Reklama

Reklama

Stín

  • Česko Služebník (více)
Trailer 2
Čína, 2018, 116 min (Alternativní 111 min)

Obsahy(1)

Akční fantasy drama, které se odehrává v Číně v období Tří říší (220 - 280 n. l.), vypráví příběh dvojníků, tzv. „stínů,“ kteří zastupovali panovníky a aristokraty v době nebezpečí, připraveni obětovat pro své pány vlastní životy... Ve snímku Stín režisér Zhang Yimou (Hrdina, Klan létajících dýk) znovu posouvá hranice žánru wuxia, aby vytvořil dosud nevídaný film, v němž jako na malířské plátno mistrovsky vykresluje odstíny černé a šedé, které se místy prolínají s ohnivou barvou krve poražených. V zemi ovládané mladým a nepředvídatelným králem má velitel armády svou tajnou zbraň – dvojníka, tzv. “stín,“ který může zmást nepřítele i samotného krále. Nyní musí tuto zbraň použít při realizaci složitého plánu, aby dovedl své lidi k vítězství ve válce, kterou si král nepřeje. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (29)

blackJag 

všechny recenze uživatele

"BEZ TOHO PRAVÉHO NEMŮŽE EXISTOVAT STÍN." Hned od začátku je to spíš konverzační drama, řekl bych až shakespearovského typu, skoro jsem se bál, že až do konce to tak i zůstane, ale nějaká ta akční řezničina se nakonec dostaví a nebyla špatná. Stylizace celého dramatu má jasnou definici, je temná, hodně využívá vodní prvek (během celé doby trvání snímku hustě prší) a je působivá. 60% ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Mám rád čínske, respektíve ázijské fantasy filmy. Musím uznať že aj tunajšia galéria vyzerá slušivo. Ale ja som už po 10.minútach vedel odkiaľ vietor fúka. Vedel som, že som urobil osudovú chybu, keď som náhodou natrafil na túto fantasy snímku. Ako pri každom filme som zatiaľ dodržal svoj sľub, že už keď raz začnem, tak to aj dopozerám. Pretože vždy dám filmom a seriálom šancu. Táto fantasy drama ma ale neočarila ani s odstupom niekoľkých minút. Dovolím si napísať, že herci sa dostali k herectvu asi veľkou náhodou a to isté platí aj o režisérovi. K strihu ma nikto neprinúti vyjadrovať sa. Čo sa týka deju, tak rovnako tak tvorcovia poriadne narazili, pretože divák nemá motiváciu pozerať ďalej. Nikomu nefandí. Sklamanie. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film není wuxia epos ve stylu předchozích Zhangových prací, je to spíše politické drama, které netrpí ani tak slabými dialogy (tu stížnost na kdo jsi ty, je kde?), ale spíše špatně načasovaným rozvinutím, dokončením zápletky. Postavy jsou jen schematicky načtrnuté, ženské postavy jsou ubohý stín toho, co v Zhangových filmech byly (jak po dramatické, tak akční stránce). Neházal bych to na herečky Betty Sun se snaží, Guan Xia-Tong nemá prakticky prostor něco předvést je tady spíše jako cameo, host. Je to chyba rejži, luxusní audiovizuální balení nemůže zachránit tohle piklení na téma, jak má slabší stát na silnějším získat zpět své město Jing. Král, jeho velitel, každý má svůj plán. Není to wuxia je to Shakespearovské drama o politické moci. Jenže příběh je ke konci přežraný zvraty, které působí až moc násilně a stačilo málo, aby byl konec korunován dokonalým zvratem naznačeným na začátku. Charaktery mají málo prostoru nějak se více zapsat, takže vyniká akorát Deng Chao ve své dvojroli. Jsem vyloženě nesvůj z pojetí akce, jako by Zhang zapomněl kdo je a soutěžil v nápadech a neuvěřitelnostech s Harkem, jenže tomu to žeru je vtipný a vychází mu to (tady nechápu tu skoro až exploatační úroveň násilí, zvukové efekty, tak to film ničí, nebo neukázat jeden z nejpodstatnějších soubojů ve filmu, byť retrospektivně). Tady jsem v pokušení najít originál té povídky, zbraně, řešení soubojů působí bizardně a sráží film dolů. Proti Velké zdi trochu návrat k lepšímu, těžko říct, co přijde příště (Zhang chystá civilní drama na příští rok). Je to zklamání, ne kvalitou, ale očekáváním, které jsem měl. Přece jen Zhang je top režisér let 1987-2006 pro mě, jeho nynější filmy jsou v rámci zábavnosti akce hluboko za Harkem a jeho série soudce Ti. Imitovat Harka v nápaditosti akčních scén mi přijde jako těžká chyba, vždy jsme měli brady dole z toho jaké herečky Zhang obsadil a co všichni zúčastnění za souboje předvádějí, tady rozpaky, údiv, konstatování, to je slabé. Snad se z té mizérie brzy dostane, to mi připomíná, že v této dekádě marně vzpomínám na to, který wuxia "historický" spektál se povedl (Harka a jeho fantasy sérii Soudce Ti nepočítám). Jakoby klasický wuxia epos spojený s historií těžce ochořel a ne ne se vzpamatovat. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zahraniční kritiky se předhání chválou. Režisér Zhang Yimou opustil klasický akční film a natočil neobvyklý film plný barev z krve poražených. V království vládne mladý a nepředvídatelný král. Vojenský velitel má tajnou zbraň :"shadow" . Může jí zabít své nepřátele i krále. Nyní musí vytvořit plán intrik a vést své lidi k vítězství ve válce, kterou si král nepřeje. Pokud chcete vidět film, který překračuje vizuální a emocionální hranice akčního filmu, shlédněte tento.Jako hodně čínských filmů jde tvůrci o hledání estetické krásy uprostřed krveprolití. Ale návštěvníkům kina radím si první hodinu schrupnout , protože o nic nepřijdou a naberou síly přežít druhou hodinu. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Komornejšie poňatý,, vizuálne striedmejší, do atmosferickej šedi ponorený Zhang. Až na pár scén čisto interiérový. Scenár mi prišiel prekombinovaný, podanie ústredného komplotu veľmi naivné. Tradične tu nechýba množstvo spomalených, gravitáciou opovrhujúcich súbojov, ázijsky prehrotené herectvo a palácové intrigy, ale emocionálne film nestrhne. Nepatrí to k Zhangovým najlepším, ale je to osobitejšie a režijne zapálenejšie než jeho predchádzajúci, oveľa komerčnejší počin. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama