Reklama

Reklama

Scream for Me Sarajevo

  • angličtina Scream for Me Sarajevo
Trailer 1
Dokumentární / Hudební
Velká Británie / Bosna a Hercegovina, 2017, 140 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Scream for Me Sarajevo je úžasný příběh o neuvěřitelném rockovém koncertu, který odehrál frontman kapely Iron Maiden Bruce Dickinson v roce 1994 uprostřed obléhání Sarajeva. Záběry z unikátního vystoupení, setkání s těmi kteří se na koncert dostali a díky kterým se uskutečnil, odhodláni žít si svůj život bez ohledu na zvěrstvo které se dělo kolem nich. Rozhovory s kapelou, se štábem i s ochrankou nás vracejí do kruté a nebezpečné reality. Film o mimořádných lidech prožívajících hrůzy války a o muzikantech, kteří riskovali své životy aby pro ně zahráli. (Beverly Matous Distribution)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (20)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument osvětluje dvě věci: 1) jak je válka špatná, navíc v zemi, kde se prakticky přes noc ze souseda stal nepřítel (to je v dokumentu zachyceno, jak si bývalí spolužáci z protistran dávali echo, že na někdo přijde) a 2) potvrzení, že rockový a metalový fanoušek hudbu bere více než zbytek populace. Více není třeba vypisovat, jedná se o silný filmový zážitek a vede k zamyšlení. Po kinoprojekci dokumentu následoval rozhovor s Brucem, který proběhl po londýnské premiéře, jako lepší bonus si dokážu představit sestřih/prostřih z koncertu (několik záběrů je přímo v dokumentu). Stopáž tak je 90 minut dokument a cca 40 minut rozhovor, tudíž o něco méně než je zde uváděno. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Pulku dokumentu mi tekly slzy, ale vubec se za to nestydim. Neskutecne intenzivni zazitek a jenom potvrzeni toho, ze Bruce ma kultovni status naprosto pravem a v rockove hudbe neni charismatictejsi postavy. Nedovedu si vubec predstavit tu euforii, ktera musela vladnout na tomto, do posledni chvile utajovanem, koncertu! V Cechach bylo v plnem proudu rozkradani a tunelovani pod zastitou "mlade demokracie" - v Bosne zurila valka a hral Bruce Dickinson. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

V době, kdy západní Evropa žila v podstatě v blahobytu a ta východní se vzpamatovávala ze 40leté nadvlády komunistů a budovala tržní hospodářství pod stínem nové demokracie, se pár hodin jízdy od našich jížních hranic odehrávala nepředstavitelná zvěrstva na obyčejných lidech a zuřila tvrdá etnická válka na bývalém území tehdejší Jugoslávie. Právě v tom čase, kdy bylo Sarajevo obléháno ze všech stran, vyrazil do té válečné zóny uskutečnit koncert nejslavnější zpěvák skupiny Iron Maiden - Bruce Dickinson jako sólový zpěvák, aby potěšil místní lidi, kteří denně museli přežívat v nepředstavitelných podmínkách. O tom je tento dokument, který byl promítán dnes v kinech a zanechal nejen ve mně hluboký odkaz. Dokument má silnou atmosféru, je dobře zpracovaný a sestříhaný a nejednou se mi svíralo hrdlo. Pamatuji si na jednu větu Sarajevského návštěvníka koncertu - tento koncert byl jedním, z nejkrasnějších momentů té odporné války a proto opravdu klobouk dolů, Bruce má prostě pořádný koule a udělal tehdy sice vysoce riskantní, ale moc správnou věc! Tato válka neměla vítězů ani poražených a je hlubokým varováním, co se může dít ještě tolik desetiletí od 2.světové války!! Starší ročníky až po Husákové děcka si budou pomatovat minimálně ze zpráv alespoň špetku událostí z tehdejší válečné Jugoslávie, ale pro ty mladší, které to zajímá a jelikož jsme na filmových stránkách si dovolím vypsat pár filmů, ,které jsem viděl a které přibližují hrůzy války v Jugoslávii - Harrisonovy květy, Válečníci (1999), Vítejte v Sarajevu, Ve službách legie (Savior), Zásah do srdce, Jako bych tam nebyla či později natočené s mnoha flashbacky - V zemi krve a medu, Lovci stínů, Za nepřátelskou línií nebo Rezoluce 819. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Hudba je lék! Hudba uhlazuje spory a dokáže nechat zapomenout na všechny bolesti a problémy. O tom tento výborný a emocemi nabitý dokument je. O jugoslávské válce toho bylo napsáno mnoho a nemá cenu něco dodávat. Jediné právo mluvit nebo psát o ní mají stejně jen ti, kdo ji zažili. Dickinsonovi a spol. patří velké poděkování za to, že se odvážili do této válečné vřavy přijet a několika stovkám lidí pomoci aspoň na pár hodin zapomenout na tu hrůzu tam venku. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama