Reklama

Reklama

Pouto nejsilnější

  • Velká Británie Brief Encounter (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní drama o nenaplněné vášni, které bylo režisérovou čtvrtou (a poslední) spoluprací s divadelním autorem Noelem Cowardem, a které volně inspirovalo romanci Zamilovat se (1984) s Robertem De Nirem a Meryl Streepovou, je dnes nezaslouženě ve stínu Leanových pozdějších, velkolepých výpravných historických fresek.
V retrospektivách, za doprovodu Rachmaninova klavírního koncertu, se odehrává milostný příběh vdané ženy v domácnosti Laury (Celia Johnsonová) a lékaře Aleca (Trevor Howard), kteří se každý čtvrtek náhodně setkávají na vlakovém nádraží. Přes lásku, která mezi vznikla, oba vědí, že jejich vztah nemá budoucnost... (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když jsem k filmu přistupoval s tím, že je to romantický snímek z doby poválečné, nebyl jsem si příliš jistý tím, co mám čekat. Výsledek mi vyrazil dech. Už dlouho jsem neviděl romantický film, kde by byla ústřední dvojice tak dokonalá, navíc předurčená k tomu, aby dopadla špatně. Nádherný film a nepřekvapí, že je z Velké Británie. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, čekal jsem víc, ale mnohem víc. :/ Filmařsky dokonalý film, ale nedokázal jsem přijít na chuť hlavním hercům – a na nich stojí půlka úspěchu filmu. Druhá – IMHO – spočívá v hudbě. Dobře vybraný motiv z Rachmaninovova druhého klavírního koncertu má neokázalou výpovědní sílu ve chvílích, kdy postavy nemluví. Však se taky o léta později (možná i v souvislosti s dějem Pouta nejsilnějšího) stal základem hitu „All by myself“. 60% ()

Reklama

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Osudy hlavnej dvojice ma nedojali a obľúbila som si tu len Freda, vedľajšiu postavu. I tak mám však pocit, že chyba je vo mne a tak so silnými troma hviezdičkami pridávam aj odporúčanie, že Brief Encounter sa pozrieť oplatí. Edit (23.7.2012): Neviem či to bude tým trojročným rozdielom alebo veľkým plátnom, ale hodnotenie zvyšujem na štyri. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jestli má smysl tenhle snímek vidět, tak hlavně kvůli hereckému výkonu Celie Johnson. Stačil jediný delší pohled do její netuctové tváře, doprovázený jejím vnitřním monologem a zcela si mě omotala kolem prstu. Nezastírám, že od jedné z nejkultovnějších milostných romancí jsem očekával trošilinku více. Možná silnější jiskření mezi těma dvěma, ale skutečnost, že si zde v každém druhém záběru nepadají do náruče a neroní krokodýlí slzy, možná jenom umocňuje citlivost a uvěřitelnost celého filmu. Závěr bych možná čekal emocionálnější, ale co už. Bylo to moc fajn. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Milostné drama citlivě snímané (především v exteriérových scénách), leč poznamenané nepolevujícím hysterickým vytržením své vypravěčky, paničky zachvácené milostným uragánem, jen trochu jinak maloměstským, než je její rodinný krb. „Kareninovské“ téma je zde (podobně jako v Brownově adaptaci této ruské klasiky, k níž ostatně v Nejsilnějším poutu odkazují nádražní scény) zbanalizováno, změlčeno, ba přítomností některých akcentů (především ve stylizaci ústředního milostného páru) zesměšněno. Příšerně hlučný ponor do prázdna, rozprostřeného za křečovitou maskou čehosi, co jen vzdáleně připomíná lásku. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Nádraží Milford bylo ve skutečnosti nádraží Carnforth Station v severozápadní Anglii. (M.B)
  • Soundtrack k filmu - Rachmaninov Klavírny koncert č. 2 - vybral autor predlohy, podľa ktorej bol snímok nakrútený, Noel Coward. (Georgei)
  • Scéna, ve které se Alec snaží zapůjčit přítelovo apartmá, inspirovala Billyho Wildera k natočení filmu Byt (1960). (Kulmon)

Reklama

Reklama