikou představuje překonat celou řadu problémů. Proto si na pomoc přizvou také bývalého psance Vance Shawa, který se dobře vyzná v divočině a nebojí se nebezpečných situací. A těch na ně v dalších měsících rozhodně nečeká málo. Telegrafní vedení povede přes území patřící indiánským kmenům, proti stavbě Western Unionu bojuje její konkurence a své vlastní zájmy na jejím narušování mají také bandité... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Skip 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak psal Zane Grey, a ani se mi to nechce zjišťovat, přeci jen dávám v literatuře přednost jiným žánrům. Filmové westerny mám naopak rád. Fanoušci Zana Greye možná byli a jsou spokojeni, pro mě je ale tento film jen nudný skoro paskvil, kde jsou Indiáni zobrazeni jako totální vypatlanci, herecké výkony jsou ubohé a závěrečná přestřelka vyloženě trapná. Snad jen scéna s požárem má trochu něco do sebe. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Parádní odpočinkový western. Viděl jsem colorovanou verzi a na rok vzniku opravdu pecka. Aby ne když jí natočil Lang. Nechybí humor ani akce. Ožralí indiáni útočící na tábor, ohnivý peklo, kde chlapy řvou v agonii, zatím co jim žebra drtí vůz v plamenech a závěrečnej gun-fight u holiče. Moc hezky se na to dívalo. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

No ja neviem, snažil som sa a nikam to neviedlo. Niežeby bol Western Union priamočiare či naivné dielo, ale úplne bez života. Lang spravil dobre, keď na pár rokov presedlal k noirom. Nič sa teda nedeje. Ale je krásne vidieť, aký dopad a zdroj inšpirácie mal na tento a iné filmy majstrovský STAGECOACH (poprípade aj transkontinentálny IRON HORSE). ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Problém s westerny 40. let v našich krajích je, že jsou nám takřka neznámé (první film ve kterém jsem já viděl Randolpha Scotta, který byl jednou z ikon westernů té doby, byla Packinpahova Ride the High Country a to je až rok 1962), narozdíl od filmů, které přišli po nich a jež žánr modifikovali, redefinovali nebo dekonstruovali, přesto ale se vždy už pohybovali na půdě definované právě takovými snímky jako Western Union. Ten vystihuje ducha Zane Greyových románů a zvláště v první půli se mu daří vykreslovat pionýrského ducha. Langova režie není sice brilantní, ale bezesporu zručná. A hlavně: Randolph Scott. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naivistický western velmi renovovaného tvůrce. Režisér Fritz Lang mne velmi zklamal. Natočil cosi jako oddychovku, western prokládaný komediálními vstupy, s romantickým nábojem (podivný radostně vitální milostný trojúhelník), ale tak přeslazený a nudný, že jsem ho téměř nedokoukal. Příběh o legendární stavbě transkontinentálního telegrafu je jako ten starý filmový plakát, který ho propaguje - mdlý, vybledlý a omšelý obraz pionýrských dob... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Pôvodne si mal vo filme zahrať aj Laird Cregar (pravdepodobne úlohu Doca Murdocha), z projektu však vycúval, pretože sa zdržalo natáčanie iného filmu a on sa nemohol uvoľniť. Preto ho nahradil George 'Gabby' Hayes, avšak ten ochorel a tak si vo filme nezahral ani on. (beso74)

Reklama

Reklama